Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Receptor 0V1 pentru benzile de radioamatori cu dubla trioda

yo9hnf

Postări Recomandate

Evident ca n - am inteles . V - am spus , unii au memorie scurta . Apropo de faptul ca ati repostat schema , probabil e un soi de fetish . Am fost politicos . In rest , numai bine in continuare . 

P.S. - in schema de la rus , iesirea este spre " antena receptor " . Deci ceva RF , in intelegerea mea ( limitata ) . In noua interpretare , finalitatea sant casti audio de mare impedanta , sau iesire spre amplificator audio . Gresesc ?  L - ati transformat ( inteleg ) montajul si in detector . Sau nu ? Ca nu inteleg ( am scris si in debutul postarii ) . Care e imbunatatirea ? Ca m - ati omorat cu ea ... " Eu am alta abordare, mai dinspre fenomenul fizic, experimentez scheme noi, modific ceva la schemele clasice si incerc sa scot performante in plus. " V - am citat ... Ati testat solutia ? Nu de alta , sa nu iasa vreun altceva . Practic , nu cu degetul . Pe tasta , nu in alta parte ... , iar (in) practica cu uneltele specifice . Atentie la letcon , are o parte fierbinte . Asta daca e folosit pentru ce a fost creat .

Editat de gauss
Link spre comentariu

De multa vreme mi-am dat seama ca nu le aveti prea bine in materie de electronica, chiar daca ati lucrat in sectorul militar. Nu explicati ce trebuie, la nivel de schema, vorbiti in "parabole".

Ce este neclar ? Schema ruseasca este una dintre cele mai bune publiate vreodata. A fost realizata practic, ca la vremea respectiva rusii nu publicau scheme neverificate. Schema este de convertor de frecventa pentru US, cu multi-Q la la intrare. Eu am sugerat preluarea partii de multi-Q, pentru ca permite reglaj fin al reactiei. Tubul T2 avand grup RC la intrare (pe G1), poate lucra si ca detector. In curentul anodic al lampii T2 este si componenta audio rezultata prin demodulare. Merge mult mai bine decat un amarat de receptor 0-V-1 cu o singura dubla trioda.

Link spre comentariu

Multumesc pentru aprecieri . Inteleg ca ( totusi ) nu am gresit nimic . Cu explicatu' , vad ca sant locurile ocupate . Prefer sa tin pentru mine nestiinta personala . Desi cand va citesc , capat curaj ... , post - factum , ca nu mai e cazu' practic . Daca tot asa explicati si pe la studentzime , vai si - amar . Faceti un efort si recititi - va propriile alegatii . Ceva mostre :

(asa am impresia - trebuie verificat practic), " , " Cred ca la schema rusului repetorul cu trioda alimentat la tensiune mica are amplificarea micsorata cand creste semnalul. Nu sunt sigur ca este asa, este o banuiala, ca altfel nu-si avea rostul. " . Cu astfel de marturisiri ( v - am citat ) , prindeati sigur toamna la examene . Daca soarta ar fi fost dreapta , adica sa declarati in banca cu subiectu' la vedere ... , sau chiar si ( la ) oral . Problema nu e grava , depinde doar de numarul lor ( al toamnelor adica )  . Pe vremuri , la trei "reusite " o luai de la capat . Nu va da fiori ideea ca asa ar fi fost corect ? Pa persoana fizica , nu altcumva ... , si scapati si de grija altora ! 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Iar o iei domnule pe campii ? De ce nu discuti pe schema, sa explici ce si cum ? Ii dai inainte cu soparle. Nu te pricepi bine, n-ai siguranta si ti-e frica sa spui ceva la nivel de circuit electronic. Te rog sa inchei discutiile inutile.

Link spre comentariu

Ar fi mers " te rog frumos " . N - aveti la vocabular ? ... si  nu mai confundati catedra sub care stateati pitit pana plecau studentii ... , cu forumul . Vremea aia de trista amintire a trecut de mult . Pacat ca nu si urmarile , unele sant perene .

P.S. - apropo de detectie , ce ziceti , au gresit ceva oamenii astia ? 

http://www.vias.org/basicradio/basic_radio_18_04.html

Editat de gauss
Link spre comentariu

Ii rog pe cei care posteaza ceva sa nu intervina cu vorbe de claca si sa puncteze tehnic, inginereste. 

In legatura cu instabilitatea amplificatoarelor cu reactie pozitiva, generata de neliniaritatea elementului activ, care duce la functionarea cu histerezis, eu stiu ca toate schemele sufera de acest neajuns, mai putin etajul diferential perfect simetric (caruia i se reduce putin amplificarea medie cand creste semnalul de comanda la intrare). Este posibil, dar nu am verificat practic si nici prin simulare SPICE, ca triodele si chiar JFET-urile alimentate la tensiune foarte mica (functionare in regim de rezistenta controlata prin tensiune) sa nu sufere atat de grav din cauza instabilitatii discutate inainte. Adica sa functioneze mai liniar decat in regimul activ normal. Probabil ca rusul care a publicat schema de convertor cu multi-Q si-a dat seama de ce nu merg bine amplificatoarele regeneratoare si a experimentat multe variante, in final ramanand la cea publicata. Nu-mi place la schema respectiva, de multi-Q, ca a introdus grup RC in grila lui T2, cum se obisnuia la vremea respectiva (grup de negativare automata la semnal mare, prin detectie pe grila). Normal era sa conecteze intre G1 (T2) si masa o bobina de soc (drosel RF), cu rezistenta zero si fara constanta de timp (fara fluieraturi). Se puteau aborda si alte variante de conectare. Nu-mi place nici faptul ca bobina de reactie (priza la bobina de acord) este legata la catodul lui T2 (unde impedanta este mica - sute de ohmi), in loc sa o fi legat in anodul pentodei (impedanta mare si amortizare redusa). In fine, asa a gandit el schema respectiva, care este printre cele mai reusite din vremea aceea.

Editat de VAX
Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

Ar fi mers " te rog frumos " . N - aveti la vocabular ? ... si  nu mai confundati catedra sub care stateati pitit pana plecau studentii ... , cu forumul . Vremea aia de trista amintire a trecut de mult . Pacat ca nu si urmarile , unele sant perene .

Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

Ce legatura are ce am spus eu cu ce se prezinta in link-ul dat de dvs. ? Una este detectia pe grila, pentru demodulare AM sau pentru AGC, iar altele sunt conditiile de buna functionare a circuitelor cu reactie pozitiva. Chiar nu ati inteles nimic din ce am postat eu pana acum.

Link spre comentariu

Oare ? Mai analizati ce ati prezentat mai sus , apropo de detectie la schema rusului . Ma rog , la " transformarea " pe care ati prezentat - o . Mie  - mi cam da cu virgula . Oricum , inteleg ca schema originala e " printre cele mai reusite " ( v - am citat ) , dar nu e in regula . " Normal era sa ... " , v - am citat etc . , si nu va plac multe la ea . Pacat ca n - ati corectat - o la vremea aparitiei , sau in timp util . Un pic de consecventa n - ar strica . 

P.S. - nu va mai obositi sa tot spuneti ca  n - am inteles nimic . E evident , s - a inteles ... , si faceti economie de tastari , pentru alte sentinte . Mult mai importante ( si spumoase ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Am vazut ca nu puteti sa analizati in profunzime cum functioneaza un circuit electronic. Pur si simplu unele fenomene nu le intelegeti. Nu erati bun de proiectant de aparatura, cel mult de executant (cu altul care sa va supravegheze).

La schema rusului (multi-Q) chiar nu era necesara detectia pe grila lui T2, pentru ca genereaza fluieraturi la grad mare de reactie. Dar daca tot a pus grupul de detectie pe grila, atunci T2 realizeaza si functia de demodulare AM si i se poate pune in anod o casca telefonica (cu trafo). Adica merge si ca detector clasic cu reactie.

Link spre comentariu

Ghinion de nesansa ... Am proiectat destule , s - au fabricat si s - au vandut pe alte meleaguri . Un pic si la noi . Ma rog , bucati dintr - un intreg . Unele s - au omologat ca inventii , am una personala ( dupa '90 ) si mai multe in colaborare , inainte de ... , ca trebuia pus si seful ... , altfel nu aviza dosarul pentru depunere . Unii din useri au vazut brevetele , daca ne intalnim puteti face acelasi lucru ( vizionarea ) . Nu ca mi - as dori explicit , am alte nazuinte si activitati .

P.S. - puteti sa veniti si cu ale dvs . 

P.P.S. - incercati sa cititi articolul rusului . Explica foarte clar functionarea si destinatia montajului , precum si amanunte constructive si de operare . Daca e nevoie , merge si cu :

http://www.etranslator.ro/traducere-rusa-romana-online.php

Nu e nici o detectie acolo , doar in mintea dvs . Nu stiu de unde v - a venit " ideea " , la o schema simpla si banala . Daca e vreuna ( detectie )  , postati originalul si traducerea , ca dovada . Ma rog , nu e prima oara cand inventati ce nu exista ... Cam atat , va las cu descoperirile dvs . , fac deliciul multor useri , si nu numai de la noi .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Dumneata nu vezi ca pentoda are catodul la masa (in c.c.), la fel ca si grila de comanda ? Avand negativarea egala cu zero, nu se produce detectie pe grila ? Chiar nu pricepi nimic din electronica ? La detectorul cu reactie, cu pentoda, tot montaj Hartley, nu se face detectia la fel ? Aici s-a introdus un repetor cu trioda in fata, in rest e la fel. Nu mai polua topicul cu discutii inutile. Tot timpul se ajunge aici pentru ca sunt cativa care deviaza discutia spre chestii care n-au legatura cu tehnica si cu subiectul din topic.

Editat de VAX
Link spre comentariu

Pai spune - i si rusului . Ca el n - are asemenea explicatii . Ti - am pus link , sa vezi cum e cu detectia . Am spus sa pui citat ... , de la rus . Cu traducere , sau in rusa direct . Sa vezi ce rol are tubul  respectiv , ca rusul explica . Ce e semnificativ , sau tot articolul . Nu ma deranjeaza , inteleg ce scrie . LEGAT DE DETECTIE , PE UNDE - O GASESTI . REIAU ACUM SOLICITAREA . Si ? ... , ti - e greu ?  Trebuie doar copy - paste . Raspuns : Da !  De ce , e evident . E numai in mintea dumitale .

P.S. - abtine - te sa mai faci aprecieri , poate ramai singur , fara auditoriu . Sincer , mi - ar parea rau ... , ma distrez ( moka ) de minune ! Forumul , mai putin ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Esti blocat total, trebuie sa-ti spuna altii ceva, ca singur nu-ti dai seama. Pentoda T2 era folosita (de rus, in schema data) ca amplificator repetor pe catod, pentru bucla de reactie pozitiva, respectiv de mixer intre semnalul amplificat prin regenerare si cel de la oscilatorul tranziton realizat cu tubul heptoda. 

Dar cum am precizat de mai multe ori, sunt intrunite conditiile ca T2 sa detecteze pe G1 semnalul regenerat si sa apara in anodul lui T2 componenta de JF de dupa redresare (detectie). De asta am spus ca este posibil sa utilizeze acea parte de circuit ca receptor cu reactie. Partea cu oscilatorul dispare din schema. 

Incheie discutia pe tema asta, ca nu duce nicaieri, doar polueaza.

Link spre comentariu

Iar te trezesti la catedra ? ... Cred ca nu realizezi unde te afli . Fie si virtual ... Daca te deranjeaza ceva , exista persoane carora sa te adresezi . Si vor lua masurile ce se impun , nu hotarasti dumneata cine si ce posteaza si cand . Ma rog , asa zice la regulament . N - ai aflat pana acum , probabil . Sau fa - ti un blog , acolo poti sa comanzi si sa executi ce doresti , nu te opreste nimeni . Poate e unul de succes , ar putea aduce si venituri . Consistente ... , pe masura continutului . Sau nu ? ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări