Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Corectia camerei!

Vizitator GabrielM

Postări Recomandate

Vizitator GabrielM

Salut!

Ma intereseaza sa stiu cum se poate realiza corectia camerei de auditie.

Detin un sistem destul de performant care in locuinta veche se auzea exceptional, iar in locuinta noua lipsesc frecventele joase. Probabil din cauza peretilor din gips-carton.

Ideea e ca vreau sa masor cat de mult trebuie sa intervin asupra camerei si unde anume.

Am gasit pe net un aparat care cred ca asta face : http://www.markertek.com/Product.asp?baseItem=NEU%2DAL1&cat=TESTTOOLS&subcat=&prodClass=AUDIOTEST&mfg=NTI+Americas&search=0&off=

Vreau mai multe pareri, atat despre felul cum se poate face aceasta masuratoare cat si despre aparatul din link.

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• EmyRulz

4

• radue

3

• Metallman

1

Top autori în acest subiect

In prima faza ar trebui sa "umbli" putin la amplasarea sistemului in camera.Rigips-ul absoarbe intr-o oarecare masura... si totusi imi este greu sa cred ca ai toti peretii full rigips.Daca e asa... cam aiurea, nu prea ai ce-i face.Vezi de ce iubesc eu amplificatoarele ECLER impreuna cu procesoarele de sunet AMIC? :smt025

Link spre comentariu

Uita-te aici:

http://www.hi-fi.ro/fhifi/viewtopic.php?t=20048

Omul are cam aceasi problema cu a ta, pereti de rigips.

Uite aici alt link in care se explica cum sa iti faci un profil:

Oricum, camera are o mare influneta asupra sunetului. Cam cea mai buna solutie e sa ai pereti din caramida. Peretii de bloc suna boomy si nenatural daca sunt netratati. Rigipsul e cam cea mai prosta alegere, pentru ca e usor(si deci nu poate absorbi energia acustica) dar si rezoneza la o anumita frecventa(depinde de grosimea peretelul si ce material se afla in el).

Apropos ce sistem ai si ce marime are camera?

Link spre comentariu

De ce e aiurea ca rigipsul absoarbe ?Ca obtii exact basul de care este capabila boxa ? Si ca in camera cu peretii normali apareau unde stationare care stricau si lungeau basul ?Problema trebuie sa ti-o pui din cauza rezonantelor pe care le are rigipsul, nu din cauza basului.Apropo de absorbtia energiei acustice ( sunetul ), betonul are coeficientul de absorbtie de sub 1%, iar pasla de aproape 75%. Care crezi ca e mai bun ? Betonul sau pasla si de ce ? Intreb si eu de curiozitate.Si de ce ar fi gresit forumul ?O fi el de electronica, dar boxele si difuzoarele inca mai au si ele sectiunea lor. :smt006

Link spre comentariu

Adevarat ca au sectiunile lor, dar aceasta discutie se potrivese mai bine pe acele forumuri unde oamenii s-au chinuit mult sa isi amenajeze camerele si au sfaturi utile de dat, asta in contextul in care omul are un sistem de calitate si este audiofil. Aici, fara suparare, majoritatea vor sa isi faca boxe care sa le zguduie peretii.Revenind la rigips, da el este prost pentru ca rezoneaza nu pentru ca absoarbe, daca citesti cu atentie nici nu am zis asa ceva. Si betonul este foarte rau netratat. Un sistem, mai ales daca are bas puternic, suna foarte aiurea intr-un astfel de mediu(adica extrem de bubuit). Iar treaba cu absorbtia nu trebuie dusa la extrem, pentru ca am ascultat sisteme si in camere foarte antifonate cu multe bass-trapuri si sunteul parca era fara viata(aici exista si exceptii dar asta e un alt subiect). Oricum noi suntem obisnuiti in mod normal sa auzim sunete in camere si medii obisnuite cu unde stationare si probabil de aici vine si efectul. Ideea e ca absorbtia trebuie pusa cu moderatie, mai mult la colturi si pe peretele din spatele pozitiei de auditie(eventual pe obiecte care tind sa rezoneze cum ar fi usi sau anumite piese de mobilier) dar nici asa nu trebuie sa se exagereze. Si pe langa masuratori in camera(care sunt foarte utile), cel mai bun instrumet de masura tot urechea ramane!

Link spre comentariu

Nu ma intelege gresit darpe acele forumui moda este asemantoare cu noile piese de la emtivi. Adica un user cu extrem de multe posturi ( citeam si eu intr-o vreme si m-am saturat sa mai citesc ) zicea ca sistemul x suna execrabil si ca nu-l recomanda nimanui si alte chestii. Personal eu nu sunt de acordi si mi se par doar abureli, pt ca fiecare aude in alt fel ( unii aud destul de atenuat in zona mediilor de exemplu si astfel pt ei o boxa cu raspunsul in frecventa relativ liniat in mediul in care asculta suna sters, fara medii de ex, sper ca intelegi ce vreau sa spun ), asa degeaba iti zice tie un mare "guru" ( cum de altfel se considera cateva persoane care posteaza pe acolo ) ce sa asculti. Asadar, datorita faptului ca ei deja au scue de n mi de euro deja sunt mari audiofili si automat toti trebuie sa urmeze sfaturile lor. Deja ei nu mai vad padurea de copaci ( mai nou ii intereseaza numai combinatia, nu prea mai asculta muzica ). Si ca si o paranteza ma mare, tot ce este hi-fi nu reda exact ceea ce este pe compact disc sau pe sura. Dovada este simpla: cu acelasi cd de ex, pe fiecare combinatie suna diferit. Asa ca in loc sa ai un egalizator si o pereche de boxe liniare ( in mediul in care asculti ) si iti modifici tu sunetul cum vrei, trebuie sa tot incerci diferita combinatii. In fine sper ca ai inteles ideea.Majoritatea celor de aici isi fac sisteme ca sa bubuie pt ca aia e mentalitatea. Dar dupa cum bine observi sunt si exceptii.Chestia cu absorbit e adevarata, pt ca daca ai un coeficient de absorbtie scade reverberatia si atunci sunetul nu mai suna deloc natural ( in viata de zi cu zi tot timpul auzim reverberatii de la diverse sunete ). SI studiourile cand de construiesc, se are in vedere si timpul de reverberatie, dar cu toate acestea, pe voce tot timpul de introduce reverberatie din studio. Alt exemplu: cand asculti in casti, nu prea ai reverberatii, dar totusi nu suna deloc ciudat. De ce ?Sunt de acord ca ideea trebuie pusa cu moderatie, dar trebuie si calculat unde, cat si cum trebuie pusa. Si aici nu prea mai putem sa facem combinarii magice cum fac audiofili, trebuie sa procedam tehnic. Ce-i drept, pana iti faci un mediu calumea te costa, dar daca vrei sa faci un lucru calumea, depinde de cat bani vrei sa bagi.Rigipsul e prost, dar efectele lui pot si atenuate. Intr-adevar, pe forumul hi-fi este un topic unde se dezbate aceasta problema, unde J F Oros prezinta foarte amanuntit aceste probleme si eventuale solutii.Urechea nu cred ca este cel ma bun, dar sigur cel mai corect nu este.

Link spre comentariu

Te cam repezi sa ma contrezi si nu vezi care a fost intentia mea de fapt! Eu nu l-am trimis pe om sa se ia dupa anumiti "guru " locali de pe acele forumuri ci mai degraba dupa oameni de valoare cum ar fi J.F Oros, Crissugar si altii care le-au testa practic si mai stiu si ce e ala un sunet de calitate. Iar acei audiofili nu trebuie blamati intrucat acele forumuri nu sunt tehnice, sunt subiective si trebuie privite ca atare. Or noi ar trebui sa avem si minte intre urechi si sa discernem informatiile de valoare de balarii. Ideea era ca acei oameni sunt preocupati de aspectul acesta(cum suna, ca de acest aspect tin tratamentele) si mai stiu cate ceva, contrar aparentelor sau opiniilor dubioase(la prima vedere pe care le sustin!). Nu zic ca nu sunt si prostii pe acolo(sunt chiar multe slava domnului) dar nu chiar atat de multe cat lasa o prima vedere. Revenind pe plan tehnic, desigur ca trebuie calculat, dar paradoxal nu tot ce da bine in calcule suna si bine!(altfel toate amplficatoarele care masoara cam la fel ar trebui sa sune cam la fel - lucru evident neadevarat, la fel si cu incintele). De aceea sunt bune sfaturile practice de la cei care au incercat. Si scopul care e, sa sune bine nu?(nu conteaza daca e corect sau incorect si pana la urma corect fata de ce? fata de un instrumet de masura? Nu ascult cu dB-metrul sau cu analizorul de spectru).

Link spre comentariu

Stai linistit ca si eu sunt la fel de parere ca trebuie sa sune bine.2 amplificatoare nu o sa sunt exact la fel niciodata, este imposibil, la fel cum 2 difuzoare nu au exact acelasi sunet, dar una e sa sune apropiat, si una e sa siba la inalte +3 dB unul fata de altul.Dar totusi, nu cred ca daca ai 2 amplificatoare identice, hai sa zicem maxim 1% diferenta intre toti parametrii ( ma refer si la putere, si la slew rate si la orice altceva s-ar mai putea masura ) imi vine foarte greu sa cred ca ar putea sa fie asa mari diferente.Intr-adevar sunt cativa oameni foarte buni in ceea ce fac, dar culmea e ca in ultimele luni in care am citit nu am mai vazut nici urma de cei 2 pe care ii amintesti. De cris stiu ca a plecat ( parca acum un an sau mai demult ) din cauza marilor destepti de pe acolo. Recunosc in ultima vreme nu am mai citit forumul, dar nu prea il vad eu pe dansul sa revina. Imi pare extrem de rau ca atunci cand a parasit si forumul si-a editat sau sters cam toate posturile de valoarea si le-a lasat pe celelalte, in care nu dezvaluie mai nimic.Oricum, eu iti inteleg intentia, dar trebuie sa atrag atentia celor care intra pe acolo, pt ca este foarte usor sa te iei dupa ce zice unu pe acolo cu nr foarte mare de posturi.In fine, nu vreau sa stric topicul. :smt039

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări