Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Senzor de lumina

Vizitator birkof

Postări Recomandate

Vizitator birkof

Salutare,

De curand am dat peste o "schema" aici care aprinde un led in functie de lumina din camera (senzor de lumina).

Pentru a aplica aceasta schema la o tensiune de 12V (fata de 9V ca in exemplu), si cu un led de 12V, ar trebui scoasa rezistenta de 470ohmi, insa la cea de 100K trebuie marita sau lasata la fel? Curentul care trece prin fotocelula nu este mai mare?

PS. Sunt inca la inceputuri :)

Toate bune.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

3

• siulian

1

Top autori în acest subiect

Salutare,

De curand am dat peste o "schema" aici care aprinde un led in functie de lumina din camera (senzor de lumina).

Pentru a aplica aceasta schema la o tensiune de 12V (fata de 9V ca in exemplu), si cu un led de 12V, ar trebui scoasa rezistenta de 470ohmi, insa la cea de 100K trebuie marita sau lasata la fel? Curentul care trece prin fotocelula nu este mai mare?

PS. Sunt inca la inceputuri :)

Toate bune.

Nu cred ca trebuie nicio modificare. Intr-adevar curentul prin fotodioda va fi ceva mai mare dar nu critic(in jur de 1.1 mA fata de 0.8 mA). Daca vrei neaparat poti pune in loc de rezistenta de 1k una de 1.2k dar e tot aia. Rezistenta de 100k poti sa o lasi asa.

Nu inteleg ce vrei sa zici prin led de 12V(eu nu am auzit de ele). Un led e o dioda care are o tensiune directa de 2-3V la un curent de 20 mA. Rezistorul acela de 470ohmi este folosit pentru a limita curentul prin led.

Link spre comentariu
Vizitator birkof

Scuzele de rigoare, am zis sa precizez despre ce este vorba, insa am uitat.Am o bagheta cu 3 leduri care merge direct la 12V (presupun ca are incorporata in ea o rezistenta ceva)Si inca ceva, sunt 2 rezistente decat, una ptr led si alta ptr fotocelula si tranzistor presupun.Toate bune.

Link spre comentariu
Vizitator birkof

Inca nu l-am pus in practica ... eu intreb, ca nu cumva sa am vre'o surpriza :)Deci daca e marit curentul, automat creste si valoarea rezistentei de 100 de k?Toate bune.

Link spre comentariu

Inca nu l-am pus in practica ... eu intreb, ca nu cumva sa am vre'o surpriza :)Deci daca e marit curentul, automat creste si valoarea rezistentei de 100 de k?Toate bune.

Valoarea rezistentei nu "creste automat". Dupa cum ti-am mai spus, poti sa o lasi asa cum e.
Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...

Senzor de lumina ieftin realizat cu microcontroler:

http://generator-eolian.ro/produse1.php

Functii:

- verifica intensitatea luminoasa la secunda

- detecteaza cand se lasa seara si activeaza iesirea (max. 10A)

- verifica tensiunea acumulatorilor

- doua moduri de functionare (configurabil):

<1> NORMAL: ON -> 11.5V -> OFF -> 12.0V -> ON

<2> CHARGE: ON daca tensiunea este mai mare decat 12.8V, OFF daca tensiunea este mai mica de 12.8V

- la power-on detecteaza automat tipul acumulatorilor: 12V sau 24V

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări