Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

6s33s

calin

Postări Recomandate

pot ajuta cu o schema cu 6s33s in conf. sepp

probata de mine

mere perfect

[email protected]

ce zici ?

te apuci de ea?

BUNA ZIUA!

schema este buna,functionala,dar....este pur teoretica si mai ales este o schema proiectata sa lucreze pentru o banda de frecvente de la medii catre inalte,sarcina fiind un difuzor electret sau piezoceramic (dupa cum este si desenat in schema!).Rezistenta de 56 ohm/2W este pentru PSF-urile tuburilor si pentru descarcarea difuzorului electret sau piezoceramic(Andrea Ciuffolii are o inreaga teorie pentru acest tip de amplificator!!).Daca dorim sa folosim un difuzor dinamic,atunci acesta trebuie sa aiba o impedanta foarte mare(750-1500Ohm!).Cam astea sunt parerile mele.Nu neg ca amplificatorul poate fi integrat intr-un sistem de sunet cu trei cai de amplificare.Nu stiu cum s-ar putea auzi aceasta schema,pe un difuzor dinamic de 4-8 ohmi,privind mai atent si curentul de repaus (200mA!) si valoarea sigurantelor(1A!).Daca rezistenta interna a tubului este de ordinul K-omilor,iar a difuzorului este de 4-8 ohmi,atunci.....,calculati si dumneavoastra ce iese!

Oricum,important este sa incercati.....,spor la treaba!

Cum sa fie teoretica cand sunt n variante de OTL pe internet si o gramada de poze cu amplificatoare functionale ? Merge foarte bine cu un difuzor obisnuit , altfel ce rost ar avea . Tocmai ca rezistenta tubului nu este de de ordinul kohmilor , cele 2 triode din " monstrul " 6c33 ( un tub ) au puse in paralel vreo 300ohmi rezistenta interna , si in plus e folosit etajul de iesire SEPP care coboara foarte mult impedanta de iesire . Calcule sunt destule pe net daca nu sunteti convins .
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 52
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• calin

10

• Depanatoru

9

• felixx

7

• blue

7

Top autori în acest subiect

Buna ziua!se poate sa aveti dreptate,nu vreau sa intru in contradictie cu d-v si nici cu altcineva de pe acest forum,dar se pare ca in acest exemplu nu prea mai sunt valabile legile elementare ale electricitatii,chiar si cu exemplele date de dv ( rezistenta interna de 300 ohmi,.......!!) este interesanta schema si tare as vrea sa o aud si eu candva!....si mai ales sa o vad!spor la treaba si....... sa nu fie cu suparare!

Link spre comentariu

Am mai spus o data ca acest amplificator functioneaza foarte bine ,am testat chiar si varianta cu alimentare simetrica. Impendanta optima a fost de 12 ohm dar merge bine si pe 8 ohm cu o usoara crestere a distorsiunilor , nu am ascultat din pacate pe boxe amplificatorul ,dar idea a fost sa testez un OTL ! Desigur exista si dezavantaje, schema trebuie completata cu niste circuite de protectie foarte sigure, dar aceasta este o alta discutie...

Link spre comentariu

Buna ziua!se poate sa aveti dreptate,nu vreau sa intru in contradictie cu d-v si nici cu altcineva de pe acest forum,dar se pare ca in acest exemplu nu prea mai sunt valabile legile elementare ale electricitatii,chiar si cu exemplele date de dv ( rezistenta interna de 300 ohmi,.......!!) este interesanta schema si tare as vrea sa o aud si eu candva!....si mai ales sa o vad!spor la treaba si....... sa nu fie cu suparare!

Nu e nici o suparare , uitati aici niste explicatii despre topologiile OTL si despre cum poate fi asa mica impedanta de iesire . In exemplu e chiar un amplificator cu 6C33C : http://members.aol.com/aria3/otlpaper/otlhist.htm
Link spre comentariu

Am experimentat cate ceva cu 6c33c-b si in opinia mea este o dubla trioda excelenta pentru auditii de calitate daca se lucreaza corect cu ea.Dupa cum se stie,la principiul OTL sunt cateva precautii speciale de luat in seama.Folosirea mai multor tuburi in paralel ajuta la obtinerea unei impedante de iesire joasa.Insa la OTL se prefera folosirea tuburilor cu Ra mic,asa cum este 6c33c si 6AS7.Apar insa si alte probleme care atrag dupa sine necesitatea imperecherii lampilor "la sange" si faptul ca acestea sunt supuse la un "travaliu" intens datorita impedantei la iesire pe care o "vede" ansamblul, ....bineinteles instabila si care variaza in functie de frecventa.Deci au o viata mica comparativ cu varianta cu transformator pe iesire.Alta problema este ca nu se obtine o separare galvanica fata de incinta si riscul creste.Desigur se pot monta protectiile specifice.Exista mai multe scheme pe net insa una mi-a atras atentia datorita faptului ca a reusit doar cu o singura pereche de 6c33c (eliminand celelalte probleme de imperechere,etc) sa se obtina o impedanta de sarcina controlabila in jurul 10,8 ohmi.Tinand cont ca impedanta variaza cu frecventa putem spune ca suntem aproape de 8 ohmi,valoare de sarcina cel mai des folosita la incinte.Folosirea a cate 2 x 6C33 pe ramura aduce in discutie unele calcule pentru etajul driver cu posibilitatea scaderii impedantei de iesire spre 6 ohmi.Functionarea este urmatoarea:-la curenti mici,Ra creste (a se lua in vedere atunci cand alegem punctul optim de bias)-la curenti mari,Ra scadeLa o tensiune de 70V si 1A curent,rezistenta acestui tub va fi in jur de 40ohmi.Daca se alege alta lampa cu o impedanta mai mare,normal ca valoarea acesteia se va schimba in functie de curent(practic putere) si o sumedenie de distorsiuni vor fi create.Deasemenea folosirea topologiei single ended-pushpull pentru OTL este necesara.De aici se complica lucrurile.Schemele folosite la OTL difera ca topologie cu clasicele SE sau PP prin modul in care lampile finale sunt conduse de etajele drivere.Aici situatia devine critica.La un OTL cu pretentii,problema variatiei curentului de alimentare in functie de valoarea sarcinii trebuie sa se faca automat.Lucrul la un OTL nu este tocmai usor.-va trebui obligatoriu ca lampile finale sa fie atent imperecheate atat extern-separat cat si ca triode singure(cele dintr-un singur balon de sticla).Sigur sunt diferente de cel putin 30%.-biasul va trebui sa ramana relativ mic...cca.250mA pe fiecare tub altfel va trebui sa avem permanent lada de tuburi de schimb...cel putin la 150 ore de functionare trebuiesc schimbate si imperecheate din nou....-6C33 va trebui sa aiba o perioada de rodaj inainte de a fi folosite pentru ca ...caracteristicile triodelor s-au schimbat.-deasemenea protectia pentru incintele acustice este o problema la OTL.O protectie facuta clasic,va introduce distorsiuni cu mult inainte de a intra in lucru.Uneori tuburile finale se pot defecta si ca sa ai in jur de 145V c.c. pe sarcina nu un lucru tocmai dorit.In opinia mea un OTL este dificil de realizat si pus la punct si doar in cazul in care avem "lazi" cu tuburi de schimb,incinte de calitate foarte buna care sa puna in valoare OTL, inregistrari de calitate si o indemanare pe masura pentru a duce la bun sfarsit un asemenea proiect....cel putin pentru auditii de calitate.Pentru putere,petreceri si spritz-uri un AV400 este calea. :smt001 Parerea mea de posesor de 6C33C-B....

Link spre comentariu

Instabilitatea in timp a unui OTL este asa cum a remarcat Felixx, o problema greu de rezolvat dar acest tip de amplificator ar putea fi stabilizat prin modificara automata a bias-ului si a offset-ului prin intermediul unui sistem de gestionare in timp real ,de pilda cu un controler...

Link spre comentariu

Instabilitatea in timp a unui OTL este asa cum a remarcat Felixx, o problema greu de rezolvat dar acest tip de amplificator ar putea fi stabilizat prin modificara automata a bias-ului si a offset-ului prin intermediul unui sistem de gestionare in timp real ,de pilda cu un controler...

Se poate rezolva cu doua 555-uri si cateva optocuploare destul de simplu,insa problema care se pune este alta:-merita realizarea unui OTL si daca DA ...de ce?Pe ce tip de incinte?Pe ce inregistrari?Exista lada de lampi pentru schimb?
Link spre comentariu

Cred ca pt. niste boxe de 16 ohm ar merita incercata constructia , fiindca solicitarea tuburilor ar fi mai mica , de fapt o imperechere corecta prelungeste viata tuburilor, dar cine are posibilitatea sa aleaga dintr-un stoc limitat ? Parerea mea este ca s-ar putea folosi si 2*2 EL509 ,tuburi cu dispersii mici ,eventual 4*4 PL504 acestea din urma sint mai greu de imperecheat , oricum eu nu a-s incepe constructia decit daca a-s avea acele boxe de 16 ohm ...

Link spre comentariu

Cred ca pt. niste boxe de 16 ohm ar merita incercata constructia , fiindca solicitarea tuburilor ar fi mai mica , de fapt o imperechere corecta prelungeste viata tuburilor, dar cine are posibilitatea sa aleaga dintr-un stoc limitat ? Parerea mea este ca s-ar putea folosi si 2*2 EL509 ,tuburi cu dispersii mici ,eventual 4*4 PL504 acestea din urma sint mai greu de imperecheat , oricum eu nu a-s incepe constructia decit daca a-s avea acele boxe de 16 ohm ...

Pentru a pune in valoare OTL-urile,calitatile incintelor si a inregistrarilor vor trebui sa fie un "must be".Daca punem in balanta realizarea unui amplificator de calitate cu transformatorul facut "ca la carte" incepand cu miezul si terminand cu izolatiile si infasurarile si un OTL(cu toate neajunsurile,problemele de imperechere de mai sus,viata scurta a tuburilor,lada de schimb,etc) pe niste incinte medii "ca raport pret/calitate",multi nu ne permitem nici macar atat,eu as alege prima varianta.Mai mult,nu toate OTL-urile au dat satisfactii sonice,din cate am citit.....Din punctul meu de vedere,pot spune ca nu as putea sa accept un OTL datorita faptului ca NU posed NUMAI inregistrari de calitate.Deasemenea trebuie sa existe un echilibru si la incinte(nu exagerat de rezolute) pentru ca atunci o sa ai senzatia ca tot ce ai in materie de inregistrari e gunoi.Se pot face montaje si cu 300B in OTL. :smt001 Incintele pe 16ohmi se pare a sunt mai "prietenoase" cu OTL-urile insa ramane intrebarea:-ce tip?-ce topologie?-cu ce difuzoare?Merita sa faci asa ceva pentru colectia personala de inregistrari?
Link spre comentariu

De ce ar merge bine numai cu inregistrari de calitate ? E un amplificator cu tuburi pana la urma. Cat despre lada de schimb , nu e chiar asa grava problema , la unii le merge cu tuburile originale de ani de zile , daca tuburile sunt imperecheate si amplificatorul pus la punct .

Link spre comentariu

De ce ar merge bine numai cu inregistrari de calitate ? E un amplificator cu tuburi pana la urma. Cat despre lada de schimb , nu e chiar asa grava problema , la unii le merge cu tuburile originale de ani de zile , daca tuburile sunt imperecheate si amplificatorul pus la punct .

Probabil m-am exprimat eu gresit.....Ca sa poti face diferente sonice intre un OTL si un alt amp cu lampi (cu transformator de iesire) care este realizat per total foarte bine,va trebui sa avem incinte foarte foarte bune,inregistrari de calitate precum si posibilitatea de a imperechea si schimba tuburile destul de des.Diferentele sunt destul de mici....si uneori cel cu traf suna mai bine.Investitia intr-un OTL nu se justifica(lampi paralel-THD,TID,imperecheri la sange,protectii speciale,reglaje automate de curent,reglaje automate de tensiune = in functie de valoare impedantei,pentru a nu modifica prea mult caracteristica tubului la acea tensiune de alimentare,senzori de overload,etc) din punctul meu de vedere datorita celor de mai sus.Dar daca ideea de baza este ca "oricum se aprinde si functioneaza" atunci "for fun" este nemaipomenit.Decat sa investesc timp si bani in asa ceva,mai bine ma joc cu un LM3886....ca mp3-ul merge si pe asta....si inca destul de bine.
Link spre comentariu

Nu se compara LM3886 un amplificator cu lampi chiar si cu mp3 , dar ce urmaresc cei care vor OTL e sa scape de traful de iesire , scump si pretentios de facut , daca suna mai bine sau nu asa e discutabil si depinde de schema.

Link spre comentariu

Nu se compara LM3886 un amplificator cu lampi chiar si cu mp3 , dar ce urmaresc cei care vor OTL e sa scape de traful de iesire , scump si pretentios de facut , daca suna mai bine sau nu asa e discutabil si depinde de schema.

Scapa de traf insa ce costuri implica treaba asta....Daca numai asta ar fi criteriul la alegerea OTL-ului (traful de iesire :smt018 ),punand cap la cap sumele si calculand,in timp,as zice ca tot mai buna ar fi investitia in traf.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări