Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparate de sudura

Vizitator Grama Vasile

Postări Recomandate

• Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• unGuru

9

• tiristor

5

• csl1131

4

• yo9hrb

3

Top autori în acest subiect

daca ai cartea AUTOMATIZARI LA DOMICILIU acolo gasesti schema cu doua tiristoare in antiparalel cu putere peste 2kw,la tiristoare de 25-40 A obtii si putere mai mare si poti varia tensiunea pe primar cu un potentiometru.Tias trimite schema dar mi sa sters pogr.. cu electronice.

Link spre comentariu

Multumesc pentru intentie, anyway.. intre timp am rezolvat-o! Ca intodeauna, cu ajutorul lu' Gogu! Pot spune ca sint "guru"(!) in variatoare de tensiune, la ora asta!.. any questions?!

Link spre comentariu

M-ar interesa si pe mine sa adaptez un traf de sudura obisnuit (in CA) pentru sudura in curent continuu.Am redresat tensiunea alternativa din secundar cu punte de diode , insa sunt curios cu ce au facut filtrajul ce-i care au mai experimentat asa ceva. Condensatorii utilizati sunt din cei obisnuiti daca corespund tensiunii si capacitatii? Condensatori electrolitici?Exista o modalitate de calcul a bobinei de filtraj daca se opteaza pt. aceasta?

Link spre comentariu

.Am redresat tensiunea alternativa din secundar cu punte de diode , insa sunt curios cu ce au facut filtrajul ce-i care au mai experimentat asa ceva. Condensatorii utilizati sunt din cei obisnuiti daca corespund tensiunii si capacitatii? Condensatori electrolitici?Exista o modalitate de calcul a bobinei de filtraj daca se opteaza pt. aceasta?

De regula se face cu bobina. Condensatorii nu prea te ajuta la curentul ala. Bobina este cam cat secundarul transformatorului. Dar atentie! daca traful a fost facut pentru supertit (cum sunt majoritatea celor home-made) s-ar putea sa ai tensiune prea mare. Teoretic, pentru a intretine arcul la sudarea cu supertit ai nevoie de o tensiune in gol de cca 70V, iar traful are o caracteristica U-I puternic cazatoare. Pentru superbaz iti trebuie o tensiune in sarcina de 22-27V, un curent de 70-90A pt. el. de 2,5 si 100-140A pt. 3,25, iar sursa are o caracteristica liniara (teoretic, caci practic nu ai cum).
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Am construit un aparat de sudura cu S=50mmp , U2=60 V . Intrebarea este cam ce sectiune ar trebui sa aiba droserul si cam cate spire pentru a-l folosi la sudura cu superbazic , bine1nteles dupa redresare ?Multumesc mult!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator vasilica

Eu am folosit cond.. electrolitice de la tv vechi de 100- 300 micro/350vaprinderea se face mult mai rapid si caderea de tensiune e mica.

Sal, am vazut ca va pricepeti la chestii despre aparate de sudura, m/ar interesa cum pot face sa mi functioneza si mie un aparat de sudura cu electozi bazici, de eluminiu si fonta,am luate deja diodele de la cineva care le aduce din UCRAINA, pot spune ca le am luat la un pret super, in magazin is 150 lei bucata si is mici si fara racitor pe ea, eu am luat co 300 si ceva de lei cu tot cu racitoara 4 bucati, is foarte mari, le am legat dupa schema, iar cand sudez cu bazic sare multa zgura de aiurea, am inteles ca mai trebuie sa adaug ceva de genul unor condensatoare mai mari sau alta bobina, va rog dati-mi o idee sau sfat, vreau sa schimb aparatul poate din cauza asta nu merge calumea? :nas: va las nr. meu pe privat.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Sal, am vazut ca va pricepeti la chestii despre aparate de sudura, m/ar interesa cum pot face sa mi functioneza si mie un aparat de sudura cu electozi bazici, de eluminiu si fonta,am luate deja diodele de la cineva care le aduce din UCRAINA, pot spune ca le am luat la un pret super, in magazin is 150 lei bucata si is mici si fara racitor pe ea, eu am luat co 300 si ceva de lei cu tot cu racitoara 4 bucati, is foarte mari, le am legat dupa schema, iar cand sudez cu bazic sare multa zgura de aiurea, am inteles ca mai trebuie sa adaug ceva de genul unor condensatoare mai mari sau alta bobina, va rog dati-mi o idee sau sfat, vreau sa schimb aparatul poate din cauza asta nu merge calumea? :nas: va las nr. meu pe privat.

Posibil sa sara zgura asa din cauza polaritatii. Incearca sa pui masa la + si electrodul la -, nu stiu exact cum se leaga dar stiu ca la invertoare daca schimbi polaritatea nu mai sudeaza cum trebuie cu bazici.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări