ALEKS Postat Iulie 8, 2008 Partajează Postat Iulie 8, 2008 In urma casarii a mai multor masini de calcul vechi, am scos de pe placile lor 5 ROM-uri de 1Mbit.S-a gandit cineva sa utilizeze ROM-uri pentru stocarea permanenta a unui volum de date (o fotografie BMP spre exemplu, sau o secventa WAV sau mai multe secvente MIDI) ?Eu am sa revin pe acest topic cu o schema ce va contine cele 5 ROM-uri si partea de selectie / decodificare pentru ca doresc sa fie interfatabile pe 8-bit (A0-A15, D0-D7), ele fiind facute pentru 16-bit (A0-A15, D0-D15). In final matricea poate fi citita de un microcontroller sau de un procesor (Z80, 80286, etc.) sau de PC prin portul parallel sau serial depinde ce interfata abordam.ALEKS Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 8, 2008 Partajează Postat Iulie 8, 2008 Desi ceea ce vrei sa faci este fezabil, sunt inconveniente practice care fac proiectul ineficient. Exista memorii seriale EEPROM de 1Mbit, in capsula de 8 pini, cu acces I2C, cu stergere electrica, cum ar fi 24C1025. De asemenea, contin si logica de adresare, in cazul in care folosesti mai multe cipane pe acelasi bus. Si locul ocupat pe cablaj este mult mai mic.Deci, daca vrei sa te distrezi, sigur, conectarea EPROMurilor e o chestie haioasa, dar distractia se cam opreste aici. Ptr eficienta cred ca ar fi mai potrivite niste EEPROMuri sau, si mai bine, un card Compact Flash.Cirip Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 8, 2008 Partajează Postat Iulie 8, 2008 Memoriile ROM si EPROM folosesc 2 tehnologii diferite.EPROM-ul poate fi sters cu ultraviolete si reprogramat. ROM-ul odata scris nu mai poate fi sters, asa ca daca ai recuperat de pe placi ROM-uri si nu EPROM-uri atunci nu ai cum sa le rescrii cu ce vrei tu.Daca tot vrei sa te joci cu memorii si microprocesoare mai bine incearca niste microcontrollere.Incepe cu AVR-urile de la Atmel, seamana mai tare cu Z80-ul decat PIC-urile. Pe un singur chip ai de toate, microprocesor, oscilator, RAM, EEPROM, convertor, porturi de intrare/iesire cu buffer, numaratoare, au putere de calcul mai mare decat un Z80, consuma foarte putin, sunt foarte mici, aproape ca nu ai nevoie de cablaj, la nevoie merg si la 3V, etc. In plus gasesti din plin documentatie, manuale, scheme si programe gata facute si tot felul de aplicatii care mai de care mai utile sau mai traznite.Unele costa cat un pachet de tigari si se gasesc de cumparat la aproape toate magazinele cu piese.Dupa ce faci primii pasi in microcontrollere nu vei vrea sa mai renunti la ele. Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 8, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2008 Stati linistiti, din asta-mi castig painea (microcontrollere si microelectronica digitala) momentan, deci nu constituie o problema. Problema mea este ca am facut rost de 5 "cipane" 27c210 de 1Mbit. Sunt cu adresare paralela. Logica de selectie am facut-o cu un 74HC(T)138, 3 la 8 linii. Deci as mai avea loc pentru inca 3 integrate. Problema este ca daca as vrea adresare in mod "paginare" atunci as folosi 15 linii de date si 15 linii de adresa. Pe cand daca as vrea adresare in mod "contiguu" ar trebui sa utilizez 15 linii de date si 18 linii de adresa. Nu cunosc nici un controller sau procesor care sa dispuna de asa ceva, pana la 80286 (care parca are 20 si ceva de linii A). Acestea pe care le-am recuperat de pe masinile de calcul sunt EPROM-uri cu stergere la lampa de UV. Dintre realizarile mele (pentru distractia personala) pun aici o fotografie cu o alta matrice de... cipane de 2k, totalizand un magnific 32k: cirip, cardul CF este foarte usor de interfatat cu un Z80 sau cu un microcontroller din seria PIC, deci n-ar prezenta interes. De mentionat ca am facut o interfata IDE pentru Z80 (ce-i drept, intr-un CPLD Xilinx) dar merge foarte bine implementata in logica discreta. Ma gandesc ca CF-ul ar merge direct la magistrala IDE (nu stiu, n-am studiat fiindca nu m-a interesat). Nu prea importa ce o sa contina matricea de ROM-uri la final (sunet, imagine, text, etc.). ALEKS Link spre comentariu
bogdan_ Postat Iulie 8, 2008 Partajează Postat Iulie 8, 2008 cardul CF e compatibil cu IDE, trebuie doar un adaptor de conector. se gasesc pe net si pcb-uri facute. ceva exemple comerciale aici http://www.psism.com/adcf.htm mai nou, mi se pare foarte practic cardul SD. poate fii legat pe SPI, deci necesita mai putini pini, mai putin spatiu. pentru o miniaturizare si mai mare, chiar micro SD, dar acolo nu toate suporta modul SPI. Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 8, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2008 Pana acum asta am rezolvat (dar adresarea datelor este pe 16-bit): Ramane sa verific din nou schema si modul de programare a acestor ROM-uri (Vpp, /PGM, VCC) si sa fac cablajul. Am sa incerc sa fac intr-un PAL un "impartitor" pentru multiplexarea D15-D8 cu D7-D0, daca se poate. Nu stiu ca n-am studiat inca problema. ALEKS Link spre comentariu
cirip Postat Iulie 8, 2008 Partajează Postat Iulie 8, 2008 cirip, cardul CF este foarte usor de interfatat[...] Am inteles. Adica scopul e distractia. Faci ceva nu ptr ca e mai bun, mai ieftin sau mai cu motz, ci ptr ca poti. Am fost si eu la filmul asta. Spor maxim! Ceva tot o sa iasa Cirip Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 8, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 8, 2008 Corect! Ai surprins excelent ideea acestui topic.ALEKS Link spre comentariu
Vizitator sorin6 Postat Iulie 9, 2008 Partajează Postat Iulie 9, 2008 Pentru circa 10E ai ASTA, si ai terminat cu balciul :smt025 (pret fara cardul CF...) Link spre comentariu
ratza Postat Iulie 9, 2008 Partajează Postat Iulie 9, 2008 ?i unde mai e distrac?ia? Sau satisfac?ia c? e facut de tine? Link spre comentariu
Vizitator sorin6 Postat Iulie 9, 2008 Partajează Postat Iulie 9, 2008 In nici un caz nu vreau sa ma c** in distractia omului, dar cum personal am timp liber destul de putin (exceptand... la job :smt003 ) nu pot sa-mi imaginez decat ca cei mai multi sunt in aceeasi situatie, deci incearca sa imbine placutul cu utilul... Ori, cu circuite de acum 20 de ani nu se prea poate "progresa" (te las pe tine sa dai acestui cuvant sensul dorit...) Utilizarea unei C.F. nu a fost sugerata de mine, de altfel... PS: chipuri similare sau identice am "jumulit" acum 20 de ani din masini unelte, ca sa incerc sa-mi fac un "PC" cu Z80, dar nu am finalizat niciodata... Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 9, 2008 Partajează Postat Iulie 9, 2008 Nu e chiar asa sorin6. Oamenii mai fac unele chestii doar pentru ca le place.In plus daca isi cumpara ce ai pus tu in poza afla ca nu merge la toata lumea citirea de pe card!!!De exemplu, ce scrie pe card in coltul din dreapta sus? :weedman: :smt003 :weedman: :smt003 :weedman: Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 9, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2008 Salutarile mele tuturor,Ceea ce mi-am propus este doar pentru distractie!PS: Nu am ce face cu cititorul cu pricina. Singurele mele calculatoare sunt un laptop Sony si un laptop Gateway 2000 486/120MHz.ALEKS Link spre comentariu
Nucleu Postat Iulie 9, 2008 Partajează Postat Iulie 9, 2008 am si eu cateva jucari de genul asta pe acasa... deci..ce se paote face cu ele??? :smt003 Link spre comentariu
ALEKS Postat Iulie 9, 2008 Autor Partajează Postat Iulie 9, 2008 Am gasit si "utilitatea". Voi face o mini rama foto electronica.Matricea de stocare avand 640Ko, pot incarca in ea "pe veci" cateva fotografii la rezolutie mica, in format BMP. Liniile A15-A0 precum si liniile D15-D0 vor fi multiplexate in timp pe un BUS de 8-bit, cu o serie de latch-uri 74HC(T)574 si cu un controller PIC (probabil 16F876 fiindca am o multime din astea in sertar). De asemenea, controller-ul va trimite apoi datele la un display grafic de rezolutie modica (de la un PocketPC sau un telefon mai rasarit), display ce inca nu-l am dar il voi gasi cu siguranta la dezmembrari.Si cu asta e gata mini-rama foto. Sa nu-mi spuneti ca nu-i practica din cauza EPROM-urilor, pe aceeasi magistrala de 8-bit se poate lega si o matrice de ROM Flash sau ce-ti pofteste inima. In seara asta revin si cu schema finalizata pentru partea de selectie-decodare si adresare display grafic.ALEKS Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum