Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Redresare activa/sincrona (cu mos-fet)

Dr.L

Postări Recomandate

Revin la solutia "clasica" a diodelor redresoare: se manifesta o oarecare lipsa de experienta practica in afirmatiile unora dintre colegi: in afara de tensiunea aia de 0,7 pentru deschiderea jonctiunii, pe ORICE componenta vom gasi REZISTENTE inerente constructiei lor reale; din acest motiv, o dioda redresoare "obisnuita", impinsa spre limita posibilitatilor ei de curent, va "prezenta" o cadere de tensiune de 1-1,5 volti...Se poate calcula puterea disipata pe dioda mai exact, avand in vedere si faptul ca majoritatea redresoarelor sunt configurate cu filtru capacitiv la iesire, conducand in impulsuri scurte de curent, de valoare MARE...Practic, masurand curentul mediu, se poate aproxima suficient de exact puterea disipata (si nu e mica!) Problema e si mai dificil de rezolvat la sursele in comutatie, unde pierderile pe redresoare pot ajunge la 20-25% din puterea debitata!Pt tipicar: un redresor "de 20 de amperi" inseamna "valoarea medie redresata" de 20 de amperi (varful e PESTE 20 de amperi, iar in cazul unui filtru capacitiv, e MULT peste 20!!!)Cu cativa ani in urma mi-am bagat trompa printr-un UPS; parca nu am observat diode redresoare pentru (re)incarcarea bateriei; nu cumva se foloseau tot tranzistoarele invertorului pe post de redresor?Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

8

• Ovidanie

4

• Ciprian Alexandrescu

3

• zal

2

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cu cativa ani in urma mi-am bagat trompa printr-un UPS; parca nu am observat diode redresoare pentru (re)incarcarea bateriei; nu cumva se foloseau tot tranzistoarele invertorului pe post de redresor?

Foarte posibil! Asta am vazut si eu in upsurile respectabile.Dar aici curentul nu depaseste 5A
Link spre comentariu

La ups-urile care nu sint chiar de 3 lei dar nu au dubla conversie se pune o sursa in comutatie pt incarcarea acumulatorilor (pe linga o alta sursa in comutatie care alimenteaza electronica). Un uc284x/384x nu are nevoie de multe piese in jurul lui asa ca nu se sfiesc sa le foloseasca din motive de eficienta - permite incarcarea in 3 ore in loc de 12 ore. La alea ieftine conteaza pretul si nu timpul de incarcare.Si citeva observatii:- diodele au caderea de tensiune in conductie dependenta de curent si curba cu pricina se da in datasheet- pentru caderi de tensiune mici s-au inventat diodele schottky (bonus sint rapide, obligatoriu in redresarea pe iesirea din smps)- din cite am citit redresarea sincrona cu mosfeti merge pentru curenti mici/medii, nu de alta dar cu cit creste curentul creste caderea de tensiune pe mosfet - chiar daca rdson pare mic, inmultit cu zeci de amperi la un moment dat e mai mult decit ar cadea pe o dioda

Link spre comentariu

Si pe diodele schottky caderea ajunge la 0,6V la curenti mariAcumulatorii de ups mai bine se incarca in 12ore,au viata mai lunga. Dar totodata,upsul trebuie sa fie cat mai repede gata de functionare

Link spre comentariu

Asa cum spunea si Traian, redresarea cu MOS in general nu se merita decat la tensiuni mici, <10V, si curenti mari, cand puterea disipata pe elementele redresoare scade f mult datorita Rdson mic al feturilor si caderea de tensiune pe elem redresor poate fi de numai 50-100mV, fata de >1V la siliciu normal sau ~0.6V pt Shottky.

Atasez trei scheme de redresoare cu MOS pt 50Hz, deci dupa un trafo normal de retea.

Si mai pun si un link pt o sursa in comutatie de 250W, care are redresarea pe MOS, cu comanda bazelor din spire suplimentare la trafo.

http://www.qrp4u.de/docs/en/smps_new/index.htm

Sper sa fie un material bun de studiu in a intalege functionarea schemelor, mai ales ca documentele vin cu explicatii destul de amanuntite despre functionare.

O zi buna

Radu

Link spre comentariu

Cred ca am o problema de matematicaBUZ11 (ca tot apare in prima schema) rdson 0.04 ohmLa 10A (abia ne incalzim) deja cad 0.4VLa 25A (incepem sa vorbim) cade 1V. De ce n-as trece deja pe diode?(si inca n-am intrat la surse mai sanatoase de 40-50A)

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator smilex

Aceasta este continuarea discutiei de aici: viewtopic.php?f=41&t=145232&start=15#p1280401 .

@Matache Nu-ti recomand separarea secundarului, urmeaza teste la maxim si ai nevoie de el asa. Trebuie sa obtii minim +/-10 maxim +/-20 (vezi pdf, preferabil 15) cu acel bobinaj.post-1-139829618939_thumb.gifDeci inserierea sa duca la o inductanta totala mai mare decat initiala.

n-MOS motat astfel incat dioda din el este pe postura celei originale. Testeaza atat deocamdata. Eventual un rezistor in poarta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări