Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

invertor?

Vizitator SxN

Postări Recomandate

Vizitator SxN

Da, cam seamana, nu sunt convins dimensional de similaritate, dar cam tot pe acolo este...Cum bine a zis unul din colegi , e un fel de UPS.La pretul de 2500 usd , i-mi vine acasa ( din china evident) un sistem complet de 3,5 kW , conectabil la retea , la generator , la 3 bancuri de baterii ( 48 - 96 Vcc xxx Ah), cu 3 linii de iesire avand prioritati prestabilitesi capabil sa si furnizeze catre retea un eventual surplus. Nu ca E-ON - ul ar fi " impotriva" , dar mai bine lasa...Stiu , solutii moderne si suficient de convenabile sunt destule ...Curiozitatea si interesul sunt in directia tuburilor.Adevarul e ca au cam trecut mai bine de 30 ani de cand nu am mai atins un tub, la vremea aia ci erau mult mai atractive , si ulterior slujba in zona automatizarilor industriale m-au cam sechestrat .Dar vremurile alea nasoale s-au topit , si ma bate gandul sa ma lupt iar cu lampile .Ampl am facut cand eram tanar , inca le mai am si poate chiar mai functioneaza ...Dar un pic de electronica de putere pe lampi e cu totul altceva...De aia va sacai ( ca sa stiti de ce injurati )

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• nichishoru

2

• zal

2

• Dr.L

1

• chindea

1

Top autori în acest subiect

La ordinul a 2-3 kW s-ar putea obtine astfel (fara solid state):- se pune pe roate generatorul astfel incit sa scoata o tensiune cit de cit constanta- se face rost de un motor cc de vreo 100W care sa functioneze la tensiunea aia- se concepe si construieste un regulator de turatie pentru motorasul de mai sus, cu lampi alimentate din tensiunea generatorului (de ex cu triode de joasa impedanta cum ar fi 6S33S).- pe axul sau se monteaza ceva asemanator cu un colector de masina electrica; acest tambur va avea rolul de invertor- se trece curentul alternativ astfel obtinut printr-un transformator de tensiune constanta, stabilizator ferorezonant.E posibil ca pina la urma sa se obtina 230V/50Hz cu un nivel de armonici acceptabil. Asta cu putin calcul, incercari si noroc.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Buna seara domnule SxN . Vrei ceva "retro" pe lampi, ei bine eu iti sugerez ceva tot "retro" ceva care se poate realiza foarte usor cu sculele de la bunici. Un cartus vibrator care transforma curentul continu in curenr alternativ. Nu, nu sari in sus. Daca nu sti nimic despre cartusele vibratoare care se foloseau la alimentarea ap. de radio pe timpul razboiului, cu curent alternativ, putem gasii ceva documentatie. Este adevarat ca alea functionau si la 50 Hz. dar altele la 200 Hz. Este cam ca o sonerie. Trebuiesc numai contacte de calitate, restul se construieste de mana. Ha ! alta idee. Se poate realiza un ruptor al tensiunii continue care iese din generator. Ruptorul sa fie montat ca si platinile de la masina direct pe un platan astfel comandat incat la turatia nominala a generatorului sa intrerupa contactul de 50 de ori/ sec. Dupa aceia ai AC. care poate fi prelucrat. Trebuie numai un stabilizator de turatie centrifugal ca la locomobile, care sa regleze debitul de apa. Dar iarna cand inghiata tot ce faci? Mosu Tuti.

Link spre comentariu

Mosu Tuti, solutia pe care o sugerezi este intradevar simpla dar nefunctionala, tensiunea este nesinusoidala, complet deformata si afecteaza consumatorii nerezistivi ! Dupa parerea mea cea mai sigura solutie ar fi stabilizarea turatiei unui generator de C.A. 50 hz

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
Vizitator SxN

Da, ar merge cu " sonerii".De fapt , prin ?mel?uri am cateva " vibratoare" de la grupurile de alimenatre ( auto) ale statiilor radio R130 ( URSS)Exact ce-ati propus , dar soiuz quality pentru armata.Probabil am sa pot recupera si restul. Daca tin bine minte era in stare sa ofere 220V/50Hz/25A/modul.Deocamdata mai strang praf pe ele, lupta cu autoritatile e "ceva" mai complexa decat am anticipat-o in cel mai crancen cosmar...Apoi, trebuie sa fac o medie de debit... sau ceva aproximativ, poate iarna raman fara apa...

Link spre comentariu
  • 10 luni mai târziu...

SalutProblema cu dinamu eu zic ca este simpla .1. Daca dinamu are colectoru cu mai multe lamele ,nu inele ,este de curent continuu .2. Daca dinamu are colectoru format din doua inele atunci este de curent alternativ .3. Daca rotoru are doi poli si dinamu este de curent alternativ ,atunci pentru frecventa de 50Hz iti trebue 3000 rot/min ,daca rotoru are patru poli pentru frecventa de 50Hz iti trebue 1500 rot/min 4. Daca dinamu este de curent alternativ ,inceputu excitatiei se realizeaza cu niste magneti amplasati pe rotor ,dupa care excitatia este mentinuta de un bobinaj aflat pe rotor ,care este alimentat din curentu care il produce generatoru 5. Excitatia se regleaza de obicei prin inserierea alimentari excitatiei cu un reostat ,prin care reglezi tensiunea de esire .La unele generatoare poti ajunge la tensiune reglata la maxim ,cam pe la 200v .Marea problema este ca turatia generatorului sa fie stabila fata de variatiile de sarcina

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări