Spitfire Postat Iulie 6, 2008 Partajează Postat Iulie 6, 2008 Stiati de existenta acestui tub stabilizator? :smt031 http://www.radiomuseum.org/forum/heizkr ... _u_eu.html La baza acestui tub sta o bareta de material semiconductor (dioxid de uraniu). Cum s-ar putea pune in evidenta radiatia de fond extrem de slaba a baretei de urdox? Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 6, 2008 Partajează Postat Iulie 6, 2008 Doar nu ti-e frica sa te iradiezi ? In toate obiectele din jurul nostru sunt atomi radioactivi si in primul rand conteaza ce izotop de uraniu este , sigur nu e uraniu imbogatit din care se fac bombe sau era in reactorul de la Chernobyl. Si lampile cu filament din tungsten thoriat sunt usor radioactive ( thoriu ), dar cred ca e infima radiatia. Poate langa un depozit plin cu asa ceva n-ar fi totusi bine sa stai cu anii ...:smt005 Link spre comentariu
mișa Postat Iulie 6, 2008 Partajează Postat Iulie 6, 2008 Uraniu 238 este folosit frecvent in diverse aplicatii in electronica (si in altele) de exemplu tuburile catodice (de osciloscop) care emit lumina verde au luminoforul pe baza de saruri de uraniu. Acest element desi e radioactiv nu e periculos (prea tare) deoarece are perioada de injumatatire foarte mare deci radiaza slab. http://ro.wikipedia.org/wiki/Uraniu In reactoare si bombe atomice se foloseste plutoniu. http://ro.wikipedia.org/wiki/Plutoniu .Pacat ca informatia nu e completa aici. Cind vorbesti de saruri de uraniu, notiunea de "uraniu imbogatit" nu are sens. E vorba de sarurile unui metal pur. Nu ma mir sa se fi folosit in diverse lampi. Tocmai am avut o discutie cu cineva pe tema asta despre radioactivitatea lampilor OT100 si zilele astea merg sa masor radioactivitatea unei astfel de lampi. Eu cred ca nu e radioactiva dar masuratorile sunt sfinte. Uite acum imi dau seama de ce zicea Depanatoru! O lampa thoriata e putin radioactiva. Am putea sa ne dam seama de asta prin niste simple masuratori. Tare imi este frica ca e numai o duma la fel cu lampile inghetate (tratate criogenic). Nu am nici o lampa thoriata sa o duc la masuratori. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Iulie 7, 2008 Partajează Postat Iulie 7, 2008 Pomeneai de OT100 , are filamentul din tungsten thoriat . Thoriu e clar radioactiv , problema e daca poate fi masurata radiatia data de o singura lampa . Link spre comentariu
byt Postat Iulie 7, 2008 Partajează Postat Iulie 7, 2008 am postat la doua tuburi electronice care sunt din categoria baretor-stabilizatoare sper sa nu ma iradiez !bogdan Link spre comentariu
yo9hrb Postat Octombrie 23, 2008 Partajează Postat Octombrie 23, 2008 ...Nu am nici o lampa thoriata sa o duc la masuratori.Cauta la un sudor (argonist) un capatai de electrod. Ala e din wolfram thoriat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum