Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

plc

Vizitator Grama Vasile

Postări Recomandate

Vizitator Grama Vasile

Imi poate da cineva,va rog un link sau chiar un pdf ceva cu tutoriale despre cum se programeaza plc-urile,si in general teorie despre programabile.Mersi mult!

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 53
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• psanyi

8

• Badman

3

• vlad_2770

2

• dorofteius

2

Top autori în acest subiect

Spune te rog ce tip de PLC te intereseaza OMRON FESTO sau SIEMENSMulti folosesc LAD /STL (LAD = ladder diagram care este usor inteles de electricieni (logica releelor) si STL este locica circuitelor logice (SI SAU NU SAU, EXCLUSIV).Fiecare tip de plc are mediul lui de programare (adica un program cu care se fac schemele in limbajele de LAD /STL).

Link spre comentariu
Vizitator Grama Vasile

1: mersi ptr interes.2: mar interesa in special programabilele de la siemens caci de astea ma lovesc la servici iar sefu meu de frica sa nu ajung prea destept si sa-i iau locul nu ne trimite la specializare.As vrea ceva de la basic pana la avansat in legatura cu programabilele in general,si hard si soft

Link spre comentariu

Din pacate pt simatic 5 (STEP 5) nu mai am nici un fel de documentatie(pt ca deja e putin vechi) dar e ceva asemanator cu STEP 7 .Singura diferenta este ca STEP 7 poate lucra si in retzea (folosind protocolul MPI si PROFIBUS) si se configureaza hardware-ul din software adica intrari iesiri etc ..Am doar un cablu de comunicatie (RS232 / PLC) pt STEP 5 si dupa cum am vazut e simplu are doar un circuit adaptor RS232 -> TTL de tip MAX 232.. Am avut mai demult un program simulator de PLC STEP5 .Simula pe calculator grafic un PLC in care puteai incarca un program dar din pacate nu mai stiu ce s-a intamplat cu el ca vad ca nu-l mai am.Voi incerca sa iau legatura cu cei din DE cu care am lucrat daca pot sa mi-l trimita (dar nu promit nimic) Programul cu care se programeaza PLC stiu ca este un program vechi (este facut pt MS-DOS si in mod text)Dupa cum stiu si am inteles softul respectiv se vindea numai cu PG (PC facut de Siemens special pt automatele lor. Nu difera de un PC normal doar ca are pe el inscriptor de EPROM)..Scrie-mi te rog ce anume te intereseaza la PLC si am sa incerc sa-ti raspund.

Link spre comentariu
Vizitator Grama Vasile

pai daca ai putea gasi simulatorul ala e bine si in general m-ar interesa sa descifrez un program,sa am notiuni de scriere,sa pot adauga la unul existent ceva in plus ,si in general orice despre orice tip de plc.dar...cum ai putea sami trimiti ceva materiale daca ai sa ai?

Link spre comentariu

Ce este mei mic pot sa ti-l trimit prin e-mail si ce e mare eventual prin posta .. dar problema este ca am unitatea CD-RW defecta .Dar intentionez sa-mi cumpar alta !Programarea e cam acelasi la fiecare automat .Simbolurile in LAD si STL sunt la fel.Orice automat are: (1) modul alimentare,(2) modul CPU care contine unitatea centrala, memoria program (este memorie RAM interna alimentat deobicei de la o baterie accesibil si din exterior),memorie backup de tip FLASH sau EPROM (la unel PLC-uri)pe care este salvat pt siguranta programul (3) module de extensie pot fi module de intrarisau iesiri digitale sau analogice.fiecare modul de extensie are atribuit o anumita adresa ce se seteaza manual la PLC tip Siemens Simatic 5.sau asunt adrese rezervat pt aceste module la PLC Omron.Adresa se compune din doua campuri de ex:I 0.1 0 = adresa modulului de extensie 1 = adresa bitului de pe modulul respectiv I 10.5 modul 10 bit 5 Ceva in legatura cu modulele de extensie. Cele mai folosite module sunt de tip intrari si iesiri digitale.Se pot recunoaste usor ca au mai multe conexiuni si langa conexiuni au LED-uri care indica starea intrarii sau iesirii. Daca instalatia electrica intre PLC si relee (sau contactoare) a fost facut ingrijit (etichetat) se poate afla usor adresa unui modul de ex: daca este nemtesc scrie de obicei pe fiecare modul adresa lui E0 ....E1.... E2(intrari E de la Eingang = intrare ), A0..... A5.....A20 (iesiri A de la Ausgang=iesire) si DW 100...123...200 (cele analogice DW inseamna Data Word, deci nu se pot acesa pe biti doar pe cuvant sau octet DB)Tensiunile pe extensiile de intrari si iesiri sunt de 24 V si pot fi pozitive sau negative in functie de potentialul firului comun.

Link spre comentariu

ok,mersi mult,daca ai sa poti mailul meu e [email protected] iar adresa este :cluj,localitatea sanicoara,str. aviatorilor nr. 10,grama vasile.mersi mult

Ti-am trimis pe mail ceva fisiere pdf despre simbolurile folosite in programarea PLC-urilor. Pt toate sunt la fel (standard IEC 1131-3). Siemensul e putin mai complicat ca o schema e organizat in blocuri. Daca nu ma insel blocul principal care se executa prima data e FB100
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator daniel

reivin cu multumiri.vreau sa spun ca am deja softu de la moler easy 6 si deja m am impotmolit .rungs urile mele nu arata ca ale lor si deci nu pot trece mai departe la simulare.nu imi apare in capat SM01 pe primul rung si RM01 pe al doilea.mersi

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări