ALVIN Postat Iunie 30, 2008 Partajează Postat Iunie 30, 2008 Multumesc, blackthorium, acum imi amintesc si de celelalte scheme. Cred ca in curand o sa incep vreuna din ele, cel mai probabil in concediul de anul asta. Salutari , vacante placute si spor la treaba (dupa caz)... Link spre comentariu
d2134 Postat Iunie 30, 2008 Partajează Postat Iunie 30, 2008 Stie cineva vreo schema de receptor cu reactie care sa aibe si RAA?Cu toate ca aceste receptoare sunt simple si eficiente fara RAA pe US performantele lor sunt slabe si de multe ori pot fi chiar imposibil de folosit. Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iulie 1, 2008 Partajează Postat Iulie 1, 2008 La un receptor cu reactie amplificarea se realizeaza prin gasirea pragului inainte de intrarea in oscilatie, cum se poate realiza RAA pe acesta? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iulie 1, 2008 Partajează Postat Iulie 1, 2008 Poate RAA in blocul AF... Link spre comentariu
d2134 Postat Iulie 1, 2008 Partajează Postat Iulie 1, 2008 Da, in blocul de AF ma gindeam si eu. Link spre comentariu
gauss Postat Iulie 9, 2008 Partajează Postat Iulie 9, 2008 Multe multumiri pentru fisierul cu scanari! Link spre comentariu
maxxim33 Postat Martie 6, 2011 Partajează Postat Martie 6, 2011 Cu multumiri : Manualul Radioamatorului - Ing. Mihai Tanciu Si .....S.R.R.- http://www.asrr.org/ de unde mai puteti descarca si alte carti devenite,, rare". 73! Link: http://rapidshare.com/files/451197489/M ... orului.pdf PS: Nu stiu cit timp va fii la dispozitie pe serverul respectiv. Link spre comentariu
Degetica Postat Mai 9, 2019 Partajează Postat Mai 9, 2019 Cum se numeste cartea ce cuprinde schema publicata in primul post ? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Mai 9, 2019 Partajează Postat Mai 9, 2019 (editat) Este vorba de "Radiotehnica si radioamatorism" de G. D. Oprescu. L.E. Corect, am vazut postul lui Cezar. Autor este Gh. Stanciulescu. Editat Mai 12, 2019 de yo9hrb Link spre comentariu
yo3fhm Postat Mai 10, 2019 Partajează Postat Mai 10, 2019 22 hours ago, yo9hrb said: Este vorba de "Radiotehnica si radioamatorism" de G. D. Oprescu. Nu stiu daca GD Oprescu a scris o carte asemanatoare ca titlu, dar sigur a scris-o Gh. Stanciulescu (editura Lyceum 1970). Iat-o aici . La pag. 127 jos, se poate vedea acelasi montaj cu cel din prima postare a acestui topic. Chestia tragi-comica e ca din cele doua, puteti vedea cat de mult s-au copiat intre ei autorii epocii respective. Si cel mai probabil, cat de mult i-au copiat pe cei de unde au preluat schemele. Asta pentru ca pe prima pagina a acestui topic, userul Cirip atragea atentia : On 6/19/2008 at 9:23 PM, cirip said: Atentie la dioda Rd. Este desenata invers de cum ar trebui sa fie conectata de fapt.Si ca sa ma deconspir... Am in constructie un receptor cu reactie cu doua lampi (m-a apucat si pe mine nostalgia) a carui alimentare va fi facuta cu o sursa in comutatie. Sursa e deja facuta si merge. Am in lucru cutia pe care voi monta toate cele.CiripEDIT: Si C2 trebuie sa fie de 10uF, nu 10pF... Daca priviti schema de la pag. 127 jos, veti vedea ca in cartea lui Stanciulescu, condensatorul C2 are 10uF, dar dioda redresoare Rd e figurata tot invers Am construit mai multe receptoare cu reactie pe tuburi. Sincer, daca doriti sa-l construiti din pura curiozitate, atunci merita sa incercati. Daca va asteptati in schimb la performante, atunci e mai bine sa uitati si sa va ocupati de altceva mai important Oricum, in locul dvs., nu as alimenta direct din priza de la reteaua nationala, ci doar prin transformator separator. E pentru siguranta dvs. ! Daca vreti un exemplu de receptor cu reactie , performant, pe tuburi , iata unul aici : ZL2JJ's Homebrew TRF Receiver O varianta pe tranzistoare, mult mai usor de realizat si cu performante asemanatoare (mai putin filtrul audio), puteti gasi aici: High Performance Regenerative Receiver Design Si pe cinstitelea, desi timp de 4-5 ani am studiat si am construit montaje cu tuburi (in special receptoare), nu mi-as mai bate capul in momentul de fata, cu exceptia etajelor finale liniare de emisie. 73 de Cezar Link spre comentariu
+_Florin_+ Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 Acum 17 ore, yo3fhm a spus: ................. Am construit mai multe receptoare cu reactie pe tuburi. Sincer, daca doriti sa-l construiti din pura curiozitate, atunci merita sa incercati. Daca va asteptati in schimb la performante, atunci e mai bine sa uitati si sa va ocupati de altceva mai important Salut, Cezar Ai dreptate, nu se pot obține performanțele unei superheterodine indiferent cât de elaborat si corect executat ar fi receptorul cu reacție. O variantă de "reactor" cu 4 - 5 tuburi chiar nu merită construită, cu același nr de tuburi ( si același volum de muncă plus timp pierdut) faci o superheterodină care "mănâncă nori" . Și eu am făcut două receptoare cu reacție, prezentate pe forum la vremea respectivă, se gasesc in unul din vechile topice de zeci de pagini dedicate subiectului. Cea mai "performanta" variantă a fost una cu 3 tuburi (EF80 + ECL82 + VR150). Se auzeau binișor traficul YO si stațiile mai "vânoase" din Europa, cu un long wire de 17m. Statiile SSB veneau clar, frumos, la un acord corect. Dar receptorul era destul de zgomotos și asta nu mi-a plăcut. Detectorul EF80 era cu reacție în catod, gradul de reacție se regla modificând tensiunea pe g2 printr-o rețea rezistivă ce conținea și un potentiometru. Reușita constă (la acest tip) in executarea acelei rețele rezistive in asa fel incât să asigure un reglaj "lin" si "fin" al reacției. Apoi, fără stabilizarea anodicei n-ai ce căuta în banda US (zonele cu SSB), instabilitatea e enervantă. Un VR150 face minuni aici. Nici fără variabil cu aer de câțiva pF (pt acord fin) n-ai ce căuta in zona mai sus menționată. Sau măcar variabil cu demultiplicare mare. Concluzia mea : merită să construiești un reactor cu maxim 3 tuburi, de amorul artei, pentru a asculta traficul YO in stil vintage atunci când ai chef. 2 Link spre comentariu
gauss Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 (editat) Militez si eu pentru superheterodina ( cu tuburi ) . E un pic de munca ... , dar tuburile sant docile . Pana in 10 Mhz , simpla schimbare . Peste ... , dubla . Neaparat cu ARF , variabil cu 3 sectiuni se gaseste usor . Daca se pot procura si transformatoare FI de fabrica , eventual modele vechi cu bobine fagure , ramane doar prima frecventa de bobinat . Sant spire putine etc . Eu am in lucru o schema cu tuburi la baterii , sant preferatele mele ( 2J27L ) . Acum 50 de ani am facut o dubla schimbare cu RV12P2000 ( am mai scris despre , eram in liceu ... ) , se mai gaseau , inclusiv socluri . Nu erau gratis , dar se mai gaseau la radiocluburi , sau la radioamatorii mai in varsta . Erau RDG - iste , NOS ... , n - am gasit ( suficiente ) din WW2 ( Telefunken ) , care erau si uzate , 30 - 40 % cele mai " favorabile " . Ma rog , acelea mi s - au oferit . In fine ... Editat Mai 11, 2019 de gauss 3 Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 (editat) Pentru cei ce doresc sa-si construiasca filtrele FI arat prima pagina din SM0VPO: Eu am construit emitatorul cu o lampa, era pe cca 10 Mhz iar receptorul era cel al casei. Fiind in camere diferite, alergam mereu, ca nu intelegeau ai mei ce se intampla! 1. (1).pdf Editat Mai 11, 2019 de gica70 1 Link spre comentariu
yo3fhm Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 1 hour ago, gica70 said: Pentru cei ce doresc sa-si construiasca filtrele FI arat prima pagina din SM0VPO: Atasamentul nu functioneaza ! Poate reusiti sa-l repostati. Sau poate gasiti documentul original pe site-ul lui Larry si sa postati doar link-ul... 73 de Cezar Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 11, 2019 Partajează Postat Mai 11, 2019 (editat) Acum 6 minute, yo3fhm a spus: Atasamentul nu functioneaza ! Poate reusiti sa-l repostati. Sau poate gasiti documentul original pe site-ul lui Larry si sa postati doar link-ul... 73 de Cezar Eu vad ca merge la mine, acum verific, am mai patit-o.http://213.114.131.21/index.htm vadf ca nu ma duce la pagina mea, deci Reference, Data Tehnique, Diy IF cans. Editat Mai 11, 2019 de gica70 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum