Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Automatizare poarta

Vizitator acroscad

Postări Recomandate

Vizitator acroscad

Salut am o poarta glisanta si as vrea sa ii fac un sistem de inchidere deschidere cu motor. Din cate am inteles am nevoie de un motor de CC pentru acest lucru. Probleme legate de acest sa zicem proiect sunt :- se merita sa ma chinuiesc sa fac eu treaba asta sau sa cumpar un kit si il asamblez ?- daca totusi ma hotarasc sa il fac eu de unde as putea cumpara un motor de cc sau am si alte variante ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 40
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• mrt

7

• tiristor

3

• stefanev

2

• q_acdc

2

Top autori în acest subiect

Nu se folosesc motoare de CC decat in anumite cazuri .Se folosesc motoare de CA cu 2 infasurari , una de excitatie si una auxiliara . Astfel se poate inversa sensul de miscare.Nu recomand executia artizanala , sunt prea multe probleme de rezolvat : - motorul trebuie sa aiba reductor cu posibilitatea de decuplare mecanica ( in caz de lipsa de curent ) - ai nevoie de cremaliere care se gasesc tot la cei ce fabrica KIT-urile de actionare - ai nevoie de comanda cu microcontroler ( care ar fi cea mai "simpla" parte ) - bariera de infrarosu , telecomenzi , lampa de semnalizare, etc.Deci mai bine cumperi un KIT care nu e prea scump , facut de o fabrica. Sunt pe piata cateva marci.Daca e nevoie si gasesti ceva , pot da sugestii , sunt in domeniu.

Link spre comentariu

Daca tot vrei sa-l faci tu,iti recomand un cablu de otel de 2mm se gaseste in magazine,iar pe motor o fulie pe careinfasori strans cablu de 2 ori iar capetele de poarta.dar mai ai nevoie de o fulie la partea cealalta porti.Sau o platbanda care e actionata de doua roti prin frictiune. :drinkers:

Link spre comentariu
Vizitator acroscad

Si ce sistem de compensare a variatiei lungimii cablului cu temperatura propui ? ( sunt cam 65-70 gr. C de la iarna la vara ! )

Lungimea carui cablu sa o compensez cu temperatura ??? ca nu inteleg?
Link spre comentariu
Vizitator acroscad

Ideea ii ca am gasit si kituri cu motoreductor (sau cum ii zice), telecomenzi, sistem cu infrarosu, bec si cremaliera. Pretul e destul de bun tinand cont de cat ar costa sa proiectez asa ceva de la zero si mai ales faptul ca nu am experienta in asa ceva. Oricum astept sa imi spui despre compensarea aceea cu temperatura ....

Link spre comentariu

Orice cablu de otel se deformeaza cu temperatrura, adica se dilata sau se contracta. In acest caz se poate de-tensiona si de aceea trebuie sa ii faci un sistem de compensare a acestei variatii.

Link spre comentariu

Nu se merita sa faci acest sistem in regin diy pentru ca apar foarte multe variabile de care trebuie sa tii seama, asa cum spune si "mrt". Nu cred ca vrei sa apuci sa intri cu masina jumatate si sa te trezesti ca se inchide poarta peste tine. Ce faci daca ramai fara alimentare electrica? trebuie sa cobori din masina si sa tragi de poarta pana o deschizi; ai nevoie de un sistem de back-up cu acumulator. Sistemele din comert controleaza functionarea motorului de actionare cu microcontroller ce iti asigura pana si reducerea vitezei portii dupa parcurgerea a 90% din cursa maxima pentru a preveni lovirea portii la capatul de cursa. Investitia se merita avand in vedere ca preturile sunt accesibile.Succese maxime!

Link spre comentariu
Vizitator Liviu-Ioan

Compensarea lungimii cablului? :rolleyes: rola intinzatoare cu arc.Motor actionare de care doresti!. Important este cuplajul si comanda motorului.Daca doresti sa realizezi automatizarea acestei porti o sa fi uimit de cat de simplu este.Spune daca te pui pe treaba si intreaba concret cum se face? nu daca vreau sa fac!?Si nu mai speriati omul cu: poarta care se inchide peste el, lungimi de cablu, microcontrolere!.

Link spre comentariu
Vizitator VPP

Salutare!Ma aflu si eu cu intentia de a automatiza poarta culisanta si vreau un chit accesibil ca pret Ce imi recomandati si de unde pot sa-l procur. Greutatea portii sub 100Kg. Am vazut ceva pe net dar nu m-am decis.Il rog pe colegul de forum care este in domeniu sa-mi recomande un Kit ieftin si fiabil.

Link spre comentariu

Cam cel mai ieftin sistem public l-am gasit aici:

http://www.automatizaripentruporti.ro/A ... adKit.html

NICE e o firma buna . Personal nu instalez NICE ci o alta marca la preturi relativ bune.

DAR ATENTIE la urmatoarele aspecte :

- in primul rand un PRINCIPIU : NU automatizati niciodata o poarta care NU se POATE misca MANUAL ( sau se misca F greu ) .

Inseamna ca e prost facuta si mai intai trebuie REPARATA

- NU e SUFICIENTA greutatea STATICA a portii ! Mai importante decat greutatea sunt ROLELE de glisare care de multe ori sunt facute artizanal FARA RULMENTI si echivaleaza cu o poarta de 2-3 ori mai grea ( nu exagerez ).Eu imi fac singur rolele (cine are nevoie de schita o pun la dispozitie).De asemeni rolele de ghidare.

- cremaliera se cumpara separat la metru si anume un nr intreg de metri egal cu L portii + 0,5 m ( care ii trebuiesc motorului care NU se monteaza in cadrul portii ci lateral ). La cremaliera se solicita ( daca nu intra in pret ) accesoriile de fixare ( care de altfel se pot si confectiona ( sunt piulite M8 mai lungi 25-30mm care se sudeaza de poarta )

-Mai sunt si alte aspecte dar poate altadata daca exista interes

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator mirel28

Are cineva o schema functionala cu cablu pe tambur?Eu m-am gandit sa folosesc un motoras de scuter electric de 24v.cc,dar nu stiu :smt017 cum sa folosesc cablu,rolele intinzatoare,etc

Link spre comentariu

La intrebarile puse pot fi date raspunsuri dar nu cred ca ti-ar folosi.Daca ai pus astfel de intrebari nu prea cunosti multe si e greu de facut un curs de mecanica pe forum.Nu e suficient sa strangi componente daca nu stii ce fac si cum se folosesc.Recomand inca o data : cei care nu va pricepeti , cumparati un KIT facut de fabrica. PORTILE AUTOMATIZATE PROST POT DUCE LA ACCIDENTE !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări