Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

transport curent la distanta

Vizitator dj_fly02

Postări Recomandate

• Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

3

• Dr.L

2

• wingless

1

• Jimmy

1

Top autori în acest subiect

Pai facand un calcul simplu, curentul maxim este ceva mai mare de 9A(daca il alimentezi la 220) si cum densitatea maxima de curent printr-un cablu de cupru este in jur de 3A/mm^2 rezulta un cablu de sectiune 3 mm^2. Pe acesta distanta vei avea o pierdere(in cazul in care ai cabu dus-intors adica 100m) in jur de 54W.

Link spre comentariu

Nu stiu cat de mult se simte la o frecventa asa joasa 50Hz dar sa lasi si o rezerva pt efectul pelicular ;) In plus cu cat e mai gros cu atat o sa ai rezistenta mai mica, pierderi mai mici si cu atat o sa ti e incalzeasca mai putin.Edit: M-am documentat mai bine din ce vad efectul se ia in considerare la peste 350Hz armonica a 7a care a tine o sa fie mica avand ca sarcina un bec :) Scuze pt interventie :)

Link spre comentariu

La 50 Hz adancimea la care poate sa ajunga curentul este de 9 mm(asta in cazul unui conductor plan infinit unde unda electromagnetica sufera o atenuare exponentiala, in cazul unui conductor cilindric este oarecum diferita situatia) deci in acest caz nu este o problema. Oricum, impotriva efectului pelicular(in cazul in care conteaza) marirea diametrului conductorului nu ajuta cu nimic, intrucat densitatea de curent este mare spre exterior si neglijabila in interior.

Link spre comentariu

Pai facand un calcul simplu, curentul maxim este ceva mai mare de 9A(daca il alimentezi la 220) si cum densitatea maxima de curent printr-un cablu de cupru este in jur de 3A/mm^2 rezulta un cablu de sectiune 3 mm^2. Pe acesta distanta vei avea o pierdere(in cazul in care ai cabu dus-intors adica 100m) in jur de 54W.

3A pe mm patrat e pt trafuri nu pt reteaua electricapt retea,se foloseste 10A pe mm(la cabluri de ~100m)3mm^2 e un pic supradimensionat si pt un aparat de sudura :rolleyes: @dj_fly02poti folosi linistit cablu de 1mm^2 pt aplicatia ta(ai grije ca pana la panoul electric cablul sa aiba aceeasi grosime!)
Link spre comentariu

@ DrL Da ai dreptate, am scris repede si din refelx. Oricum 3 mm^2 inseamna un conductor de diamentru 2 mm deci nu e asa de monstruos pe cat pare. 1mm^2 mi se pare un pic subdimensionat, rezistenta cablului va fi in jur de 1.8 ohmi(la 27 de grade) deci va avea o pierdere de aproape 150W(la curentul nominal) si o cadere de tensiune pe cablu de 16 V. Cred ca un cablu cu sectiune de 1.5 mm^2 ar fi mai adecvat.

Link spre comentariu

diverse chestii electrice folosesc cablu cu incarcare de 10A pe mm^2,de ex un incalzitor instant de apa de 5kW cere cablu de 2,5mm^2e asa de mare caderea pt 10A? :rolleyes: asta cand cablul e intins,nu facut bobina

Link spre comentariu

Incalzitorul ala are cablul atat de subtire pentru ca este facut sa functioneze in regim intermitent, nu in regim permanent.Circuitele de priza pentru apartamente se realizeaza cu conductor de 2,5mmp, suportand maxim 2000W. Insa la acestea se tine cont de faptul ca nu vei folosi in acelasi timp toate prizele iar incarcarea nu va fi permanenta la sarcina maxima.Later edit: Cineva a spus de cablu ca ar trebui sa fie de tip ignifug. Il rog sa isi justifice afirmatia. Ignifug inseamna rezistent la foc...Aceste cabluri au culoare portocalie de obicei si costa o gramada de bani.Pentru exterior, in functie de destinatie si de modul de pozare in aer/pe pamant/in pamant, cu/fara tub de protectie, pe pat de cablu in canivou etc, poti avea nevoie de armatura sau nu. Daca il ingropi sau daca-l faci zburator (aerian) ai nevoie de armatura de obicei.Sectiunea de cablu de care ai nevoie pentru cazul tau o gasesti in normativul I7, cauta cu atentie si vezi ce alegi.In cazul de fata, eu as pune cablu de 3x2,5mmp (in caz ca iti va trebui impamantare sau se va intrerupe vre-un fir vre-odata), cu dubla izolatie din pvc, adica cel obisnuit pentru prelungitoare (daca gasesti mai mare, pune si mai mare) (indicativ cyy 3x2,5); cu siguranta de 10A atat pe faza cat si pe nul. In functie de gradul de protectie cerut se mai pot adauga protectii...Daca ai nevoie sa tragi cablul prin exterior, suspendat, fixeaza-l din loc in loc cu banda izolatoare de o sarma de otel iar in locurile unde sarma de otel (armatura) se leaga de stalp lasa o bucla pentru cablul de transport, astfel incat in urma bataii vantului sa nu ai si tu batai de cap. Deasemenea, lasa putina burta cablului cand il prinzi de armatura, deoarece iarna sunt sanse sa se contracte multicel.PS: I7-le il gasesti pe dc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări