Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum se comporta 74HC4066 la frecvente mari ?


deep-blue

Postări Recomandate

Mai intai de toate salutari la toata lumea. Dupa cateva luni am reusit in sfarsit sa am si eu un cont aici :d.Si acu inapoi la problema: vreau sa-mi fac un DSO daca tot am cu ce (2 convertoare AD9054 de 135 Msps). Asa ca m-am apucat de cumparat una alta din cele de trebuinta: memorii FIFO, un Atmega, un controller USB, etc. Surse de inspiratie am avut mai multe dar una merita s-o precizez aici: Agilent 54622. Minunatia asta iti intra in sange, chiar si noaptea visez MegaZoom-ul (pe un semnal preluat la 100ms/div poti face zoom pana pe la 1us/div fara sa bagi de seama esantioanele - are memorie 4 Mpoints). In cazul meu am decis sa pun convertoarele la lucru la 128Msps cu variante intemediare pana la 16 Msps. Doar ca oricat am sapat la metrafo am gasit doar foarte putine varietati de porti logice rapide (seria 74F) pentru logica de control. Uite asa am ajuns sa fac o schita de schema de DSO in care selectez baza de timp prin 4066-uri. In plus am postat cateva comutatoare din astea si la intarile de semnal, ca sa am cat mai multe variante pentru 'deflexia' pe verticala.Din cate am mai citit pe ici pe colo, 74HC4066 merge la 40 MHz, dar merge oare si la semnale digitale la 128 MHz ? Iar la intrarile analogice are liniaritate suficienta la, hai sa zic, 20 MHz ?Probabil ca la intari a-s putea folosi relee, dar nu ma incanta ideea. A-s prefera comutatoare electronice intr-o varianta sau alta.Am evitat PLD-urile ptr logica de control pe motiv de lipsa totala de experienta. Dar daca aveti vreo recomandare ...Si pentru ca o imagine = 1kwords:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 8
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • deep-blue

    3

  • roadrunner

    2

  • Craciun

    1

  • zal

    1

Top autori în acest subiect

Buna , Sugestia mea e sa folosesti microrelee de buna calitate ( firma) si nu vei avea probleme . Datele ptr 74HC4066 le gasesti pe net sau in catalog Microelecronica ( au echivalent), dar ca orice CMOS "clasic" apar probleme la semnale de frecvente mari , peste 40-60 Mhz. Releul ramane "sfant" :) in f. multe aplicatii profesionale, si la , sau mai ales la firme de renume in aparatura de masura performante si in alte echipamente electronice profesionale , unde se pune problema de "contact" ferm si rezistenta nula (aproape "ideal") in calea de semnal. Succes ! Daniel , Ploiesti

Link spre comentariu

Dar cu releele am rezolvat doar jumatate de problema. Mai ramane comutarea bazei de timp si logica de control. Nu mai stiu cum au evoluat PLD-urile de cand le-am facut la facultate dar cred ca ar fi modele care sa mearga la peste 100MHz. Ce ma intereseaza mai intai e cum se pot programa in regim de amator ? Niste link-uri ma intereseaza. Ca daca nu le pot programa nici nu ma apuc sa caut dupa ele.

 

Deocamdata cred ca o sa merg pe o varianta redusa: o sa pastrez ISP1581 (transceiverul USB) si pe ATmega162. Esantioanele o sa le trimit direct in ISP1581 ca are si el un FIFO de 8KB, prin DMA-ul incorporat. Doar ca in cazul asta ISP-ul nu inghite mai mult de vreo 20Mwps. In cazul asta nu vreau sa folosesc "my precious" A/D. Vreo recomandare pentru niste convertoare care se si gasesc in romania ? Ceva la 8bit/20Msps ? La metrafo nu gasesc nici unele din cele pe care le cunosc.

Link spre comentariu

vezi tda8703, il au si la metrafo, dar nu e in oferta acum ca o tot restructureaza de nu stiu cand. eu tin minte de vreo ceva mai putin de 30 lei fara tva. dar poti sa le dai mail sa ii intrebi.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

deep blue,nu cred ca e o idee foarte buna sa pui 4066 pe calea analogica la un DSO, daca totusi vrei sa o faci, nu te astepta la rezulatate spectaculoase. sunt circuite specializate pentru partea de front end pentru osciloscop facute de TI (texas instruments) care au amplificare programabila digitala.un lucru destul de dificil va fi sa limitezi latimea de banda la jumatatea frecventei de esantionare (anti alias filter) mai ales daca modifici frecventa de esantionare, un alt aspect e baza de timp care iti recomand s-o realizezi cu PLD, si anume sa faci un NCO, un sintetizor de frecventa cu un accumulator pe 30 biti sau mai multi, ca sa poti calibra baza de timp la nivel de mili Hertz.Roadrunner

Link spre comentariu

Momentan am decis sa construiesc varianta redusa, cu frecv de esantionare de vreo 12Msps. Iar pentru semnale de 1-2 MHz cred (sper) ca se descurca 4066-le. Tocmai am inceput sa plantez partea digitala.Mersi de sfaturi, sper sa ma apuc candva si de varianta de 135Msps.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări