Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baretor cu urdox

Spitfire

Postări Recomandate

• Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Depanatoru

2

• Spitfire

1

• mișa

1

• byt

1

Top autori în acest subiect

Doar nu ti-e frica sa te iradiezi ? In toate obiectele din jurul nostru sunt atomi radioactivi si in primul rand conteaza ce izotop de uraniu este , sigur nu e uraniu imbogatit din care se fac bombe sau era in reactorul de la Chernobyl. Si lampile cu filament din tungsten thoriat sunt usor radioactive ( thoriu ), dar cred ca e infima radiatia. Poate langa un depozit plin cu asa ceva n-ar fi totusi bine sa stai cu anii ...:smt005

Link spre comentariu

Uraniu 238 este folosit frecvent in diverse aplicatii in electronica (si in altele) de exemplu tuburile catodice (de osciloscop) care emit lumina verde au luminoforul pe baza de saruri de uraniu. Acest element desi e radioactiv nu e periculos (prea tare) deoarece are perioada de injumatatire foarte mare deci radiaza slab. http://ro.wikipedia.org/wiki/Uraniu

In reactoare si bombe atomice se foloseste plutoniu. http://ro.wikipedia.org/wiki/Plutoniu .Pacat ca informatia nu e completa aici.

Cind vorbesti de saruri de uraniu, notiunea de "uraniu imbogatit" nu are sens. E vorba de sarurile unui metal pur.

Nu ma mir sa se fi folosit in diverse lampi. Tocmai am avut o discutie cu cineva pe tema asta despre radioactivitatea lampilor OT100 si zilele astea merg sa masor radioactivitatea unei astfel de lampi. Eu cred ca nu e radioactiva dar masuratorile sunt sfinte.

Uite acum imi dau seama de ce zicea Depanatoru! O lampa thoriata e putin radioactiva. Am putea sa ne dam seama de asta prin niste simple masuratori. Tare imi este frica ca e numai o duma la fel cu lampile inghetate (tratate criogenic).

Nu am nici o lampa thoriata sa o duc la masuratori.

Link spre comentariu

Pomeneai de OT100 , are filamentul din tungsten thoriat . Thoriu e clar radioactiv , problema e daca poate fi masurata radiatia data de o singura lampa .

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări