Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Programator ICSP pentru PIC

Postări Recomandate

• Răspunsuri 130
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

imi poate explica cineva acest tip de conectare icsp?adica rezistenta si dioda! eu nu asa am conectat, conexiunile leam facut fara acea dioda si rezistenta.[attachment=0]conectare_icsp.png[/attachment]ps. ii enervant cand nu stiu de ce nu merge programatorul sau microcontrolerul este buba...

Link spre comentariu
Vizitator andreip

1. La Hardware Settings pune Windows API, nu Direct I/O.2. Dioda face parte din circuitul in care este montat PIC-ul si ajuta la izolarea acestuia pentru programare ICSP. La fel si cele doua strapuri de pe liniile PGC si PGD.

Link spre comentariu

Direct i/o am folositeu nu lam programat intrun oarecare montaj ci am lipit fire pe un soclu si asa am incercat sal programez.deci nu este nevoie de acea dioda si rezistenta.Acuma vreau sa fac o placa de teste ca mam saturat de montaje atanand pe fire si voi cumpara un pic 16F84 ca sa fac teste.ps. in cazul celorlalte 2 fire(cele de date) nu trebuie izolare fata de periferice?(ex, un LCD sau ceva leduri...etc, nu influenteaza sau poate distruge..)mersiEDITAT: am incercat si Windows API tot la delay de 4 dar aceeasi eroare, chiar nu mai stiu ce sa ma fac cu ea! maine am sa o iau la masuratoare sa vad daca harware este ok...ps. am pus si condensator de 220pf dar nici asa nu merge, cablul are vreo jumatate de m si este ecranat(cablu de alarma)

Link spre comentariu
Vizitator andreip

Ba trebuie.. sunt desenate acolo cele doua fire intrerupte, in felul asta poti separa in timpul programarii restul circuitului de PIC (de fapt doar cei doi pini ne intereseaza).

Link spre comentariu

am pus si condensator de 220pf dar nici asa nu merge, cablul are vreo jumatate de m si este ecranat(cablu de alarma).

pai asta e problema, cablul mult prea lung. ma refer la cel de conectare intre programator si PIC, cel serial poate si 1.5m.incearca cu un cablu de conectare la pic de 10-15cm max.
Link spre comentariu

lasa rezistorul de 10K, intre MCLR si VDD, dioda poti sa o elimini.incearca sa pui si PGM la gnddin ce se vede in poza (cam neclar), in partea de jos vin doua fire galben si rosu in cate un colt.semnale pe colt ai doar MCLR pe stanga mcu si PGD + PGC pe dreapta, deci ar fi 1+2 fire. sunt legaturile facute corect ?modifica si delay-ul, fa-l mai mare, nu seta verificarea ci doar citeste-l manual dupa scriere

Link spre comentariu

am 5 fire:- rosul = VPP- Verde = PGC- Galben = PGD- ALB = +5V- ecranajul(izolat cu un o banda verde/galben) = GND.intre MCLR si vdd nu am folosit nimic(adica rezistenta sau dioda), am sa pun o rezistenta.am sa pun si PGMul la masaimediat vin cu raspunsul.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator andreip

In cazul asta, dai Hardware Check si bifezi pe rand casutele alea pe acolo si masori tensiunile pe MCLR, PGC, PGD. Ar trebuie sa fie 0, sau aproape de 0 cand sunt debifate si tensiuni mai mari cand sunt bifate. La MCLR ~13V, iar la PGC, PGD eu am de exemplu ~3,5V (cu ocazia asta as vrea si eu sa intreb pe bobtech daca valorile astea sunt normale). Daca pe PGD il legi la 0V sau la 5V, casuta cu Data In trebuie sa se bifeze singura in functie de ce nivel logic aplici acolo. Daca programatorul se comporta normal la testele astea, el nu ar trebui sa fie de vina.

Rezistenta de 10K nu trebuie adaugata. Ideea era doar ca o poti lasa simplu, fara dioda, in cazul in care PIC-ul tau se afla in circuit, pentru ca fiind destul de mare, pe acolo vor circula curenti mici si nu prea influenteaza programarea.

Cat despre PIC-ul nou care nu merge, nu este exclus sa-l fi cumparat gata ars, a mai patit un coleg de al meu asa.

Link spre comentariu

In cazul asta, dai Hardware Check si bifezi pe rand casutele alea pe acolo si masori tensiunile pe MCLR, PGC, PGD. Ar trebuie sa fie 0, sau aproape de 0 cand sunt debifate si tensiuni mai mari cand sunt bifate. La MCLR ~13V, iar la PGC, PGD eu am de exemplu ~3,5V (cu ocazia asta as vrea si eu sa intreb pe bobtech daca valorile astea sunt normale). Daca pe PGD il legi la 0V sau la 5V, casuta cu Data In trebuie sa se bifeze singura in functie de ce nivel logic aplici acolo. Daca programatorul se comporta normal la testele astea, el nu ar trebui sa fie de vina.

Rezistenta de 10K nu trebuie adaugata. Ideea era doar ca o poti lasa simplu, fara dioda, in cazul in care PIC-ul tau se afla in circuit, pentru ca fiind destul de mare, pe acolo vor circula curenti mici si nu prea influenteaza programarea.

nu trebuie bifata nici o casuta cu inversarea valorilor.

n-am mai lucrat demult cu acest programator.

MCLR trebuie sa fie putin peste 13V (12V+2xVdioda) iar restul aprox 5V in starea HIGH.

Daca nu pui rezistenta, atunci pinul MCLR ramane in aer intre programari. Nu mai stiu exact daca asta influenta sau nu masina de stari ICSP, dar mai bine ar fi sa existe rezistenta.

Nivelele de tensiune PGD si PGC variaza de la calculator la calculator, deoarece depind de tensiunea si curentul furnizat de portul serial.

Incearca sa pui rezi de 1K in loc de 4K7 (R1,3,4), ca sa cresti tensiunea.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Salut,Sunt nou in programea pic-urilor si nu reusesc sa-mi programez propriul pic...Programator folosit BobprogProgram Ic prog cu setari: JDM prog, COM1, delay incercat de la 1 la 40, Windows API (folosesc winxp, iar pe direct io da eroare de program).Am facut un circuit cu un PIC16F74. Incerc sa-l programez in circuit:PGC si PGD sunt folositi doar pt programareVDD 5,1VVPP 13,1VPGM conectat la GNDCond intre PGD si GND de 150pFProgramatorul se conecteaza fara cablu direct in placa de bazaFirele de la programator la circuitul cu PIC sunt fire simple de 10cm lungimeAm cristal de cuart conectat intre pinii OSC1 si OSC2 4MhzAm atasat o poza cu conexiunea pinului MCLR1.) Daca selectez "verify during programing" imi da eroare la inceputul programarii, daca selectez "verifi after programing" la sfarsitul verificarii imi da eroare la adresa 0000h.2.) Daca il programez fara verificare nu da eroare.3.) Apoi dau click pe "read all" si il citeste ca fiind gol, fara sa dea eroare.Ma dezamagit cand am vazut ca pasii 2 si 3 ii executa la fel si daca nu conecteaz programatorul la COM1 (adica nu imi da eroare, cu toate ca nu am programatorul conectat)Hardware check:Initial VPP 4,1V PGD -0,6V PGC 4,1V VDD 5,1VEn VCC & En MCLR VPP 13,1V PGD -0,7V PGC 3,76V VDD 5,1VEn Data & Dis clock VPP 13,1V PGD -0,7V PGC 3,76V VDD 5,1VDis Data & En clock VPP 13,1V PGD 4,2V PGC -0,6V VDD 5,1VEn Data & En clock VPP 13,1V PGD 4,2V PGC -0,6V VDD 5,1VObserv ca randurile 2 si 3 sunt identice, la fel 4 si 5 sunt identice (nu stiu daca e bine sau rau)La En clock automat apare en si la Data in.Incerc orice sfat primesc; momentam nu stiu ce sa mai fac la el.Multumesc.

Link spre comentariu

cu exceptia driverului pt XP si setarea WinApi, lasa restul configuratiilor pe default, fara sa inversezi semnalele din soft.incearca sa scoti condensatorul de 0.1uF de la MCLR.am observat ca in unele cazuri, citirea nu functioneaza (aveam sursa externa doar de 12V), dar se programeaza corect.in consecinta, se va citi un pic gol si da eroare la programare, dar incearca daca totusi sa programezi fara verificare si vezi daca ruleaza corect programul.mai ai alti condensatori in circuit pe PGC/PGD ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări