Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transformator care baraie

sebaco

Postări Recomandate

• Răspunsuri 30
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sebaco

5

• PKP98

5

• romicap

3

• HelliosSun

3

Vezi că zbârnâitul poate fi cauzat și de o singură tolă finală nestrânsă bine.Când bobinezi, ai grijă să dai spiră lângă spiră destul de strâns și dacă vrei să așezi straturile bine, poți folosi o foiță de hârtie subțire între straturile de bobinaj, astfel se așează perfect spirele.Bineînțeles dacă spațiul de bobinaj permite adăugarea unor izolații între straturi.

Link spre comentariu

He ,he, ai un fix cu lacul de unghii ...am intrebat nevasta cat costa o sticluta de lac pt. unghii si cat lac are , si zice ca are circa 10mL si costa 2lei ! Un litru de lac -lac costa circa 8 - 10 lei ! Asta ar fi una...a doua problema este despre impregnarea in lac si coacerea in cuptor a bobinelor executate pe miez feromagnetic ,eveniment, ca sa`i spunem asa ,nu tocmai familiar orisicui !

Editat de romicap
Link spre comentariu

Buna seara.

Astazi am desfacut si eu un traf care scotea 2x12v si 10v ,adica am mai scos din spire ca sa am 2x9v in loc de 2x12v,dupa aceasta operatie de debobinare si rebobinare ,am montat tolele ,si apoi l-am bagat in priza.Nu se auzea nici-un zgomot,dar in 5 -6 secunde s-a simtit un miros de ars,nu l-am scos din priza ,l-am lasat sa vad ce face,dupa 15-20 de secunde l-am mirosit din nou si nu mai mirosea a ars ,dar ardea putin ,curios am verificat tensiunile,aveam 10v si 2x9,3v,l-am pus pe sarcina si s-a descurcat destul de bine,iar pana am montat sarcina si l-am lasat putin cu ea ,traful se racise.

Care sa fie cauza mirosului si incalzirii?

Oare a facut scurt in secundar?

Link spre comentariu

lasati oameni sa invete!probabil ca a sarit lacul de pe sarma si a facut scurt spirele

Asta cred si eu,acum l-am debobinat si am gasit prima infasurare de la 2x9v  unsuroasa si mirosea urat ,era clar ca sa incalzit calumea,celelalte nu erau asa,oricum infasurarea de 2x9v o bobinez cu sarma de 0,45mm2 ,cred ca ajunge pentru un curent de 0,3A ,nu?

Link spre comentariu

Greseala pe care o fac multi, e ca folosesc sirma data jos de pe carcasa trafului. Daca bobinajul nu este lacuit, sint putine sanse ca spirele sa intre in scurt,dar daca bobinajul este lacuit ai toate sansele ca spirele sa intre in scurt. Eu niciodata nu am refolosit sirma de pe traful al carui bobinaj a fost lacuit. Oricum bobinarea se face cu grija intercalind dupa 200-300 de spire,hirtie de 0,2-0,3mm,mai subtire decit cea folosita la izolarea bobinelor motoarelor electrice.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Pai atunci e foarte bine daca am 500mA ,maine va spun ce a iesit din traful meu,sper sa nu iasa fum :rade: .

Greseala pe care o fac multi, e ca folosesc sirma data jos de pe carcasa trafului. Daca bobinajul nu este lacuit, sint putine sanse ca spirele sa intre in scurt,dar daca bobinajul este lacuit ai toate sansele ca spirele sa intre in scurt. Eu niciodata nu am refolosit sirma de pe traful al carui bobinaj a fost lacuit. Oricum bobinarea se face cu grija intercalind dupa 200-300 de spire,hirtie(mai subtire) folosita la izolarea bobinelor motoarelor electrice si trafurilor.

O sa tin cont si de asta.

Multumesc ,numai bine.

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Baga 0,5 pentru siguranta, si foloseste sarma noua. Foloseste o carcasa corespunzatoare, confectioneaza una din textolit subtire sau sticlotextolit. Incearca sa bobinezi spirele cat mai aproape unele de altele, chiar daca nu e spira langa spira, bobineaza cu un pas cat de mic, chiar daca se suprapun. Cum a spus si colegul GEO dupa 2-300 de spire intercaleaza hartie adeziva (gasesti la magazinele de materiale de constructie), dai un strat, e de ajuns. NU FOLOSI BANDA DE IZOLAT (din PVC sau alte plasticuri), se incalzeste, bobina nu se raceste corespunzator si duce la topirea peste bobinaj, ba chiar se contracta si se rupe, lasand loc fara izolatie. Mai poti folosi banda de teflon sau chiar banda de leucoplast (e textil si merge). Fi sigur ca ai calculat bine datele trafului, e vital pentru buna functionare a lui, daca nu te descurci te putem indruma in acest sens.

lasati oameni sa invete!probabil ca a sarit lacul de pe sarma si a facut scurt spirele

Nu descurajez pe nimeni, dar retineti: CURENTUL ELECTRIC NU ARE CULOARE, MIROS SAU ZGOMOT, SI NU IN ULTIMUL RAND NU IARTA. Asa ca faceti lucruri cu responsabilitate, deoarece riscati viata si bunuri materiale. Bafta si spor la treaba.

Link spre comentariu

Am terminat de bobinat transformatorul, 2x45 de spire pentru 2x9v si inca 50 de spire pentru 10v,sarma nu este noua ,este recuperata de la un TV cu tub,era pusa pe marginea tubului intr-o banda izoliera neagra,nu avea lac pe ea ,era nou nouta ,apoi am pus tolele cu grija si l-am conectat la retea,ma asteptam sa baraie putin ,dar nu face nici un zgomot chiar daca stau cu urechea langa el ,nu aud absolut nimic :dans: ,iar tensiunile masurate dupa redresare si filtrare sunt: 12,2 si -12,4 pentru infasurarea dubla si 14,3VCC pentru cea de 10V.Vreau sa alimentez simetric un AO (LM358),e vreo problema daca am 12,2v si -12,4v ,adica are ceva daca nu sunt egale?

Eu sunt  multumit de cum mi-a iesit acest transformator,si de acum incolo nu o sa mai folosesc sarma recuperata cu lac pe ea,decat pe cea fara lac.

EDIT: Nu descurajez pe nimeni, dar retineti: CURENTUL ELECTRIC NU ARE CULOARE, MIROS SAU ZGOMOT, SI NU IN ULTIMUL RAND NU IARTA. Asa ca faceti lucruri cu responsabilitate, deoarece riscati viata si bunuri materiale. Bafta si spor la treaba.

Multumesc pentru atentionare,dar lucrez cat se poate de sigur ,nu vreau sa-mi pun viata in pericol,stiu ca nu-i de joaca cu " domnul "  curent.

Numai bine! 

@PKP98

Editat de PKP98
Link spre comentariu

Totusi e bine sa il impregnezi, chiar daca nu scoate zgomot, incearca sa cauti lac nitro, il imersezi cu totul si il lasi afara in aer liber la uscat. Asta nu necesita coacere, se intareste la rece.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări