yo9hnf Postat Iunie 19, 2008 Partajează Postat Iunie 19, 2008 Va salut ! Nu prea stiam daca sa postez aici sau la Retro ..... As vrea sa fac acest receptor si sunt curios daca l-a mai facut cineva sau daca schema este functionala. Va multumesc ! Radu DAN Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 19, 2008 Partajează Postat Iunie 19, 2008 L-am facut eu. Exista si azi pe undeva pe balcon. Rezultate remarcabile fata de simplitatea lui. Atentie, insa, la faza. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 19, 2008 Partajează Postat Iunie 19, 2008 Atentie la dioda Rd. Este desenata invers de cum ar trebui sa fie conectata de fapt.Si ca sa ma deconspir... Am in constructie un receptor cu reactie cu doua lampi (m-a apucat si pe mine nostalgia) a carui alimentare va fi facuta cu o sursa in comutatie. Sursa e deja facuta si merge. Am in lucru cutia pe care voi monta toate cele.CiripEDIT: Si C2 trebuie sa fie de 10uF, nu 10pF... Link spre comentariu
yo3ihg Postat Iunie 20, 2008 Partajează Postat Iunie 20, 2008 am si eu cartea din care ai scanat schema dar nu am incercato, sunt curios cat de bine se regleaza reactia din condensator variabil (la receptorul meu era un potentiometru)sa ne ti la curent cu rezultatele :smt003 Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 20, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2008 Va multumesc amandurora !C2 trebuie sa fie electrolitic polarizat sau nu ? :weedman: Dioda o inlocuiesc cu o punte redresoare cu Ge, Siemens, B450C80.Cu condensatorii variabili ce ati facut?Dar cu bobinele interschimbabile? Soclu (mama) am, dar nu stiu unde as putea gasi mufa-tata pentru o o fixa pe bobina. Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 20, 2008 Partajează Postat Iunie 20, 2008 Eu am recuperat soclurile de la niste 2K2M-uri defecte. Dar, cu toate acestea, nu am facut decat o bobina (parca pentru 40m). Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 20, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2008 Ok. O sa incerc si eu sa fac pe un culot de tuburi, ca in carte.Dar condensatorii variabili de cat sunt? ca ba sunt de 500pF, ba mai mici.... Link spre comentariu
yo3ihg Postat Iunie 20, 2008 Partajează Postat Iunie 20, 2008 unu e de 500pF (acord) si unu de 300pF (reglaj reactie), cel din text de 100-150pF cred ca se refera la trimerul din antena Link spre comentariu
d2134 Postat Iunie 20, 2008 Partajează Postat Iunie 20, 2008 Condensatorul variabil de acord este de 500pF pentru banda de unde medii (radiodifuziune) si mai mic, 100-150 pF, pentru benzile de radioamatori. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Iunie 20, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 20, 2008 Deci cu doua condensatoare 2x270 ( parca ) de prin receptoarele romanesti e ok nu ( daca trebuie 150pf de ex, ii pun un cond. mic in serie).Alimentarea totusi, credeti ca are ceva daca o fac fara separare galvanica sau la 230Vcc ( doar ) ?Intereseaza pe cineva sa scanez dintr-o carte veche , cum sa faci o scala frumoasa la Rx ?LATER EDIT :-Cam cat ar trebui sa fie tensiunea pe C5 ? Ma gandesc ca merge alimentat si mai jos, aventual scoasa rezistenta de 100ohmi.-Condensatorul din catod, C2, de 10u, ce tensiune trebuie sa suporte ? Polar sau nepolar ?Multumesc ! Link spre comentariu
yo9hrb Postat Iunie 20, 2008 Partajează Postat Iunie 20, 2008 Merge alimentat fara traf de separare, dar trebuie mare atentie cum il bagi in priza, sa nu vina faza la sasiuCondensatorul din catod este electrolitic, pe el pica cativa volti (tensiunea de negativare a grilei este exact caderea de tensiune de pe rezistenta din catod).Variabilul de acord, la mine, este de 270pF. Nu scoate rezistenta de 100 ohmi. Link spre comentariu
cirip Postat Iunie 21, 2008 Partajează Postat Iunie 21, 2008 Dioda o inlocuiesc cu o punte redresoare cu Ge, Siemens, B450C80.Nu, nu pune punte. Acolo trebuie pusa o singura dioda conectata la faza, chiar daca face redresare monoalternanta. Daca pui punte si redresezi dubla alternanta, nu vei mai avea nul dupa redresare si tot montajul o sa curenteze. Cred ca poti pune 1N4007, dar pune una singura si cu polaritatea inversata fata de ce e desenat in schema.Cirip Link spre comentariu
yo3ihg Postat Iunie 21, 2008 Partajează Postat Iunie 21, 2008 tot mai sanatos e cu separatie galvanica, parerea mea Link spre comentariu
ALVIN Postat Iunie 27, 2008 Partajează Postat Iunie 27, 2008 Salut, in cartea "Manualul radioamatorului " de Tancu&Vidrascu era o schema cu doua tuburi (pentode) pentru unde scurte, cu performante foarte bune (ziceau ei).Cartea respectiva a fost de vinzare pe aici si cred ca a cumparat-o blackthorium. El sau altcineva binevoitor ar putea posta aici schema respectiva? Multumiri si urari de bine din Spania Link spre comentariu
blackthorium Postat Iunie 27, 2008 Partajează Postat Iunie 27, 2008 Am facut un scan la toate montajele radio din "Manualul Radioamatorului" - Ing. Mihai Tanciu (YO3CV) si Ing. Ion Vidrascu, Editura Stadion, Bucuresti 1971. Arhiva se gaseste la urmatorul link http://fastupload.rol.ro/viewFile.php?code=4749829e3adc0037c5cf5c021458b729 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum