Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

plc

Vizitator Grama Vasile

Postări Recomandate

Vizitator Ransom

ok,mersi mult,daca ai sa poti mailul meu e [email protected] iar adresa este :cluj,localitatea sanicoara,str. aviatorilor nr. 10,grama vasile.mersi mult

Ti-am trimis pe mail ceva fisiere pdf despre simbolurile folosite in programarea PLC-urilor. Pt toate sunt la fel (standard IEC 1131-3). Siemensul e putin mai complicat ca o schema e organizat in blocuri. Daca nu ma insel blocul principal care se executa prima data e FB100
Daca nu ii prea mere deranjul imi poti trimite si mie aceste fisiere pdf pe adresa: [email protected]

Mersi antcipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• psanyi

8

• Badman

3

• vlad_2770

2

• dorofteius

2

Top autori în acest subiect

• 3 luni mai târziu...

Cel mai bine dar si cel mai scump este sa cauti cursuri de PLC-uri care se tin la Bucuresti de catre Siemens. Nu vei invata cine stie ce de la primul curs dar macar iti faci o idee cu ce se maninca. Poti incerca sa faci rost de STEP7 si de ceva documentatie (nu stiu daca este ceva demo la Siemens pe site) si poti incepe sa citesti si sa faci pasi mici. Oricum PLc-urile totusi nu se pot invata ca programarea acasa, trebuie sa ai totusi acces si la ceva parte HARD. Sunt multe persoane care stapanesc Step 7 dar care nu pot totusi sa scrie un program calumea pentru un echipament industrial. Am avut ocazia sa vad italieni si danezi care au predat echipamente de sute de miide euro care avea PLC pe ele si aveau bug-uri in soft.Cred ca cel mai bine este ai un pic de experienta in domeniul automatizarilor, sa vezi cum merg utilaje ce sunt conduse de PLC, sa intelegi ce fac si apoi sa te apuci de butonat. Multi stiu a butona, dar putini scot ceva bun in urma unei butonari.Cei mai aiurea in RO este ca nu ai acces la un asemena post de inginer automatist sau tehnician sa potisa inveti un pic chestiile practice.Oricum nici in Canada unde sunt actualmente nu gasesc job-uri in acest domeniu. Cursuri sunt dar .... job-uri ba.Aici am vazut ca astia trag tare cu Procesoarele ARM si incearca sa faca cu ele de toate.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator ELCONET

Stimati colegi va informez ca avem la Cluj un depozit important de automate programabile SIEMENS S7 200 300 400.Echipamentele sunt importate direct din Germania si sunt la preturi imbatabile.Ceea ce nu gasim in stoc, termenul de livrare este de 7 zile , in functie si de echipamentul solicitat.Cablu Profibus 6XV1830-0EH10 de asemenea in stoc.Convertizoare de frecventa (invertoare) pe stoc pana la 11 kVvali 0721622076

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • Administratori

Imi zicea careva ca au preturi mari de tot, cred ca nu va raspunde, a si uitat probabil ca sa inscris pe forum :ras:

Link spre comentariu

@electronicaaplicata.

Simbolurile folosite in limbajul LAD sunt standardizate international (ISO) si sunt la fel la toate PLC care respecta acest standard

De ex

-| |- contact normal deschis

-| / |- contact normal inchis

-()- iesire (bobina)

Fiecare contact poate fi adresat pe bit, byte, word sau DW

Mod de adresare pe bit

ex siemens S7 : I0.0 ; M0.0 ; DB100.DBX70.1

I,Q,M,DB,T,C reprzinta zonele de memorie din PLC (depinde de PLC)

in general

I reprezinta o intrare

Q reprezinta o iesire

M reprezinta un bit temporar (releu intermediar pt electricieni)

DB (este numai la Siemens si reprezinta o data dintr-un bloc de date)

T temporizator

C numarator

deci o adressa pe bit pe un S7 se poate interpreta astfel :

zona_de_mem numar_octet.numar_bit

Adresare pe byte (8 biti) IB0 ; MB0; QB100; DB100.DBB70

zona_de_memorie numar_octet

Adresare pe word (16 biti) IW0 ; MW 0 ; QW0, DB100.DBW70

Succes !

Link spre comentariu
Vizitator andrei4060

Salut! Poate sa imi spuna cineva ceva despre controlul la distanta la PLC-uri? Mai exact prin internet(nu ProfiBus). De exemplu, eu locuiesc in orasul X si vreau sa actionez o masina din orasul Y prin internet(caz real) cu automate S-300. Un lik, documentatie sau o idee daca se poate. Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări