Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Transformare rostov 105

Ciprian Alexandrescu

Postări Recomandate

M-am apucat de cateva zile sa modific si imbunatatesc un magnetofon rostov 105.De acest proiect o sa ma ocup in bucati mici in luniile urmatoare.Am in plan:0)intelegerea schemei curente1)modificari ce tin de alimentare si de comanda motoarelor pentru cresterea vitezei de derulare si reducerea zgomotelor2)adaugarea unui indicator digital de pozitie in ture de tambur si minute folosind in microcontroler atmel3)construirea unui sistem de autorevers pt. play4)refacerea sau inbunatatirea etajelor analogice Deocamdata sunt la 0 :smt010 .Va rog sa-mi spuneti daca stiti cum sunt comandate motoarele mai exact cum se controleaza turatia acestora.Multumesc mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Ciprian Alexandrescu

15

• zal

10

• ALEKS

8

• MARLANU

6

Top autori în acest subiect

Schema o am deja..dar nu o prea inteleg.Speram sa existe cineva care il cunoaste cap coada.Oricum cred ca ma voi descurca insa o sa pun intrebari aici pe masura ce progresez.. :smt006

Link spre comentariu

Lasa comanda motoarelor in pace, cel mult poti sa modifici si sa pui un reglaj fin de turatie la motorul central (pitch-control). Celelalte modificari sint posibile numai la alimentare (cel mai bine schimbi condensatorii de filtraj), adaugare de contor digital si mici modificari pe partea audio. Nu ai cum sa-l faci revers. O sa muncesti atita ca mai bine cumperi un GX77 sau 636/636.

Link spre comentariu

O..ce ma incurajezi.. :smt010 Tocmai ca am cum sa-l fac revers play..deja am reusit cate ceva legat de directie..insa este mult de munca la capete .Comanda motoarelor vreau sa o modific contruind o alta sursa cu tensiune si frecventa variabile..Legat de alte marci de magnetofoane..daca as fi avut bugetul mai generos as fi luat un tehnics,teac sau akay simetric cu 6 capete..insa ma multumesc cu acesta deocamdata.

Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Am luat eu un Akai autorevers(pe redare) de pe e-Bay, deci se poate, dar o sa muncesti ca sclavul... :smt012

(poza e de pe net...)

Posted Image

(idem... :yawinkle: )

Posted Image

Link spre comentariu

Nu te chinui la comanda motoarelor. Pentru viteza de derulare, rusii au prevazut un semireglabil (atentie totusi, viteza prea mare de derulare duce la instabilitate mecanica) iar comanda motorului cabestan este bine daca nu chiar foarte bine gandita. Operatiunea de reglaj fin sau de micsorare / marire a vitezei de play se face doar modificand niste valori ohmice. Niste rezistente, altfel spus. Pui un potentiometru si ai magnetofon cu viteza de bobinare in mod play de la 2cm/s pana la 38cm/s. Problema ta va fi sa il etalonezi.In rest, n-ai ce-i face decat un contor digital si ceva pe la partea analogica.ALEKS

Link spre comentariu

Ok...o sa vad ce o sa reusesc,deocamdata m-am pucat de sursa, as vrea sa o refac de la zero.Multumesc pentru sfaturi si pareri... :smt006

Link spre comentariu

Am si eu doua Rostov, unul functional - cu inscriptie latina si unul mai vechi (care a fost al familiei) generatie sovietica (inscriptionat chirilic) la care e rupt un fluturas de la o rola si are ceva bazait mecanic la un motor.As vrea sa fac si eu niste precizari, poate unele vor fi utile:Cel mai nou l-am recuperat de la o institutie care le-a casat, desi mergeau. Am mai prins asta si un pick-up Tesla NC 130 NOU UN CUTIE. Casat dar ne-desigilat! Restul au fost sparte cu topoarele de niste tamplari (care au fost angajati si platiti pentru asta...dar nu vreau sa fiu off-topic). Revin la Rostov: Tot ce spun se refera la modelul rusesc, cel pe care l-am folosit mai mult.1. Capetele alea imitatie GX pe mine m-au tinut vreo 3 ani, dupa care s-au matuit si fluiera banda ca naiba. Am crezut ca s-au lustruit ghidajele, dar desi le-am schimbat tot fluiera banda. Rezolvarea a fost cu niste capete de Soiuz - identice ca dimensiuni si specificatii cu care n-au mai fost probleme si sunau si mai bine. Recomand la cine mai gaseste sa puna asa ceva (in ciuda renumelui celor "GX"). Spunea cineva pe un forum ca dupa ce s-au imbatat rusii au spart sticlele de votca si au facut GX, dar nu stiu ce sa cred - oricum ideea e ca niste capete normale facute tot de ei sunau mai bine, cel putin fata de modelul sovietic. Nu stiu cum sunt cele de export, pe cel nou abia l-am ascultat si nu mai am posibilitatea de a asculta comparativ. Daca cineva ma contrazice il rog in avans sa faca dovada ca a ascultat ambele capete de care vorbesc aici. TEORETIC stiu si eu ca cele "GX" au viata lunga - practic am spus mai sus cum stam...practic insa au un nivel redus de inalte fata de cele mai ieftine la acelasi nivel de zgomot. Inregistrarea avea caderi usoare de inalte care la capetele metalice au disparut. Mentionez ca nici nu a fost cazul sa refac reglajele de pozitionare/azimut etc. Sunt identice dimensional.2. Cel mai mult am folosit banda ORWO la vremea respectiva - la care tensiunea mecanica de lucru era cam mare si asa - nu as mari viteza de bobinare decat daca e cazul de banda mai de calitate - dar bine nu-i face nici aceleia - am vazut si eu Akai-uri deruland super repede dar cred ca asta era o problema a magurilor (timpul de acces la o anumita melodie) si rezolvarea prin cresterea vitezei e la fel de eficienta ca scrierea CD-urilor la 52X...3. Eu am avut probleme la franare cu Rostovul - frana mai tare rola debitoare si ciufulea banda. Am primit un sfat de la un "studio" de inregistrari - ce vremuri - piraterie cu chitanta...:Pentru o franare lenta se apasa intai derularea pe invers si apoi stop. Electronica din Rostov stie sa scada lent viteza, apoi sa schimbe sensul. Treaba asta chiar ar merita modificata - adica sa faca franare lenta direct la apasarea stop. Asa am scapat de probleme.4. Daca e vorba de a mai inregistra si reda cu el materialul inregistrat merita facuta modificarea pentru vitezele 19 si 38 (in loc de 9 si 19). Era intr-un Tehnium un articol inainte de 89 - parca se schimba un condensator de 1,5 nF si se refaceau reglajele pe fiecare viteza. Ii rog pe cei care stiu la ce ma refer sa puna datele concrete daca le au. Pe 38 si cu o banda buna chiar se pot face inregistrari superioare dat-ului - cel putin din punct de vedere muzical. Probabil voi fi combatut pentru asta, dar reamintesc celor interesati ca muzica se asculta cu urechile, nu cu distorsiometru si osciloscop...5. Electroliticele chiar trebuie schimbate, cel putin alea mari si cele din calea de semnal. Am avut doi cu un defect ciudat: se auzeau zgomote de parca erau intreruperi la potentiometrul de volum. De fapt era contact imperfect in condensatorul de filtraj - unul din ele. Eu l-am schimbat doar pe cel defect dar cat de curand ii schimb pe toti.6. Ceva ciudat e cu amplificatorul intern - pentru cine il mai foloseste. Nu stiu cum, dar de pe banda nici la supramodulatie nu aveam puterea pe care o scoteam legand un pick-up din exterior. Am facut banchetul din clasa a VIII-a cu Rostov, pick-up RFT si boxe Unitra de 140W. De pe pick-up meregea TARE. De pa banda...asa-si-asa - cam 70 % din volumul de pe pick-up. Atentie daca aveti boxe bune - mie mi-a ars niste tweetere din cauza distorsiunilor pe inalte. Rezistentele de 10 ohmi din filtrul RC de pe iesire erau coapte de mult...dar numai asa am aflat.7. Atentie la condensatoarele din modulul de protectie la suprasarcina - e acolo unul care cand se usuca actioneaza protectia a volume indmisibil de mici. L-am schimbat si acum e OK. Multumesc pentru asta lui ALEKS - el mi-a dat informatia, cu ceva timp in urma...

Link spre comentariu

...3)construirea unui sistem de autorevers pt. play4)refacerea sau inbunatatirea etajelor analogice

3. Rusii au avut ceva mag cu 6 capete - Riga sau Vladivostok, nu mai stiu - care erau autorevers. Cu un singur cabestan (fie el si direct-drive) nu cred ca vei obtine o turatie suficient de stabila in timpul mersului pe sens invers, chiar daca pacalesti electronic motorul. Sunt modele autorevers cu un singur cabestan dar cele cu pozitie centrala (intre capete). Parca pentru comanda era folosita o infasurare auxiliara la motorul central. infasurarea aia era in CC - poate inversarea ei schimba si sensul, dar asteapta pareri mai avizate inainte sa faci asta. Am vazut schema dar nu stiu exact daca rezultatul va fi ok si in practica.4. Un monitor "real-time" pentru rezultatul efectiv al inregistrarii - practic adaugarea unui preamplificator auxiliar pentru capul de redare ar fi o idee buna.Un reglaj de bias (curent de premagnetizare) poate fi facut foarte usor inlocuind cu potentiometre patru semireglabile de pe o placa ce se afla undeva in lateral - am refacut si eu reglajul pentru banda ORWO - din fabrica veneau reglate pentru aia ruseasca ce suporta curent mult mai mare. Combinat cu monitorizarea real-time chiar iese o treaba faina...Succes!P.S. Si totusi un Akai GX de pe Ebay...daca chiar ai nevoie de un mag bun...Daca e doar un hobby urmeaza ce am spus mai sus.
Link spre comentariu

105S am avut eu si primul lucru pe care l-am facut a fost sa schimb condensatorii de 2uF de la vu-metru si sa-l etalonez, dupa care incet, incet, am reglat preul de redare, premagnetizarea si cel mai greu, desigur la urma, preul de inregistrare. E nevoie de un generator sinusoidal cu volum reglabil, 1kHz de preferat si aparate de masura, cu ac si digitale. Capete de sticla de la el am folosit chiar inainte sa am Rostov, aveam boala sa construiesc maguri si in combinatie cu preul de redare de la Revox A77, aveam impresia ca se destupa urechile. :smt003 Ca sa ai frinarea mai rigida, trebuie sa schimbi sforile de la frina, eu am pus ata de scala de radio, din aia impletita cum e macrame-ul. Sau in loc de 1 bucla pui 2 pe tamburi.Ampliful final e destul de bun, echivalent ca putere cu A350. Preul de tonuri e facut cu un c.i. echivalent cu TCA730, se comanda in tensiune si de aceea are o intirziere la raspuns cind rotesti putometri de ton.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări