Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

aparate de sudura

Vizitator Grama Vasile

Postări Recomandate

Vad ca sint multi experti in sudura.. am si eu o mare rugaminte: merita sa-mi cumpar invertorul asta?.. e mare diferenta dintre un astfel de invertor si un aparat de sudura clasic (cu transformator) pe care sa-l comanzi cu tiristori si sa-i redresezi curentul la iesire? Iesi mult mai ieftin cu ultima varianta? Performantele sint cit de cit asemenatoare? Ce alt model de invertor mi-ati recomanda (de pe piata .ro)?

Aaa.. era sa uit! Scopul: aplicatii "casnice" (usi de garaj, porti, una-alta :drinkers: ).. hobby-ul asta il am de mult timp, dar am folosit exclusiv sudura cu arc in curent alternativ.

Multumesc anticipat pentru orice sfat!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• unGuru

9

• tiristor

5

• csl1131

4

• yo9hrb

3

Top autori în acest subiect

eu am vazut aparatul industrial RSA-500, mergea cu trifazat si cu tiristori dubli, adica era un bloc ca o caramida care continea doi tiristori, in total 3 module , 6 tiristori.impresia mea e ca tiristorii erau in punte, dupa transformator,tinea curentul constant la valoarea impusa, se regla frumos, dar era destul de mare ca sa-l iei acasa.pt acasa cele mai mari satisfactii le-a dat traful toroidal cu prize multe in secundar si cu o punte de diode babane, e drept ca acum sunt pe piata bijuterii cat o geanta diplomat.

Link spre comentariu
Vizitator tipatescu

Multumesc pentru raspunsuri ! Ma intrebam intr-adevar, daca sudura este de calitate. In mintea mea se nascuse intrebarea daca sudind inox pe tabla nu cumva microstructura formata prin lipire la suprafatza de separare este si de slaba rezistenta, dat fiind proprietatile electrochimice a aliajelor folosite. Poate spun unele prostii - nu am studiat treaba asta - singura experientza practica se refera la sudarea in ca cu traf de sudura o fierului ordinar fara tratare speciala - am observat insa multiplele dezavantaje si acum stiu sa-mi definesc mai bine ce-mi doresc ... probabil ca o sa ma apuc sa-mi construiesc un convertor de cc poate chiar in comutatie si iau in calcul si posibilitatea adaptarii unui tortze cu gaz de protectie. Deocamdata sint in faza de documentare. Ca idee, as vrea sa sudez niste table de inox la pragurile unui automobil ... pentru ca am dubii daca rezista lipitura (pe tabla ordinara) exista varianta sa prind in nituri/ suruburi acele table. Tabla va fi cam de 1.5 - 2 mm grosime. Fiind totusi in faza de documentare a tehnicilor de sudare, imi recomandati si mie unde pot gasi cartea si daca daca merita sa incerc electrozi inox pentru sudura inoxului pe tabla cu transformator simplu de sudura in ca ?

Link spre comentariu
Vizitator tipatescu

O sa incerc sa-ti raspund eu, desi nu sunt cel mai in tema. Probabil ca merita, daca chiar iti trebuie si ai banii astia. Un convertor fie el si pe tiristori nu chiar usor de facut. Cel putin eu unul nu vad oameni care sa fi recunoscut ca au facut asta si le merge bine. Nu e simplu sa spui ca pui niste tiristori si ii comanzi si gata... Tebuie sa iei in calcul si protectia in scurt sau supratemperatura ... altfel poti avea surpriza sa arzi componentele pe care nu ai dat putini bani de mai multe ori,fara sa-ti duci treaba la bun sfirsit. Hai sa o luam logic - iti dau un exemplu - pe piatza aparatele pe acelasi principiu sunt tot atit de scumpe ca si deja clasicele invertoare in comutatie (doar ca sunt mai grele). Eu am inceput deja sa ma documentez despre un invertor in comutatie. Numai IGBT-urile ma costa 3/4 din valoarea uneia din comertz. Sunt firme care fac exclusiv asta si obtin un discount la cantitatea mai mare de piese... au costuri de proiectare, de productie mai mici. Din experientza mea, pot spune ca daca ar fi o posibilitate sa iasa mai ieftin, ar aparea pe piatza - sa fii sigur de asta. Chinezii sunt cu un pas inainte ...

Link spre comentariu

Multumesc foarte mult pentru raspuns/detalii.. cu siguranta voi merge pe un invertor comercial, nici nu prea mai am timp de experimentari (in timpul pierdut cu experimentele as putea sa "produc" ceva care sa valoreze cit trei invertoare!).Mai am o singura "necunoscuta" in ecuatie: ce model/marca sa aleg.. cel pe care l-am gasit prin .ro la un pret ceva mai mic este acel TELWIN Tecnica (link-ul l-am postat mai sus). Stii (sau stie cineva) de alte modele pe piata noastra? Eventual ceva mai ieftine, la aceiasi parametri? Nu tin sa fac neaparat economii, dar nici sa iau vreo plasa, daca s-ar putea cumpara ceva k lumea la un pret mai mic. BTW, fac o cinste din diferenta de pret economisita!.. aviz amatorilor (sau profesionistilor)!

Link spre comentariu
Vizitator tipatescu

Cred ca am vazut invertoare prin Bricostore sau Praktiker - nu mai stiu - pe la 8 mil (cel mai ieftin pretz care l-am gasit). Nu imi amintesc sa fi fost marca telwin. Nu stiu insa si daca merita un compromis pt ca nu am lucrat cu el - deci nu pot sa ma pronuntz. Daca ar fi totusi sa aleg, as alege telwin (la diferentza mica de pretz), pentru ca au o experientza mai mare de fabricatie ... practic Telwin se regaseste in toate ofertele comerciale :) Sper sa apara si alte pareri - mai pertinente :smt006

Link spre comentariu

O solutie simpla e un aparat de sudura din comert la 2,5-3 milioane lei la care adaptezi o punte redresoare cu diode RA 225 sau 125 ,recomand i6 -20 de bucati jumatate cu + la capsula si cealalta jumatater cu- pe capsula,curentul maxim la sudare va fi de 200A.Folosirea tiristoarelor nu e recomandat in circuite de scurtcircuit ci numai la motoare,eventual reglatre tensiuni primare sa se faca cu tiristor.Diodele se prind pe doua placi iar alimentarea se face pe codite.Eu mi-am facut un astfel de aparat si functioneaza perfect.Netezirea curentului se poate face cu condensatoare CC.La varianta cu tiristor neteziurea se face cu bobina de curent si e foarte grea. :smt006

Link spre comentariu

saltare .dragule depinde ce tabla de inox vrei sa sudezi .adica cat e de groasa .inoxu nu este pretentios la sudura merge cu orice electrod .bazic sau supertit ,se gasesc pe piata si electrozi de inox si merg la trafurile de sudura .daca vrei sa sudezi inox de o tabla de fier nu e nici o problema merge .daca e subtire tre sa ai mana sau scula pt asa ceva (argon pt table sub 1mm) in rest spor la munca :))

De acord cu tine, merge si 311 (oxigaz) daca vrei, dar cine foloseste inox il foloseste pentru proprietatile lui. In cazul in care-l sudezi fara precautii (de ex. strat tampon) concentratia elementelor de aliere (Cr, Mo, Ni, Mn, etc) scade prin dilutie, ardere, etc. si ala nu mai e inox. Nu mai zic de fenomenul formarii carburilor de crom la limita de graunte, ceea ce duce la fragilizarea materialului in sudura sau in zona de influenta termica. Daca vrei numai sa fixezi inoxul de otel obisnuit, merge oricum. Daca vrei sa pastrezi caracteristicile inoxului, atunci se mai complica treaba.
Link spre comentariu

O solutie simpla e un aparat de sudura din comert la 2,5-3 milioane lei la care adaptezi o punte redresoare cu diode RA 225 sau 125 ,recomand i6 -20 de bucati jumatate cu + la capsula si cealalta jumatater cu- pe capsula,curentul maxim la sudare va fi de 200A.Folosirea tiristoarelor nu e recomandat in circuite de scurtcircuit ci numai la motoare,eventual reglatre tensiuni primare sa se faca cu tiristor.Diodele se prind pe doua placi iar alimentarea se face pe codite.Eu mi-am facut un astfel de aparat si functioneaza perfect.Netezirea curentului se poate face cu condensatoare CC.La varianta cu tiristor neteziurea se face cu bobina de curent si e foarte grea.

Imi poti da ceva detalii referitoare la "jucaria" descrisa mai sus? N-ar merge sa variezi tensiunea din primar cu ajutorul unor tiristoare/triace, dar dupa principiul numarului de alternante de conductie/blocare? Ma gindesc ca in acest caz ar fi mai putine perturbatii in retea, datorita faptului ca blocarea/intrarea in conductie se face la trecerea prin zero, deci cind curentul in sarcina este nul. Problema este daca se observa la iesire aceste "abateri" de la sinusoida constanta? Daca mai si redresezi tensiunea de iesire, cred ca diferentele vor fi si mai mici.. ceva pareri?BTW.. am citit undeva ca pentru comutarea sarcinilor inductive exista niste tiristori speciali: ALTERNISTOR. A auzit/vazut cineva asa ceva prin .ro? Un link exemplificator: Alternistor Triacs (a doua componenta de pe pagina).. sau datasheet-ul acesteia: http://www.hemar.ch/Tech.Daten/Teccor/AlternistorTriacs.pdf
Link spre comentariu

Intrucat am experimentat si varianta cu reglarea tensiuni primare cu tiristoare si redresare fara netezire merge fara probleme.Dar daca vrei sa netezesti si sa ai CC liniar trebuie sa folosesti o bobina de netezire care e aproape cat un traf de sudura,condensatoarele se incalzesc din cauza pulsatiilor.Daca reglarea si face din primar cu comutator,netezirea o poti face cu condensatoare de 300la 500 micro si tens... de 100 la 350V si aprindetrea electrodului e mai rapida. :prayer:

Link spre comentariu

OK.. merci de raspuns! In concluzie, ai o schema functionala la asa ceva? In prima faza, nu ma intereseaza tensiune continua la iesire, ci varierea tensiunii din primar. (BTW, n-am sudat niciodata in curent continuu deci nu stiu diferenta!.. din "auzite" ar fi mai k lumea). Deocamdata vreau sa scap de uzul "manivelei" aleia pentru reglat curentul, plus ca poate ar merge facuta si o stabilizare a curentului de iesire (tot prin intermediul tiristorilor din primar).Multumesc anticipat pentru noi vesti.. bune!

Link spre comentariu

Schema variatorului pt primar traf..sudura am folosit variatorul cu doua tiristoare in contratimp,se gaseste in reviste tehnium,conex...e de 2kw sarcina dar daca pui tiriustoare de 25 A- 40A poti obtine puteri mai marivoi incerca sa-ti trimit schema.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări