Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mai multe coolere la un PC

cruela

Postări Recomandate

De curand mi-am luat niste hdd-uri si se cam incalzeste incinta pc-ului.Am luat si coolerele necesare, dar cand ma uit mai atent nu am unde sa le cuplez.O solutie cu care le-as putea alimenta de undeva va rog....chiar am nevoie de ajutor si urgent, fiindca nu vreau sa imi pierd hdd-urile.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cruela

9

• bmwh548

8

• ghimpe--

2

Zile populare

Top autori în acest subiect

Alimenteaza-le direct de la sursa. Daca nu mai ai nici o mufa libera se gasesc splitere.Daca coolerele au mufa cu 3 pini pentru placa de baza va trebui sa faci o adaptare ca sa le alimentezi direct din sursa. Firul galben =12V, firul rosu =5V iar negru = GND.

Link spre comentariu

Alta modalitate nu exista? USB sau portul serial de la mouse?sau stiu si io de unde se mai poate scoate curent in afara de sursaeventual sa proiectez o placa ca sa nu mai caut splitter

Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Direct din alimentare, dintr-o priza de "hard disk", poti obtine simplu 5,7 sau 12V, eu asa am la al meu, 3 coolere Noiseblocker alimentate in 7V, sunt total inaudibile la mai mult de 30 de cm. de carcasa...

http://www.rue-montgallet.com/prix/75012/acheter/8349/Noiseblocker-S1-Blue/

Uite si un tutorial aici (daca nu intelegi... te uiti la poze :weedman: )

http://www.homemedia.fr/tests-guides/42-Tutorial-Connecter-ses-ventilateurs-en-5V-0.html

Link spre comentariu

corectare pentru culerele cu 3 fire: galbenul e 12 volti, rosul e semnalu de informatie despre turatia culerului iar negru e masa.

Eu ma refeream la mufa de la sursa, nu la mufa coolerului. :smt016
Link spre comentariu

Daca nu ai deja in pachetul ventilatoarelor (si din moment ce ai deschis topicul presupun ca nu ai), vezi in magazinele de calculatoare niste adaptoare. Se gasesc gata facute adaptari pentru alimentarea ventilatoarelor cu mufa 3 pini (cum sunt cele din placa de baza) dintr-o mufa molex 4 pini (cum e alimentarea de la hardurile IDE si unele SATA). Intrebi vanzatorii eventual si ei ar trebui sa te poata indruma. Daca vrei sa iti faci tu atunci te poti duce la un magazin de electronice si cumperi mufele necesare. Configuratia firelor ti-a fost indicata de colegii forumisti mai sus. Eu mi-am facut un adaptor pentru 3 ventilatoare alimentate la 12v, unul alimentat la 5v (toate direct din molex) si inca 3 alimentate la ~7v (am pus niste rezistente de 5w parca si cam 50 de ohmi). Daca vrei sa iti construiesti unul din asta spune-mi si postez niste imagini cu el sa fie mai usor de explicat ce si cum.

Link spre comentariu

Uite si schema...imi cer scuze pentru calitatea "executiei", dar e facuta in graba. Am desenat pentru alimentarea la 12v (direct), alimentarea la ~7v (cu rezistenta de 47 ohmi eu am 8v...mai urca vreo 10 ohmi si cred ca obtii tensiunea de 7v). Nu am mai desenat la 5v pentru ca majoritatea ventilatoarelor de abia vor adia la tensiunea aceea. Daca nu se intelege suficient de bine din schema pun si poze reale (numai ca adaptorul e in PC si va dura putin sa-l scot). PS: incearca pe cat posibil sa obtii 7v prin intermediul unei rezistente. Stiu ca teoretic poti obtine direct din Molex, dar unii spun ca soliciti aiurea transformatoarele sursei...Din moment ce e asa de simplu sa pui o rezistenta de ce sa risti sa strici sursa? Mai ales daca e una no-name. Ai grija la tipul rezistentei...un ventilator papa cam 1-1.5w...deci foloseste o rezistenta de 2w sau chiar mai mare (eu folosesc de 5w si e doar calduta).

Link spre comentariu

Exact...poti lega in paralel cati conectori vrei...teoretic firele duc vreo 18 amperi parca...la 12v asta ar insemna 216w...imposibil sa pui tu atatea ventilatoare...

Link spre comentariu

Daca vrei ceva mai complicat poti incerca sa faci un fan-controller. Scheme gasesti pe forum...eu nu mi-am facut pentru ca mi-e prea lene sa ii fac partea frontala cat mai ok estetic. Mai am scheme de vu-metru, orga de lumini cu leduri, jocuri de lumini...nu stiu exact ce ai tu nevoie...unii nu vor luminite pe la unitate, altii pun prea multe.

Link spre comentariu

Uite ceva simplu...vu-metru si joc de lumini. La vu-metru am folosit leduri de 5mm transparente/superluminoase. Ai si modul in care trebuie sa prelucrezi capacul de 5.25" (locas de cd-rom) dat in mm. Daca dimensiunile difera adaptezi masuratorile. Vu-metrul se conecteaza cu ajutorul unui splitter la una din iesiri...pentru stereo realizezi cablajul "dubland" schema data de mine. Impedanta la intrare e suficient de mare si nu va duce la "suntarea" boxelor pe care le folosesti (cel putin la mine si la tipul la care e acum montajul nu a facut figuri). Daca mai ai nevoie de lamuriri sa imi spui. PS: sunt scheme ideale pentru incepatorii care vor sa "isi faca mana" si nu vor sa riste montaje mai complicate.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări