Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul, sau cat se poate despre LME49810 :)


Vizitator bluebit

Postări Recomandate

E perfect Flomar60, asa este. Cu cat maresti curentul de bias cu atat cei 2 tranz vor conduce simultan. Daca exagerezi conductia simultana duce la o dublare semnificativa a gm-ului.

Bine spus Raimond. Ar fi foarte grav daca personalitati de marca de pe afara ar citi aici...

Lasa-i paia, ma refeream la baietii audiofili de pe audioweb pe care-i tragea Leco de urechi :-)))))))
Link spre comentariu

Este bine ca s-au mai pus lucrurile la punct pentru multi dintre noi.Pe unele nu le stii, pe altele le uiti. Cu siguranta ca si Claudiu isi va upgrada cunostiintele. Era mai rau daca nu se dezbatea problema si ramanea ceata.

Link spre comentariu

Daca ne referim strict la curentul de bias , eu cred ca trebuie sa facem distinctie intre regimul static si cel dinamic....in regim static biasul e permanent, in regim dinamic el exista doar in regiunea de care am facut vorbire mai sus...

Se poate, insa, sa ma insel, rog colegii cu experienta sa ma ajute sa inteleg!

 

Exact asta incerc sa spun de o groaza de posturi incoace ca biasul este PERMANENT in regim STATIC, si ca trece prin ambii tranzistori finali si cel pnp si cel npn SIMULTAN, nu doar prin unul sau celalalt cum spune Marian.

 

Dar oamenii nu vor sa inteleaga.

 

Sper ca filmarea pe care o voi face, sa lamureasca ce am incercat sa spun.

Link spre comentariu

CITAT:    

Postat Acum 14 minute

Permanent, inseamna ca BIASUL circula prin finali, indiferent ca amplificatorul este muted (fara semnal la intrare) sau functioneaza cu semnal audio, finalii lucrind in acest caz in PUSH PULL, peste curentul de bias permanent, setat initial.

 

Deci BIASUL este independent de starea de lucru a etajului final, asta incerc sa explic de x posturi incoace.

 

Biasul NU este comutat preferential de catre finali.

 

 

Postat Acum un minut

Exact asta incerc sa spun de o groaza de posturi incoace ca biasul este PERMANENT in regim STATIC, si ca trece prin ambii tranzistori finali si cel pnp si cel npn.

 

Dar oamenii nu vor sa inteleaga.

 

Nu te contrazici in cele 2 postari? Ori permanent cu semnal ori in regim static.

Ai facut un ghiveci greu de digerat.

Bea putina apa rece si da raspunsul final.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Leco ai spus tu singur ca biasul este permanent indiferent de semnal...

Nu leco, adevarul este ca nici tu nu mai stii ce ai vrut sa spui, atat de tare ai tot deformat discutia, zau ca mi-ar fi rusine in locul tau. Hai sa sumarizam astfel:

 

-Partea de clasa A este zona din apropierea trecerii prin 0, si este valabila numai la mersul in gol si la semnal mic. Partea de clasa A presupune faptul ca amandoi finalii conduc.

 

-Partea de clasa B este zona din afara trecerii prin 0, si este valabila numai la semnal suficient de ridicat incat sa scoata etajul final din zona A, ceea ce de regula reprezinta doar cateva procente din puterea maxima pe sarcina. Partea de clasa B presupune faptul ca atunci cand un final conduce, cel opus este neaparat si obligatoriu complet blocat, nu se poate altfel, renunta sa reinventezi tu roata, n-ai sa reusesti.

 

Si sa nu uitam:

Posted Image

 

PS; Pe cuvant ca am sa-ti tot trantesc citatul asta pana te lamuresti, m-am saturat sa tot incerc in fel si chip sa te conving, pur si simplu dau citat aici, mai simplu de atat nu se poate. Si n-am sa ma opresc decat atunci cand vei scrie atat: "am gresit".

 

Posted Image

 

Este rusinos ca nu ai curajul sa iti recunosti greselile. Sa-ti fie rusine si ca deformezi cele spuse de mine. De aici incolo chiar ma tin de cuvant pentru ca postarea asta a mea arata cel mai bine eroarea ta, deci nu mai insist cu alte raspunsuri ci pur si simplu citat dupa fiecare postare a ta, pana in momentul in care vei scrie ca ai gresit. ITI PROMIT!

Link spre comentariu

Deci pana la urma, ca sa revenim on-topic, acest "bias optim" de cat e, de 50mA ? Si e valabil pentru orice amplif in clasa AB indiferent de putere, sau depinde si de alti factori ?

Eu, pana acum, reglam biasul la 30mA la toate amplificatoarele pe care le faceam.

Editat de Dudikoff
Link spre comentariu

Nu cred ca exista o valoare batuta in cuie...personal reglez biasul astfel incat sa am temperatura radiatorului la temperatura mainii-asta dupa 1/2 ore de functionat in gol...in general , cu o pereche de finali, am avut un reglaj corect si la 40mA si la 80mA... in lipsa unei aparaturi de reglaj performante, pun un pasaj muzical pianissimo, si, cu volumul f. mic( cu urechea la 10cm de boxa) reglez pana dispar acele mici ' ciricaituri' care apar in redarea semnalului cand exista distorsiuni de racordare...apoi masor concret valoarea si - daca este in regula- ramane asa...daca nu revin de cate ori este necesar pana cand realizez un compromis rezonabil incalzire radiator/calitate auditie...

In alta ordine de idei , la mai multe perechi de finali , o limita de 20-25mA pe pereche mi se pare rezonabil...

Este doar parerea mea , cu siguranta exista si alte pareri mai avizate!

Link spre comentariu

Mergi cu 0R47 si cu 45-50mA prin fiecare pereche. Stiu ca la puteri asa mari performanta conteaza mai putin, si totusi cand ai un driver asa de bun, e pacat sa nu-l valorifici. Vezi insa ca +/-95V mi se pare cam mult, si nu doar pentru ca te aflii riscant de aproape de limita maxim absoluta, dar si datorita disipatiei pe driver, care numai in gol ar trece de 2W, orice curent tras de etajul final mareste aceasta disipatie, si nu uita ca maximul absolut admis este 4W, si astia valabili doar la temperatura de 25*C a capsulei. As zice sa te limitezi undeva pe la +/-70, poate 80, dar nu mai mult, la 80V pe ramura ai avea cel putin 500W pe 4 R.

Link spre comentariu

Am sa va rog atit pe Miticamy cit si pe ceilalti sa evitati catre adresa mea chestii gen "ghiveci greu de digerat" si alte mistocareli ieftine, nu ne tragem de sireturi.

 

Eu am spus de la bun inceput asta, ma citez:

 

 

 

 

 

 

@ Marian:

 

Marian, sper sa nu incepem din nou, biasul intr-un etaj final se alege per toti finalii indiferent ca avem 1,2 sau 10, nu independent si preferential per tranzistor, si se masoara in general in nodul colectoarelor finalilor.

 

Biasul este curentul de mers in gol care trece prin finali sau toti finalii, oricit de multi ar fi ei si se imparte in mod egal intre ei, conditia fiind cea de mai sus, factorul beta sa fie egal, asemeni valoarea rezistentelor din emitoare.

 

 

 

 

Sper ca ce este scris aici in acest printscreen sa scoata multora "gargaunii din cap" cum ca biasul se regleaza pentru fiecare final in parte, adica cum zici si tu si Marian ca daca vrei 100mA Bias la un etaj final, si ai 4 finali in paralel per rail biasul trebuie reglat astfel incit sa citim pe rezistenta de emitor aferenta unui singur tranzistor, (oricare dintre cei 4),  pe care se face masurarea, tensiunea echivalenta curentului serie de 100mA cerut pentru bias.

 

Coboriti cu picioarele pe pamint odata...

 

Posted Image

 

Daca nu intelegeti engleza, va traduc eu mot a mot:

 

"Remember as your amp has several transistors in paralell, the overall output stage quiescent current will be the sum of each transistor's quiescent current"

 

S-ar traduce cam asa:

 

Reamintiti-va ca amplificatorul dvs are mai multi tranzistori in paralel, curentul total, general de bias al intregului etaj de iesire(final) va fi suma curentului bias al fiecarui tranzistor.

 

De aici se intelege clar ca daca, un final are bias de 100mA (masurat derivat pe rezistenta de emitor), biasul total va fi alcatuit din suma biasurilor fiecarui final, adica daca avem 100mA per final si 4 finali paralel, biasul va fi de 400mA.

 

Ori bias de 400mA, numai clasa AB nu mai este, faci cuptor electric...

 

@ Raimond:

 

Ca sa te lamuresc, OVERALL QUIESCENT CURRENT, inseamna  biasul GENERAL al acelui etaj final, in cazul de acolo a fost ales la 50mA, pentru acel exemplu.

 

Daca avem 3 finali in paralel ca exemplu, quiescent overall current va fi sum of each transistor, suma celor 3 tranzistori, adica cei 50mA alesi ca bias va fi suma celor aproape 16,5mA ai fiecarui transistor final din montaj, presupunind ca sint 3 pe ramura. sau circa 25mA per final presupunind ca sint doar 2 finali pe ramura.

 

Deci pentru un bias de 100mA in clasa AB la un etaj final cu 5 tranzistori pe ramura, indiferent la ce tensiune este alimentat, nu va fi 100mA per fiecare tranzistor final (500mA bias in acest caz) ci 20mA per final.

 

 

@Marian:

 

Marian, chiar gresesti, elementar, biasul este PERMANENT si este curentul ce strabate TOTI finalii aflati intre bara +Vcc si bara -Vcc, iesirea catre difuzor nu conteaza in acest caz fiind un circuit serie, iar puterea disipata este permanenta cit timp biasul este constant si alimentarea nu scade sau creste (in idle evident).

 

In momentul in care amplificatorul lucreaza, peste puterea disipata in idle de catre finali (toti finalii de pe ambele ramuri datorita curentului de mers in gol), se SUPRAPUNE puterea disipata de catre finalii ce lucreaza in contratimp.

 

Ar mai fi trebuit sa adaug aici ca daca in regim de lucru cu semnal, un tranzistor este blocat pe semiperioada lui, prin celalalt care este in conductie trece curectul direct de colector catre sarcina + biasul ramas in circuit, cind tranzistorii lucreaza in push pull, biasul NU dispare, ca sa ma exprim simplu este cind la unul cind la celalalt deci exista in circuit.

 

@ Dudi:

 

Ti-am mai recomandat sa folosesti 5 perechi de finali in structura triplet darlington, alimentati la +/- 85Vcc, cu un bias de maxim 100mA (20mA per final, cum iti place tie).

 

In acest caz pe radiator, in gol, in cazul in care reusesti sa faci superdioda sa mentina un bias constant (indiferent de temperatura radiatorului) de 100mA, in idle, fara semnal, standby sau MUTE, vei disipa pe radiatorul finalilor, circa 2x85Volti alimentare inmultit cu 0,1A curentul prin finali, adica circa 17W.

 

Excludem de aici disiparea pe rezistentele serie din emitoare, unde in idle, puterea disipata pe ele este neglijabila.

 

daca vei folosi acelasi montaj si vei regla biasul astfel incit sa citesti un curebt serie prin final de 100mA, atunci situatia se schimba framatic (in RAU), in acest caz puterea disipata pe radiator este  circa 2x85Vcc alimentare, inmultit cu 100ma per final inmultit cu 5 finali pe brat adica 2x85Vcc alimentare inmultit cu 0,5A bias general 9suma celor 5 finali (100mAx5 finali), adica 85W, asta numai in idle.

 

@Udar:

 

Udar, vorbim una, explicam alta.

 

Esti de acord cu mine ca BIASUL este curentul de repaus care trece prin tranzistorii finali, amplasati intre ramurile de alimentare, in regim static, idle, fara ca amplificatorul sa primeasca semnal pe intrare?

 

Esti de acord cu mine ca superdioda este un generator de tensiune constanta compensat termic?

 

Esti de acord cu mine ca odata prestabilit biasul la valoarea X, teoretic prin finali circula curentul Y, care ar trebui teoretic sa fie constant indiferent de temperatura radiatorului finalilor pe care sint montati impreuna cu circuitul superdioda, acesta cautind sa compenseze permanent vbe la tranzistorii finali implicit deriva termica a tranzistorilor finali care odata cu trecerea unui curent prin ei se disipa caldura, implicit temperatura radiatorului creste?

 

Daca da, inseamna ca descriem de comun acord ce face o superdioda si ce se intimpla cu biasul.

 

@Marian:

 

Eu discut de bias acum deci strict BIAS, esti de acord cu mine ca biasul este un curent PERMANENT care trece prin finali si rezistentele din emitoare aferente lor, curent ce se consuma intre +Vcc si -Vcc

 

Da sau nu?

 

 

 

 

 

 

 

 

Doamne fereste !!!

Victoree, unde esti frate ?

Tu cu habarnistu asta de Leco ai fost prieten ?

Asta se lauda ca a facut zeci si sute de amplificatoare si habar nu are de functionarea unei amarate de superdiode ????

Cum dracu a nimerit frate asta atatea amplificatoare daca el nu are habar de functionarea lor ???

Victoreee, cum ai reusit sa il tolerezi pe baiatul asta atatia ani, ziceai ca esti prieten cu el, n-ai reusit si tu atatia ani de zice sa ii explicit cum functioneaza un transistor ????

Fereasca barbosu' din ceruri, asa ceva nu am crezut ca o  sa vad !!!

 

 Asta e sigur clona lui Victor, rog moderatorii sa verifice clasa de IP-uri.

 

EDIT:

 

Am primit un mesaj privat din partea lui Victor in care mi-a spus ca nu are nicio treaba cu cele scrise mai sus.

 

Daca nu este clona lui, imi cer scuze, citez integral din mesajul trimis lui ca raspuns:

 

Sincer am crezut ca este clona ta, nu stiu cine ar fi postat de nou cu 1 singur post in care sa fie folositi termenii tai de exprimare gen "habarnism" si restul.

 

Daca am gresit si nu ai fost tu, imi cer scuze, si aici si pe topic.

 

Iar acum, am sa va rog pe toti sa  urmariti chiar cu mare atentie comportamentul unui etaj final in clasa AB, ce se intimpla cu biasul, daca se suprapune sau nu, curentul tras din rail-uri la modificarea starii amplificatorului din Idle (doar bias trece prin finalii PNP si NPN), in stare de lucru.

 

Cine nu era chef este problema lui, cine are ochi si vrea sa vada in realitate ce se intimpla, sa isi rapeasca citeva minute pretioase din viata:

 

Daca am avut dreptate sau nu, ca biasul este PERMANENT existent in circuitul finalilor de pe ambele ramuri pnp si npn in regim static si ca este curentul prin finali si rezistentele de emitor aferente lor intre +/-Vcc, va las pe voi sa decideti.

 

 

@ thunderer, te citez fara quote, sint prea multe:

Presimt ca vom avea mai putini moderatori pe acest forum. Unul cel putin. Oricum, pare mai popular pe forumul de audiofilie :ras:.

Acuma, poate se separa subiectele, dar sa ramana tot la audio. Cu toate ca unele postari sunt de Pubela, ca pot induce in eroare cititorul.

LE: Claudiu, ai putea scrie un roman. Genul filmelor absurde unde motivele si personajele se schimba bizar si neasteptat. O dai bine din condei, cam la fiecare postare. Oamenii astia iti explica ceva, si tu le zici ca rezolvi cu un YT?! Un pic respect pentru eforturile lor.

 

 

 

 

Draga coleg, thunderer, cu drag iti inminez stafeta la sectiunea pe care o moderez, o sectiune UMILA cu doar citeva zeci de postari, nu sufar de moderatorism, cum fac altii pe aici, doar ca s-ar putea la sectiunea DJ, scule si echipamente sa fi 0 barat.

 

Be my guest, poti lua legatura cu Vasile, nu ma deranjeaza, sectiunea iti poate apartine din aceasta clipa.

 

Fiecare este bun in cite ceva.

 

Astept comentariile dupa vizualizarea filmului, inca se "urca" pe YT.

Link spre comentariu

Dudică, normal că depinde de mai mulţi factori, trz pot funcţiona foarte bine şi sub 10mA sau nici cu 200 să nu-i stăpîneşti. Depinde mult de schema părţii de atac, tensiune, tipul trz folosiţi, beta... Te poţi lipsi de rez de emitor în anumite condiţii, dar cutuma...

Link spre comentariu

Pentru leco

Leco ai spus tu singur ca biasul este permanent indiferent de semnal...

Posted Image

 

Este rusinos ca nu ai curajul sa iti recunosti greselile. Sa-ti fie rusine si ca deformezi cele spuse de mine. De aici incolo chiar ma tin de cuvant pentru ca postarea asta a mea arata cel mai bine eroarea ta, deci nu mai insist cu alte raspunsuri ci pur si simplu citat dupa fiecare postare a ta, pana in momentul in care vei scrie ca ai gresit. ITI PROMIT!

Link spre comentariu

Greseala exista acolo si este de scriere in pofida a tot ce am scris, daca ai sa citesti, am si completat in lista de quote-uri, dar nu am editat in postarea initiala, tocmai ca sa nu fiu acuzat ca cine stie ce tegiversez:

 

Scrisesem asa:

 

Deci curentul de bias trece prin ambii tranzistori, nu doar prin unul in regim de push pull.

 

"Ar mai fi trebuit sa adaug aici ca daca in regim de lucru cu semnal, un tranzistor este blocat pe semiperioada lui, prin celalalt care este in conductie trece curentul direct de colector catre sarcina + biasul ramas in circuit, cind tranzistorii lucreaza in push pull, biasul NU dispare, ca sa ma exprim simplu este cind la unul cind la celalalt deci exista in circuit".

 

Corect scris era asa, dar am omis, omul mai greseste cind face mai multe lucruri simultan:

 

Deci curentul de bias trece prin ambii tranzistori in regim static, nu doar prin unul CA in regim de push pull, unul da altul ba si invers.

 

Evident ca am scris de cel putin 5 ori ca in regim static curentul este permanent prin ambii finali ai ambelor railuri de alimentare, dar nici de al naibii nu ai raspuns in vre-o postare de a ta ca asa este in realitate.

 

Asta spune multe...

 

 

Macar ai urmarit filmarea sa vezi in realitate ce se intimpla, nu in simulari?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări