Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

salut

Vizitator OKTAGON

Postări Recomandate

Vizitator OKTAGON

1) Am un transformator Sovietic cu 2 U-ri.un U are 3.6 cm x 4.8 cm

Sectiunea este de 17,28 cm2 sau 34,50 cm2?

Cine imi calculeaza si mie primarul?

2) Un trafo Sovietic cu 4U-ri, carcasa pe mijloc.Un U are 1,5 cm x 5 cm

Carcasa are 3 cm x 5 cm.

Sectiunea este de 15 cm2?

Cate spire dau in primar?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• zal

3

• EmyRulz

2

• Dr.L

1

Top autori în acest subiect

Din moment ce primarul e impartit in 2 si fluxul e la jumatate pe fiecare sectiune, se aduna ca sa fie echivalente cu o sectiune dubla de traf E+I, cazul cel mai raspindit, dupa formulele caruia care se poate calcula. E valabil si la tolele L+L, U+I, RC, etc.S-a discutat destul pe tema asta la ''Alimentatoare'' si credeam ca s-a mai lamurit lumea... :smt017

Link spre comentariu

Pai da, fluxul e pe jumatate, dar aici avem un circuit magnetic iar fluxul de la fiecare jumatate circula prin fier deci se compune si sectiunea este aceeasi. Doar nu o sa circule fluxul de la o jumatate de bobina printro parte a circuitului magnetic si fluxul de la cealalta prin cealalta jumatate! El formeaza un circuit inchis prin fier(pentru ca prezinta o reluctanta redusa). Si de asemenea fluxurile nu se scad pentru ca asa nu am mai avea niciun efect de transformare. Daca fac un miez triunghiular si dau primarul in 3 bobine sectiunea e de trei ori nu? Asta nu inseamna ca la trafuri toroidale nu se obtin puteri mai mari folosind miezuri considerabil mai mici, dar asta tine de inductia maxima pe care o poate sustine miezul fara sa se satureze(asta inseamna un flux mai mare folosind o sectiune mai mica, fi=BA) dar nu se insumeaza sectiunile ca si cand ai avea 2 trafuri sau mai stiu eu ce. Ganditi logic, e un singur circuit magnetic! Si daca ar fi asa de eficinete(sa poata sustine o putere de 4 ori mai mare la aceeasi sectiune) miezurile dubla coloana, de ce se mai folosesc E+I?Am citit o parte din threadul respectiv si multe tampenii s-au debitat pe acolo.

Link spre comentariu

Toroidalele sint tot trafo ca si cele C+C, putin batute cu ciocanul, ca sa iasa rotunde. :smt005 Fluxul magnetic indus de una din bobinele primare e jumate din cel total, deci e mai slab, chiar daca circula prin acelasi miez. Ca sa obtii un flux corespunzator trebuie sa le insumezi, fazezi, etc. Daca trafo avea primarul impartit in 10 parti egale, fiecare pe miezul ei, care era sectiunea?Ca sa nu mai existe dubii, ia un traf de genul asta, si afla-i puterea adunind secundarele, fiecare cu puterea sa, comform tensiunii si sirmei, la care poti adauga 10% pierderi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări