Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema adaptare alim tel mobil pe post de alarma auto


mike-5

Postări Recomandate

Salut,Cu schema clasica de stabilizator LM 317 -TO220 (sper sa fie de 1,5 A) doresc sa alimentez un Nokia 111o fara acumulator la o tensiune de 4 V,numai ca tel nu se deschide doar cu + si -,el mai avand o clema intre + si -,un minus de referinta probabil care sa "simta" cand a ajuns la 3,6 V pentru a se deconecta.Cum alimentez aceasta clema cel mai simplu ca telul sa poata functiona ? Sper ca LM 317 sa-si faca treaba iarna cand tensiunea bateriei scade pe moment la cca 8-9 V (electromotor cuplat),astfel incat sa nu intrerupa alimentarea tel mobil (sa-l repornesc de fiecare data).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • mike-5

    8

  • pyu

    7

  • ady_risc

    4

  • ionut20

    1

Top autori în acest subiect

1. Pentru ca mi se pare mai simplu cu stabilizatorul .2. Pentru ca in varianta spusa de tine, nu stiu daca Nokia 1110 are circuite de decuplare a incarcarii la finalul ei, in instructiunile telefonului spune sa nu-l lasi la incarcat mai mult de 24 ore.Nu stiu daca prezinta siguranta incarcarea la temperaturi extreme (vara la +60 grade si iarna la -2o grade), tinand cont ca telefonul il lasi permanent in masina.Plus ca in timp imi va descarca si acumulatorul masinii de 12V, deoarece o sa am prea multi consumatori in stand by (incarcatorul telefonului,ceasul auto,radio cd-ul,alarma masinii),s-ar aduna cam multi miliamperi de ordinul sutelor.Poate gasesc pe cineva sa-mi raspunda daca merge cu stabilizatorul LM 317 si cum sa fac ca din acest stabilizator sa alimentez si minusul de referinta din telefon (clema din mijloc).In varianta aceasta,telefonul ar consuma in stand by cativa zeci de miliamperi, numai daca apeleaza un nr de telefon s-ar ridica consumul pe moment la max 5oo miliamperi.

Link spre comentariu

Oricat ar parea de ciudat, instalatia electrica a unei masini constituie o sursa de alimentare foarte neprietenoasa.Un stabilizator de uz general, cum este LM317, nu este conceput sa lucreze in astfel de medii. Desi in majoritatea situatiilor nu ar fi probleme, nu poti niciodata sti cand scapa un "spike" spre bietul telefon sau cand se "duce" LM-ul din cauza unui varf de tensiune.In ceea ce priveste totusi "daca merge", mai trebuie sa tii cont ca la cei 500 mA in "apel", vei avea cativa wati buni disipati de LM, ceea ce inseamna ca trebuie un radiator.Eu ti-as recomanda, daca vrei sa mergi fara baterie (desi nu e de loc... recomandabil :) ) sa iei un alimentator de "incarcare", facut foarte probabil cu MC34063 si sa umbli putin la reactie pentru a-l seta pe ce tensiune de iesire vrei, in loc de 4,5-5V cat da el in mod normal. Este o sursa in comutatie cu randament oricum mult mai bun decat poti stoarce dintr-un stabilizator linear ce trece de la 12 la 4 V!In ceea ce priveste "clema", pune un potentiometru intre + si - (valoare cat mai mica, dar cat sa reziste si pot-ul si sursa) si vezi cum reactioneaza telefonul, asta pentru a-ti da seama ce trebuie sa dai pe firul ala.In fine, sper ca vorbesti de "conectorul" bateriei, pentru ca, daca vrei sa functionezi fara ea, atunci acolo trebuie sa pui alimentarea si nu pe conectorul de incarcare.

Link spre comentariu

Gandeam ca pot face un upgrade alarmei auto existente,pentru ca ies mult mai ieftin asa decat sa cumpar modulul gsm de la o firma dedicata unde ar costa cam 600-800 ron.Ma interesa ceva cat mai ieftin si cat mai simplu pentru acest upgrade, numai ca problema era tocmai la telefon, dupa ce ii scot bateria, in el raman trei cleme, lateralele sunt + si -, iar clema din mijloc este tot un minus (mi-am dat seama masurand bateria telefonului).As dori sa unesc cele doua minusuri (cleme ) sa vad daca porneste telefonul,dar nu doresc sa stric telefonul si de aceea intrebam pe aici.Sa inteleg ca ideea cu LM 317 nu a mai incercat-o cineva,asa ca nu stiu ce sa spun, nu am cunostinte avansate in electronica.Ideea cu telefonul alimentat la sursa masinii se pare ca este mai complicata decat as folosi telefonul pe post de alarma de casa.Oricum LM-ul ma gandeam sa-l pun pe un radiator,ca altfel se incalzea excesiv.As incerca varianta cu bateria in telefon si cu incarcator auto dedicat conectat permanent la bateria autoturismului,dar cum spuneam mai sus nu stiu daca vor aparea probleme la temperaturi extreme, voi ce ziceti, a mai incercat cineva ?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

La recomandarile postate, am ales solutia:tel cu bateria in el (capacitatea ei 780 mA) alimentat permanent la incarcatorul auto dedicat Nokia LCH 12 care scoate 850 mA (sursa in comutatie).Bateria de Nokia (BL 5 CA de 780 mA) contine circuite de protectie la supraincarcare si subincarcare,asa ca incarcatorul conectat permanent nu are ce sa-i dauneze,eventual doar sa-i scurteze viata datorita ciclurilor incarcare-descarcare incomplete.Am citit undeva ca bateriile Litiuion suporta la incarcare maxim 1C,intreb si eu,mai trebuie sa intervin in schema incarcatorului care scoate peste 1C si sa-l fac sa scoata maxim 780 mA !!?

Link spre comentariu

ai putea cred sa conectezi alimentare prin placuta bateriei - unde se conecteaza elemntii propriu-zisi - astfel aparatul va "crede" ca are baterie - dar ramane problema "varfurilor" de curent totusi...

Link spre comentariu

Am vazut scheme clasice cu LM 317 avand in componenta si doua diode gen 1N4007,intreb,acestea pot fi pentru protectia stabilizatorului la supratensiuni sau daca pot monta la intrarea stabilizatorului un filtru.

Link spre comentariu
Vizitator gaby-cta-ro

Pune si diodele si lasa montajul asa, daca lm317 nu se incalzeste excesiv in timp ce tel incarca (trebuie sa verifici).Dar parca ziceai ca ai incarcator auto dedicat !!? Daca este asa lasa-l pe ala, este o solutie mai buna. Nu este absolut nici o probl daca tii tel la incarcat permanent (N3110 al lui mama sta de 3 ani permanent in priza ptr ca bat tinea cateva ore si nu aveam bani de alta - bateria are aceleasi performante si acum si in plus este NiMh iar tel funct ireprosabil). Bafta ! PS : nu-ti face probleme cu amperii, nu te intereseaza pe tine cati amperi scoate unu si cati are altul. Daca incarcatorul e ptr telefonul respectiv nu-ti bate capul . A, si daca folosesti solutia cu lm317 si baterie in tel vezi ca trebuie sa te legi pe pinii de incarcare ai tel si NU in alta parte.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Va salut,scuze pentru absenta,doresc sa conectez bobina unui microreleu 12 V (contact normal dechis)in paralel cu sirena alarmei,contactul ND executand suntarea unei taste pentru apelare rapida a telefonului.Intrebare: acest microreleu ar putea sa-mi arda tranzistorul final al alarmei care comanda sirena ? Ma gandeam sa montez in paralel cu bobina microreleului o dioda 1N4007 care sa protejeze tranzistorul final al alarmei.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Varianta cu acumulatorul pe post de buffer, incarcator auto dedicat si cartela cosmote (cu o reincarcare de 10 euro tine 1 an pentru bipuri (avertizari) din masina, mai ales ca poti transfera valoarea reincarcata pe alt numar de telefon sau poti activa extraoptiunea XXL si conectand un handsfree la tel cu setarea raspuns automat, poti asculta hotii in masina sau nevasta banuita de infidelitate cand ii suna telul ocupat si este in masina) este ideala, DAR :speriat :- spike-uri poti avea oricand din instalatia masinii, nu stiu cat de bine este filtrata intrarea incarcatorului dedicat, mai ales ca in instructiunile lui spune ca trebuie sa scoatem incarcatorul din mufa de fiecare data cand pornim masina;-varianta cu introducerea incarcatorului cand se descarca acumulatorul, mi se pare stresanta; Citind si alte topicuri, linkuri, filmulete pe youtube despre acumulatorii Li ion, chiar daca au cicuite de protectie la sub si supraincarcare, pot face oricand bum, nu poti sti cum reactioneaza la temperaturile din masina (-15 +60 grade C), concluzionand ca nu este recomandat asemenea montaj pe masina, dar nici 800-1200 ron sa dau pe o alarma auto gsm, mai bine una cu pager care totusi nu este acelasi lucru.

Link spre comentariu

Acelasi lucru vreau sa-l fac si eu, tot cartela cosmote, doar ca voi adauga un lcd, si mai multe functii, temperaturi, voltaj.Intrebare... Cum te legi de tastarura telefonului, in asa fel incat sa te apeleze atunci cand suna alarma?

Link spre comentariu

Te legi cu un separator galvanic (optocuplor sau minireleu) la plusul sirenei alarmei si cand aceasta suna, separatorul o sa sunteze o tasta aleasa de tine la telefon (setata ca apelare rapida la un numar de telefon ales de tine).Ai grija la ce-am scris mai sus cu bateria Li Ion a telefonului, care are circuite de protectie, dar ele se pot defecta in timp, iar o supraincarcare a bateriei Li Ion face bum si poate crea un INCENDIU. Astfel de experimente nu sunt recomandate, mai bine o alarma cu pager.

Link spre comentariu

Ma intereseaza partea cu suntarea tastaturei... Desfaci telefonul si "legi" separatorul la una din taste, sau cum mai exact?Am citit mai sus, telefonul va fi incarcat manual, nu va fi legat tot timpul la circutul de alimentare.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Chiar nu îmi explic? nimeni cum pot simula ap?sarea unei taste pe telefon?Am f?cut rost de un telefon, ?i vreau sa-l leg la alarm?.O alt? întrebare...Ce fel de senzori de ?oc au alarmele?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări