Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator din piese recuperate...

dany

Postări Recomandate

dany, o mica recomandare: incearca sa scrii indicativele lampilor cu litere latine, daca nu se pot folosi cele chirilice, ca se fac confuzii.

De exemplu una din ele ''6x8'' e de fapt 6J8S, la fel ''6n3c'' (pentoda finala) se poate confunda cu 6N3P (dubla trioda).

Ampliful e destul de simplu, in clasa A, doar la traf ai de lucru mai mult si poti sa-i scoti unul din secundare.

Imi pare rau daca s-au creat confuzii,trafurile le am deja,cand am vazut schema mi am dat seama ca cele 2 aparate de pe care am recuperat majoritatea lampilor/trafurilor erau defapt amplificatoare(erau in stare jalnica si nu am avut posibilitatea de a le transporta la mine acasa asa intregi,aveau 3 mufe ciudate o alimentare si 3 potentiometre) cu deosebirea ca aveau cate 2 lampi finale 6n3c,

Daca este cineva care stie de la ce provine schema postata de mine il rog sa ma ajute pentru ca nu am gasit nici un fel de date despre transformatoarele din schema,m ar interesa si puterea aproximativa a amplificatorului si evntual un consum maxim la care s-ar ajunge cu 2 module.

Mersi mult.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dany

17

• zal

6

• pusttiu

5

• papelyno

4

Top autori în acest subiect

Daca amplifurile alea aveau cite 2 6P3S si mufe ciudate pe alimentare, or fi fost amplifuri sovietice ptr proiectoare de film, se foloseau la sate prin anii 50-60, aveau cumva o carcasa metalica cu muchii rotunjite? Oricum inseamna ca erau finale in contratimp, mai mult ca sigur cu 6P3S legate ca triode sau pseudotriode. Deci nu poti folosi trafo de iesire la schema de mai sus.Mai exista posibilitatea sa fi fost amplifuri Alfa Super facute de Doina, alea au 3 mufe DIN si 3 putometri, daca aveau carcasele patratoase, din aluminiu si iesirea pe lateral cu 3 borne.

Link spre comentariu

Daca amplifurile alea aveau cite 2 6P3S si mufe ciudate pe alimentare, or fi fost amplifuri sovietice ptr proiectoare de film, se foloseau la sate prin anii 50-60, aveau cumva o carcasa metalica cu muchii rotunjite? Oricum inseamna ca erau finale in contratimp, mai mult ca sigur cu 6P3S legate ca triode sau pseudotriode. Deci nu poti folosi trafo de iesire la schema de mai sus.Mai exista posibilitatea sa fi fost amplifuri Alfa Super facute de Doina, alea au 3 mufe DIN si 3 putometri, daca aveau carcasele patratoase, din aluminiu si iesirea pe lateral cu 3 borne.

Da erau cu muchi rotunjite, in partea frontala aveau 3 potentiometre si pe laterale sau spate 3 mufe 2 asemanatoare cu DIN numai ca mai mari si una care cred ca era alimentarea. Tot ce scria pe carcasa era in rusa, toate lampile si trafurile erau prinse pe exteriorul unei cutii metalice ,peste care era o carcasa mare cu muchii rotunjite,si cu gauri de ventilatie.( aproximativ dimensiunea unui cuptor cu microunde) Daca sti despre ce este vorba poti sa mi dai te rog un indiciu despre ce tip/model de schema sa caut. Mersi mult.
Link spre comentariu

Am vazut o data unul in tirg, dar asta e tot ce pot sa-ti spun, cum ti-am zis mai sus, alimentatorul era si ptr amplif si ptr proiector iar trafo de iesire e in mod sigur ptr final in contratimp, infasurari primare simple, probabil ca nu trece de 10kHz.

Link spre comentariu

Am vazut o data unul in tirg, dar asta e tot ce pot sa-ti spun, cum ti-am zis mai sus, alimentatorul era si ptr amplif si ptr proiector iar trafo de iesire e in mod sigur ptr final in contratimp, infasurari primare simple, probabil ca nu trece de 10kHz.

Sper ca saptamana ce urmeaza sa pot sa masor tensiunile la trafu de alimentare si sa postez cateva poze cu trafurile de iesire(am sa incerc sa masor si grosimea sarmei), Oricum as fi interesat de o schema sau macar cva asemanator cu acest gen de amplif (cu final in contratimp).Mersi mult.
Link spre comentariu

1. Am reusit in sfarsit sa masor tensiunile la trafu de alimentare in ca:

93V; 4,1V; 3 infasurari groase de 2,1V ,avand doua primare pot mari putin tensiunea daca alimentez pe primaru de 42 Ohmi,(tensiunile sunt masurate pe primaru de 45 Ohmi)

2. Ma lamureste si pe mine cineva de ce am la trafu de iesire doua primare unu de 100 si 120 ohmi puse in serie,iar secundaru de 0,6.

si daca e bun pentru ce vreau sa fac eu.

Poze:

Posted Image

Posted Image

La rezolutie mai mare:

http://i28.tinypic.com/30u5y1h.jpg

http://i27.tinypic.com/2eptxrq.jpg

Mersi mult

Link spre comentariu

vezi ca tensiunile masurate sunt prea mici... poate cele doua secundare erau inseriate pentru a da tensiuni mai mari... asa ar fi fost logic... din unu de 4,2 si unu de 2,1 ies 6,3v...daca am retinut tensiunile care le-ai dat. apoi primarul vezi sa fie pt 220v si sa nu ai priza la 110v... ca rusii astia sunt cu 2 perechi de oua.. traful de iesire poate fi pt pp... cite infasurari ai pe o latura si cate ai pe celalata.. ca la rusi nu se fac trafuri cu ultraliniar... cel mai simplu de facut e schma aia a lu ruscio/..... e testata si e k, pp 25w cu 6p3s... fainuta. traful de iesire poate fi folosit cel din tehnium . ca defazor in loc de 6n2p poti pune cu succes 6H9C...

Link spre comentariu

vezi ca tensiunile masurate sunt prea mici... poate cele doua secundare erau inseriate pentru a da tensiuni mai mari... asa ar fi fost logic... din unu de 4,2 si unu de 2,1 ies 6,3v...daca am retinut tensiunile care le-ai dat. apoi primarul vezi sa fie pt 220v si sa nu ai priza la 110v... ca rusii astia sunt cu 2 perechi de oua.. traful de iesire poate fi pt pp... cite infasurari ai pe o latura si cate ai pe celalata.. ca la rusi nu se fac trafuri cu ultraliniar... cel mai simplu de facut e schma aia a lu ruscio/..... e testata si e k, pp 25w cu 6p3s... fainuta. traful de iesire poate fi folosit cel din tehnium . ca defazor in loc de 6n2p poti pune cu succes 6H9C...

1. daca am primar de 45 respectiv 42 ohmi si le le alimentez legate in serie ...din matematica mea ar rezulta o tensiune in secundar de aprox doua ori mai mica decat daca as alimenta numai una din infasurari adik 45 sau 42ohmi,am precizat ca am 3 infasurari a cate 2,1V adik=6,3v, dak era alimentat pe infasurarea de 110, din experienta... in cateva secunde se lasa cu scantei. 2.Dupa cum m-am uitat la trafu de iesire e bobinat in urmatorul fel(din interior spre exterior),e inceput cu o bobina de 120 ohmi,izolatie,dupa care una de 100 in serie cu prima,izolatie si pe exterior una de 0,6 ohmi cu sarma groasa. 3. Mai multe indicii despre schema lui Ruscio...un link cva...Mersi
Link spre comentariu

din experienta mea daca pui in traf cu primar pt 110v la 220v in gol (adica fara sarcina pe iesire ) se incalzeste doar...dar in nici un caz nu sar scantei. (decit daca are spire in scurt) de ce zici tu ca ai 2 infasurari in primar? crezi ca nu avea unu ce face si a mai pus una de rezerva sau ce? daca ai aceasi sectiune la 2 infasurari nu ai sigur aceeasi rezistenta .chiar daca ai acelasi nr de spire.(lungimea firului este diferit deoarece cu cit bobinezi cu atat e mai gros diametrul bobinei rezulta lungime de fir mai mare ,...la sectiune mica lungime mare rezsitenta mai mare)......dar la rezistente diferite pot fi diferite si sectiunea la sarma si nr de spire...-parerea mea personala e ca cele 2 primare trebuiesc inseriate. nu am vazut nicaieri primare puse in paralel sau de rezerva :)) daca ai fi avut sarma mai groasa eram de acord ca rezistenta tre sa fie mica...dar din practica stiu ca un primar tre sa aiba peste 100ohmi mai ales daca e de putere.cam pina in 300ohmi... regula care ia ziso tu cu rezistenta scade tensiunea sunt curios de unde e scoasa? eu stiu ca la trafuri conteaza nr de spire pe volt si grosimea pachetului de tole.iar pentru curent conteaza sectiunea sarmei. legat de schmea lu ruschio vezi ca este un post pe forum ici. un coleg a facut un amp frumos cu 2 6p3s pe canal... stereo. e pusa si schema si traful de iesire. pune poza clara cu traful ala ca chiar is curios ce e cu el . masoara sectiunea la sarma si a miezului sa facem niste calcule empirice. poate nu era traf dde alimantare... nu cred ca se complicau rusii sa inserieze 3 bobine ca sa faca 6,3v.

Link spre comentariu

legat de traful de iesire... nu inteleg ce problma ai tu cu rezistentele ohmice ale infasurarilor... ? da rasta e... de obicei traful de iesire pt clasa AB are 2 primare si 1-2-3-4secundare in functie de necesitati. cele 2 primare se inseriaza...in capat vine pus la un anod de lampa, celalat capat la alt anod de lampa iar mijlocul vine la Ua (tensiuna anodica cam de 300-450v in functie de lampa) secundarul e logic sa aiba cam asa resitenta pt ca e facut pt o impedanta de 4-6-8ohmi... dar in cc cind masori tu nu intra si alcel j*(omega)*L ns cum se scrie...

Link spre comentariu

Hai sa ne intelegem: avind 2 infasurari aparent inseriate, bobinate cu aceeasi sirma si avind acelasi numar de spire, cea mai de la exterior va avea rez mai mare, avind lungimea sirmei mai mare. La o schema in contratimp fara mari pretentii, nu are asa de mare importanta diferenta aia.La trafo de alimentare, nu scrie nimic pe unde ies sirmele din el? Tensiunile sint prea mici, ori nu merge aparatul tau cum trebuie, ori nu ai 220Vca la priza. Vezi ca la rusi exista si retea de 270Vca, multe din trafo avind prize la 110, 127, 220, 237 si eventual 270Vca. Presupun totusi ca ai inseriat primarul de 127V cu secundarul de 250V, iar cel de 90V e de fapt al doilea primar, diferenta pina la 220V. Asa se pot explica si cei 2,1V fata se 6,3V normal. :smt003 Cu cealalta tensiune probabil se obtinea negativarea lampilor finale.

Link spre comentariu

Mersi:

Cateva poze : Firul cu izolatie maro notat cu F e cel mai subtire si nu are nici un fel de legatura cu celelalte infasurari.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Am alimentat transformatorul la infsurarea de 87 ohmi(45+42 ohmi) iar tensiunile mi s au injumatatit.

Deci...? in continuare ce as mai putea incerca?

Link spre comentariu

A-B-E e secundarul dublu de vreo 2x250V (poate chiar mai mult). Primarul e mai la ''butuc''.

F e probabil un ecran si se leaga la masa. Sau in cel mai rau caz, e restul de primar care e intrerupt.

G-H pare a avea sirma groasa, probabil e secundar de filament, la lampa redresoare sau cele finale.

C-D e primar sau o parte din el.

La secundarele celelalte nu pricep cum se leaga, or fi unele in paralel ptr curent mai mare la filamente, totusi tine cont ca nu se puneau culori diferite la firele de iesire degeaba.

Link spre comentariu

A-B-E e secundarul dublu de vreo 2x250V (poate chiar mai mult). Primarul e mai la ''butuc''.

F e probabil un ecran si se leaga la masa. Sau in cel mai rau caz, e restul de primar care e intrerupt.

G-H pare a avea sirma groasa, probabil e secundar de filament, la lampa redresoare sau cele finale.

C-D e primar sau o parte din el.

La secundarele celelalte nu pricep cum se leaga, or fi unele in paralel ptr curent mai mare la filamente, totusi tine cont ca nu se puneau culori diferite la firele de iesire degeaba.

F ul l am masurat si pe cel de al doilea traf (nu apare nici o rez fata de alte infasurari)deci e un ecran cum ai zis tu.

C si D primar? la 3,5 ohmi imi e teama sa l bag in priza,da daca tu zici ca s ar putea sa fie primaru eu ma risc si-l bag inpriza cu 2 becuri in serie cu infasurarea.

Din cate imi amintesc eu L era inscurt cu M iar N cu O adik erau cositorite inpreuna.

Mersi.

Link spre comentariu

ABE e clar ca nu e primar ....e bobinat pe exterior , cred ca este inalta ceva.... cea de 3,5ohmi parca mi se pare prea mica rezistenta pt un primar....de obicei primarul pt un 300W se bobineza cam cu 0,6-07m sarma si are cam 100ohmi... ns ce sa zic. eu as cauta primarul chiar cel mai aproape de miez...ca asta se pune primul, iar firele cele mai groase sigur sunt pt filament ca acolo e cel mai mare consum de curent. poti face niste masuratori chiar si cu un singur bec inseriat cam de 60w, eu asa folosesc. s-ar putea ca cel care da 90v cind ai alimentat cu o infasurare de aia de 45ohmi sa fie de fapt primarul adevarat..dar asa e greu ... e ca si depanarea la un PC prin telefon :(

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări