+_Florin_+ Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 Frumos proiect, felicitari ! Părerea mea este să estimati amplificarile etajelor din partea rf pentru a vedea dacă e necesar sau nu acel ARF. Spun asta pentru că mixerul e cu pentodă și are amplificare de conversie. În cazul unui mixer pasiv cu diode ARF-ul ar fi fost intr-adevar obligatoriu. Dacă totuși il faceti, vă recomand un circuit acordat la intrare. Puteți folosi variabil cu 3 sectiuni (Selena). În rest schema pare ok, decuplari sanatoase pe fiecare etaj, etc. Link spre comentariu
gauss Postat Mai 13, 2019 Partajează Postat Mai 13, 2019 (editat) Multumesc ( mult ) pentru amabilitate . Momentan , e un pic prematura . Am facut sursa de alimentare , acoperitoare pentru orice montaj cu tuburi la baterie . Va fi alimentata din accu . Am adunat materiale , etc . Am suficiente , cu surplus . Cam pentru orice schema as aborda . Sper sa se si intample ( finalizarea ) , intr - un interval rezonabil . In rest , aveti integral dreptate . Ma gandesc si la un RAA mai " agresiv " , comutabil manual - automat , si bineinteles atenuator reglabil la intrare . ARF - ul se poate bypasa usor , ramanand alimentat ( pentru stabilitate ) . Variabile cu mai multe sectiuni am , inclusiv unul micutz , cu 4 sectiuni . Egale , de vreo 30 pF . A fost la un bloc de UKW . Ar iesi subgame cu extensie confortabila , cu condensatoare paralel de calitate ( mica argintata ) . Ma rog , se complica cu comutari ( pentru acoperire completa ) , as face ceva cu relee . Desi am si comutatoare miniatura , cu sectiuni si pozitii destule . Multe bobine , trebuie un " set " si pentru O.L. Peste 10 MHz ar trebui dubla schimbare etc . Inca nu stiu daca va fi sasiu comun , sau blocuri separate ecranate . Inclin pentru a doua , pentru flexibilitate . Primul abordat va fi oscilatorul local , apoi mixerul si ( eventual ) ARF - ul . In fine , e mult de discutat ( mult mai usor decat de pus in practica ) . Pe masura ce voi avansa , dau de stire ... , sau voi deschide un topic nou , separat . Editat Mai 13, 2019 de gauss 1 Link spre comentariu
VAX Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 Ar fi bine daca aceste montaje ar contine si ceva original (macar 5%), de conceptie propie, experimental. Sa nu fie doar o insailare de subcircuite clasice. Link spre comentariu
VAX Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 (editat) Inspirati-va de la aceasta schema de preselector cu reactie data de rusi in anii '60. Primul tub (T1 - dubla trioda) are rolul de element de reglare bruta a reactiei. Dar in acelasi timp isi reduce amplificarea cand creste semnalul (asa am impresia - trebuie verificat practic), pentru ca lucreaza la tensiune anodica redusa. Reactia se regleaza fin din tensiunea de pe grila ecran a pentodei (T2). Partea cu oscilatorul (heptoda) se elimina. In locul droselului DR1 se pune un transformator de JF care actioneaza pe casti de mare impedanta, sau la intrarea unui amplificator audio (tot cu pentoda). Anodul pentodei este decuplat in RF prin punere la masa cu condensator (1-10nF). Sa folositi tuburi mai bune decat la schema ruseasca (ECC88, EF184, etc - cu panta mare si zgomot mic), desi schema nu este pretentioasa si merge bine cu orice fel de tuburi electronice. Am omis sa va spun ca se elimina R6, daca se pune transformator JF in anodul pentodei. Se poate prelua semnal JF si fara transformator, cu condensator (10 nF) legat la anodul pentodei si dus la potentiometrul de volum. In acest caz raman R6 si C10, respectiv se elimina droselul RF. Folosi o lampa finala JF (EL84 ar fi perfecta). Editat Mai 14, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 Se incumeta careva sa transpuna schema data anterior, cea cu lampi, in versiune tranzistorizata (JFET-uri) ? Sunt curios cati dintre forumisti stiu sa faca treaba asta si daca au imaginatie si pot sa introduca elemente (de conceptie) noi in schema. Incercati, cu curaj inainteee ! Dupa proiectare sa o puneti la lucru, sa ne bucuram de bucuria dumneavoastra. Link spre comentariu
VAX Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 On 6/21/2008 at 4:57 PM, cirip said: yo9hnf said: Dioda o inlocuiesc cu o punte redresoare cu Ge, Siemens, B450C80. Nu, nu pune punte. Acolo trebuie pusa o singura dioda conectata la faza, chiar daca face redresare monoalternanta. Daca pui punte si redresezi dubla alternanta, nu vei mai avea nul dupa redresare si tot montajul o sa curenteze. Asa este, cu punte de diode faza retelei este pusa la sasiul aparatului de 50 de ori pe secunda. Am facut o bubuiala mare cand am vrut sa repar (in anii '90) un tv color cu defect in sursa (comutatie). Am legat crocodilul de nul de la sonda osciloscopului la nulul placii cu sursa. Norocul a fost ca s-a ars numai siguranta. In astfel de cazuri se lucreaza cu trafo de izolare retea, sau cu osciloscop portabil (cu alimentare din acumulatoare), care nu are legatura la nulul retelei de 220 V. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 (editat) Acum 14 minute, VAX a spus: Se incumeta careva sa transpuna schema data anterior, cea cu lampi, in versiune tranzistorizata (JFET-uri) ? Sunt curios cati dintre forumisti stiu sa faca treaba asta si daca au imaginatie si pot sa introduca elemente (de conceptie) noi in schema. Incercati, cu curaj inainteee ! Dupa proiectare sa o puneti la lucru, sa ne bucuram de bucuria dumneavoastra. Eu sint curios sa ne spuneti cite montaje (din cele postate de dv. pe forum in ultimii 2 ani) ati realizat practic! Editat Mai 14, 2019 de Marele Savant Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 Mai întâi să discutăm schema... Eu văd primul tub ca repetor catodic (amplificator de curent, reducător de impedanţa) din moment ce are anodul decuplat la masă prin 0,1uF (C5), iar semnalul se culege din catod și se aplică pe grila următorului tub (prin C6 de 100pF). Ok ... Dar ce rost are să-i faci unui repetor catodic (care nu amplifică in tensiune) PSF reglabil (din R1) ??? Avea rost dacă acest tub ar fi fost amplificator de tensiune, și odată cu modificarea PSF (din R1) am fi modificat rezistența internă (Ri), panta (S) și automat factorul de amplificare (u, adică "miu"). u = S x Ri În esență puteam modifica amplificarea in tensiune a etajului. Pentru ca grila următorului tub (6J5P) se atacă in tensiune și asta contează. Aici nu înțeleg schemă rusului ... poate mă lămuriți dvs ... Link spre comentariu
VAX Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 (editat) @ Savantul Am construit mult mai multe montaje decat dumneata, cand eram mai tanar. La mine "cancerul" electronicii este din copilarie. Dupa '90 m-am casatorit (nevasta mai tanara cu 12 ani) si n-am mai lucrat decat la serviciu, destule chestii. Acum incerc sa-i pun la treaba pe altii, tineri si cu chef de experimentare, dar fara suficienta experienta. Fa si dumneata un receptor cu superreactie, ca ziceai ca te-a sarit randul. Pentru banda de aviatie, sa asculti ce vorbesc pilotii cu turnul de control. Si sa ne povestesti dupa asta, ca tare mult ne-ar placea. Editat Mai 14, 2019 de VAX Link spre comentariu
VAX Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 3 minutes ago, +_Florin_+ said: Dar ce rost are să-i faci unui repetor catodic (care nu amplifică in tensiune) PSF reglabil (din R1) ??? E cu dichis (rusesc) treaba. Elementele active (toate - tuburi, tranzistoare) sunt neliniare si amplificarea (transconductanta) medie le creste cand creste semnalul de la intrare. Din acest motiv cand te apropii cu reactia de punctul de intrare in oscilatie, la un impuls la intrare creste brusc amplificarea si montajul sare in regim de oscilatii. Nu merge linistit, sa duci reactia pana foarte aproape de puncul de declansare a oscilatiilor, merge cu histerezis. Daca are si elemente RC in bucla (cu contanta de timp, cum este circuitul de detectie din grila), atunci apar oscilatii de joasa frecventa, fluieraturile specifice detectoarelor cu reactie clasice. Cred ca la schema rusului repetorul cu trioda alimentat la tensiune mica are amplificarea micsorata cand creste semnalul. Nu sunt sigur ca este asa, este o banuiala, ca altfel nu-si avea rostul. Eu am gasit alta rezolvare a situatiei respective, amplificare cu etaj diferential perfect simetric. Am postat mai multe scheme de acest tip la alt topic. 1 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 Acum 22 minute, VAX a spus: Am construit mult mai multe montaje decat dumneata, cand eram mai tanar. La mine "cancerul" electronicii este din copilarie. Dupa '90 m-am casatorit (nevasta mai tanara cu 12 ani) si n-am mai lucrat decat la serviciu, destule chestii. Acum incerc sa-i pun la treaba pe altii, tineri si cu chef de experimentare, dar fara suficienta experienta. Fa si dumneata un receptor cu superreactie, ca ziceai ca te-a sarit randul. Pentru banda de aviatie, sa asculti ce vorbesc pilotii cu turnul de control. Si sa ne povestesti dupa asta, ca tare mult ne-ar placea. am zis ca m-a cam sarit rindul, deci nu chiar de tot! am facut pe vremuri la Casa Pionierilor, un receptor de acest gen, cu care ascultam exact traficul aerian! era o schema dintr-un tehnium, parca o vad, impreuna pe aceeasi pagina cu un amplificator audio cu tr. defazor si de iesire, cablajele desenate cu verde! Si sincer, cred ca daca montajele prezentate de dv. ar fi realizate practic (altfel la ce bun miile de componente cu care va laudati mereu), ar prezenta mai multa incredere si poate i-ar indemna pe multi sa se intoarca la inceputurile epocii radio! Altfel, schemele au un iz didactic, posibil si sa functioneze, dar nu prea am citit ca s-a indemnat nimeni la realizarea lor! Personal, doar ce m-am apucat de sdr, mai am un pachet pe drum cu niste cablaje de la chinezi si chiar acum un sfert de ora am mai facut o comanda tot la ei! Arata mult mai bine ca cele facute de mine si fiind in seturi de cite 5 pot sa mai dau si altora daca e cazul! Oricum, realizari voi putea sa prezint doar peste citeva saptamini cind voi ajunge in tara! Link spre comentariu
VAX Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 (editat) Ceva de genul asta am patit cu o ruda de-a mea, muncitor la Olcit. A venit la mine cand lucram la masina (anii '90 - un amarat de Oltcit Club) in curtea blocului. Aveam probleme cu carburatorul, proiectat la misto de francezii de la Citroen. La ralanti si la turatie medie dadea raportul aer/benzina corect. Dar in demaraj (1800 rot/minut amestecul era prea sarac - motorul mergea pe aer si nu tragea), iar la turatie mare amestecul era prea bogat (consuma mult si afuma bujiile). Am facut niste modificari la tuburile emulsoare cu aer. Am astupat cu cositor cateva orificii ca sa imbogatesc amestecul la turatie mica si am marit un orificiu de aer pentru lucrul la turatie mare. Nu era varianta perfecta, dar mergea mai bine. Ca sa pricepi ce vreau sa spun, ruda mea nu judeca pe desen tehnic (schema carburatorului), se uita ca vitelul la poarta noua, trebuia sa-i arat practic, sa puna mana si sa atinga surubul (etc). Cu astfel de indivizi (acefali) nu vreau sa am discutii. Daca unii forumisti nu pricep o schema bine explicata, atunci asta este. Sa zica multumesc pentru ca-mi consum timpul cu discutii pe forum. Editat Mai 14, 2019 de VAX Link spre comentariu
Marele Savant Postat Mai 14, 2019 Partajează Postat Mai 14, 2019 Clarissim, personal sint edificat (daca mai era nevoie)! Link spre comentariu
gauss Postat Mai 15, 2019 Partajează Postat Mai 15, 2019 Schema a mai fost postata . Atunci a fost mentionata gresit , confundata cu alte montaje ( rolul ei ) . Au fost discutii la vrremea respectiva . Memoria unora e scurta . Despre noua abordare , am aceeasi parere . In rest ( discutiile ) , postarea pe forum este libera . Fiecare avem pareri , experiente si parcursuri diferite . Importante sant rezultatele . Sublime , dar lipsesc cu desavarsire . Aceleasi postulate , reluate obsesiv , monologuri fara sens . Ma rog , pareri personale . Link spre comentariu
VAX Postat Mai 15, 2019 Partajează Postat Mai 15, 2019 (editat) 14 hours ago, Marele Savant said: ....am facut pe vremuri la Casa Pionierilor, un receptor de acest gen, Cine era proful de la cercul de radio, daca ati vrea sa ne spuneti ? La Craiova, sau la Motru ? 14 hours ago, Marele Savant said: Si sincer, cred ca daca montajele prezentate de dv. ar fi realizate practic (altfel la ce bun miile de componente cu care va laudati mereu), ar prezenta mai multa incredere Dumneavoastra de ce nu le incercati ? Va ghidez daca geva nu merge. Nu ma laud cu componentele, am povestit despre ele ca sa-i fac si pe altii sa cumpere mai multe cand prind oferta la pret foarte mic. Ce-i in mana (sertar), nu-i minciuna. Am cumparat de la Mivarom peste 600 de BF479 (pnp - Ft>1,4GHz), cu 0,30 lei/bucata, sa fie, evident ca pentru nepoti (cand voi avea). Luna trecuta am cumparat 180 de BFR91, desi mai aveam destule. BF256B am luat de la TME peste 1000 de bucati, cu 0,25 lei /bucata. Au disparut din magazine 90% din tranzistoarele RF cu terminale din sarma (BF-urile), Un prof din facultate mi-a povestit ca bunicul lui (la Salonta) avea lampi radio in podul casei (era imediat dupa ww2) si astfel a putut sa experimenteze cu circuite electronice. Stia ceva din domeniul electronicii, dar s-a ocupat cu fizica teoretica. 14 hours ago, Marele Savant said: Personal, doar ce m-am apucat de sdr, mai am un pachet pe drum cu niste cablaje de la chinezi si chiar acum un sfert de ora am mai facut o comanda tot la ei! Arata mult mai bine ca cele facute de mine si fiind in seturi de cite 5 pot sa mai dau si altora daca e cazul! Oricum, realizari voi putea sa prezint doar peste citeva saptamini cind voi ajunge in tara! Asta este lipeala de piese pe cablaj, nu inveti mare lucru. Eu am alta abordare, mai dinspre fenomenul fizic, experimentez scheme noi, modific ceva la schemele clasice si incerc sa scot performante in plus. Cine vrea sa casune pe traficul radio (operator de statie), sa-si cumpere scule facute de fabrica, ca este mai bine asa. @gauss Ce era gresit ? Poate ca n-ati inteles ce se discuta acolo. Editat Mai 15, 2019 de VAX Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum