Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Voltmetru retea 220 V

Postări Recomandate

Vreau sa realizez un voltmetru pentru monitorizarea tensiunii retelei de 220 V ac.In consecinta mi-ar trebui o schema care sa permita masurarea intr-un interval destul de limitat, sa zicem 200-250 V ac.Daca a realizat cineva, sau stie vreo schema va rog sa ma ajutati. Ma intereseaza ori varianta cu bargraf ori cu afisaj numeric.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• andiy

1

• d2134

1

• mircea888

1

• messu

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

vrei ceva de pecizie foarte mare? daca nu, poti sa cumperi un multimetru digital la 10-20RON.oricum un aparat home-made trebuie calibrat foarte bine cu aparatura foarte buna si trebuie folosite piese de calitate, altfel cred ca o sa iasa la fel de precis ca si multimetrul digital din comert.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Daca adaugi un redresor vei masura valoarea de virf (amplitudinea) tensiunii de retea. Trebuie sa adaugi un divizor de tensiune cara sa o deduca cu factorul 0.707 ca sa citesti direct valoarea eficace. Daca folosestia aparatul numai pentru CA pe scala de 2000V pui numai rezistenta de 10M si calibrezi din rezistenta de 2k prin comparatie cu un aparat industrial.Pentru a masura cu un aparat analogic pe o scala 200-250V se foloseste o dioda zener in serie cu voltmetrul. Capatul din stinga al scalei va depinde de dioda (sirul de diode) folosita iar cel din dreapta se calibreaza din rezistenta aditionala a voltmetrului (calculata ca pentru 50V cap de scala). Bineinteles, daca se masoara tensiune alternativa se foloseste si un redresor si divizorul de trecere de la valoarea de virf la cea eficace.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări