Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Frecventa minima la un sub: 50, 40, 30, 20 sau cati HZ?

xman

Postări Recomandate

Subiectul asta ma intriga destul de tare de ceva vreme.Stiu ca "mai jos" este "mai bine". Intrebarea mea:Cat de jos este nevoie ?Sa presupunem ca vreau sa construiesc un sub/woofer.Intentionez sa-l folosesc pt orice fel de muzica.Am simulat cu unibox o gramada de incinte cu o droaie de difuzoare incat deja nu mai stiu ce-am facut.Ideea este ca simularea n-are nici o valoare fara un test de auditie.Pe partea asta, cam nasol pentru ca nu prea am avut pe unde sa ascult diferite sub/woofere iar pe cele pe care le-am auzit nu prea stiu cat din specificatiile lor erau pura fictiune (alea care aveau specificatii) si oricum mi se pareau cam lente.Asadar:1. Care sunt frecventele minime pentru diverse genuri de muzica?2. Sa optez pt. un difuzop PA (ceva din seria P-Audio challenger & co) sau ceva mai spre Hi-Fi (nu-s sigur de asta). [Aici am gasit un Eminence Lab12 care coboara bine (cam scump si cu raspuns tranzitoriu nu prea grozav zic eu)].P.S.Sub-ul ar fi folosit cu precadere intr-o camera de bloc dar probabil va iesi si pe-afara.Numai bine.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 44
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• xman

16

• Sharky

10

• LUCI

4

• Mircea Bartic

1

Top autori în acest subiect

Vizitator Phantasy

pt un subwoofer (zic eu) ideal ar fii sa te incadrezi de la 25 Hz in sus ... difuzoare calumea : visaton si p-audio :P la p-audio ai : hp-18w si hp-15w care sunt mai ieftine si bune .sau un JBL de 250w , dar vezi ca in in 4 ohmi ... acum depinde unde vreisa folosesti si ce vrei sa faci cu el ...

Link spre comentariu

Ok.Ai avut cumva ceva tangente auditive cu subwoofere la care sa stii sigur ca duc pana in x Hz si sa vezi diferente intre ele ?Pe mine asta ma intereseaza foarte mult. Care e diferenta auditiva pentru acelasi material sonor intre un sub pana in 50 si unul pana in 30 de ex. ?Visaton are o gramada de difuri pta asa ceva. P-audio nu stiu cum ar cobora pana la 30Hz (nu stiu nici un dif P-Audio capabil de asa ceva).Chiar nu ma intereseaza pe cati oameni este difu'. Orice de la 1 in sus e OK.JBL mi se pare putin cam obsedati de numele lor. Gasesti difuri aproape identice la juma' de pret (ex P-Audio).Cum am mai spus, de regula intr-o camera de 3/4 de bloc dar am si perspective de aer liber.(Am eu o obsesie cu supradimensionarea, adica 400W + boxe de 600 in apartament pe care le folosesti la 10W max 20W).Deci chiar daca difu' e mare, n'are nimic.Asadar, cine a auzit boxe/sub-uri la diferite frecvente de taiere (30, 40, 50) ?Astept raspuns.Mersi.

Link spre comentariu

JBL mi se pare putin cam obsedati de numele lor. Gasesti difuri aproape identice la juma' de pret (ex P-Audio).

partea profe de la JBL este in mare parte produsa de P-audio :wink:
Link spre comentariu

depinde si ce eficienta vrei sa obtii din sistem.... la 30Hz iti trebuie un dif scump..dar daca te limitezi deaspura la 50Hz nu mai ai problweme cu pretul...daca vrei numai un efect de muzica de discoteca poti linistit sa ramai deasupra la 50Hz nu pierzi prea mult, iar cand o sa asculti muzica acasa pompezi din egalizator cu 10dB basii mai josi si remediezi problema+ca vei mai avea un bonus de inca 10 dB din partea camerei, la nivele mici boxa va face fata....nu se va comporta la fel cand o scoti afara pt ca vei pierde castigul camerei si trebuie sa compensezi cu putere mult mai mare => un dif care nu e prea rezistent va crapa

Link spre comentariu
Vizitator Phantasy

da xman , cum zici tu a avut tangente ce mai multe tipuri de subwoofere ... si nu mai zii prostia cu "vrei sa le folosesti intr-o camera , dar vrei sa le scoti si afara" ... pt ca astea 2 se bat cap in cap ... intr-o camera de bloc nu iti trebuie neaparat nu stiu ce difuzoare ... se va auzi destul de bine.... pana cand le vei scoate afara ... atunci va fi grav ... vei vedea cat de mare este diferenta ...daca vrei sa le scoti afara , pt o petrecere , un chef , ceva ... si vrei sa se auda BINE , orienteaza-te sper niste difuzoare profesionale , cu o rezerva de putere , care sa faca fata , care sa te tina niste ore bune la un volum mare , si care sa se auda bine.apoi poti sa le bagi in casa , si nu te obliga nimeni ca atunci cand asculti muzica in apartament sa stai cu volumul la sau aproape de max. alte intrebari ?

Link spre comentariu

Phantasy,

si nu mai zii prostia cu "vrei sa le folosesti intr-o camera , dar vrei sa le scoti si afara" ...

pt ca astea 2 se bat cap in cap ... intr-o camera de bloc nu iti trebuie neaparat nu stiu ce difuzoare ... se va auzi destul de bine.... pana cand le vei scoate afara ... atunci va fi grav ... vei vedea cat de mare este diferenta ...

Afara = Nu in apartament (adica intr-o sala de 100-200 mp).

daca vrei sa le scoti afara , pt o petrecere , un chef , ceva ... si vrei sa se auda BINE , orienteaza-te sper niste difuzoare profesionale , cu o rezerva de putere , care sa faca fata , care sa te tina niste ore bune la un volum mare , si care sa se auda bine.

Eu am zis clar:

(Am eu o obsesie cu supradimensionarea, adica 400W + boxe de 600 in apartament pe care le folosesti la 10W max 20W)

Astfel: incinte, difuri, amp-uri supradimensionate (in masura bugetului) folosite la nivele de jucarie intr-un apartament.

Daca ies "afara" adica pe la o aniversare de 18 ani prin vre-o gaura de 100mp nu vreau sa caraie ca un radio cu ceas sau sa ia foc.

Eu m-am gandit ca pot realiza cu difuzoarele procurabile actualmente (selenium, qsl, foarte p-audio, mai putin visaton si eminence) boxe active pe 2 cai dupa cum urmeaza:

o joasele sa mearga cat de jos se poate (50-60Hz e ok dar nu obligatoriu, poate fi si mai mult) si sa urce pana la cam 3-4KHz;

o inaltele preiau de aici (3-4 KHz).

FF important: aceste boxe vor fi folosite pe post de sateliti si vor fi de tip cutie inchisa. Aici conteaza oarecum SPL (care oricum va fi mare datorita difuzoarelor pro) dar cel mai mult conteaza pentru mine, si acest aspect este crucial, calitatea redarii. Vreau sa se auda foarte foarte clar.

Ulterior voi face in masura posibilitatilor 1/2 sub/uri care sa sa imperecheze tot activ cu acesti sateliti undeva pe la 100Hz.

De asta doream sa stiu cam cat ar fi nevoie sa coboare un sub. Evident ca satelitii vor face fata la fel de bine intr-o sala mare ca si in apartament.

Sub-ul daca ma gandesc la apartament il pot face cu un dif specializat pt spatii restranse, care va avea SPL mic dar va cobora suficient de jos si fiind activ nu vor fi probleme de imperechere.

Cand voi mai iesi "afara" imi va trebui alt sub.

Acesta este calcaiul lui Ahile si despre el este vorba aici. Dupa cum am inteles pentru sonorizari cu multe persoane si spatii largi nu este nevoie de 25-30 Hz dar este nevoie de SPL mare. Daca se merge pana in 45-50Hz e ok.

Si eu m-am gandit la o solutie ca cea a lui Sharky. Sub-ul sa aiba SPL mare si sa coboare liniar cam pana in 50Hz. Asta combinat si cu puteri mari e OK pentru "afara". In apartament, apas pe bumbul liniarizeaza raspunsul pana in 30 Hz (corectie fixa-reglabila pe filtrul activ). Asta va merge perfect pentru ca in apartament diful de 200-300W va merge la cel mult 50W cu tot cu surplusul de putere de la frecventele foarte joase.

Superb, un dif ce duce pana in 50 sa scoata acelasi SPL si la 30 (evident puterea scazuta de asa maniera incat sa nu se depaseasca limita termica/mecanica).

Eu cred ca am cam aflat ce doream sa stiu. Cred ca solutia cu compensarea activa de frecventa este cea mai buna, acelasi sub pentru diferite ocazii.

Mai ramane de vazut ce dif suporta asa ceva. Aici este nevoie de unul cu cursa relativ mare, nu?, chiar daca va functiona in zona de 30Hz la puteri scazute (de fapt poate nu, excursia la 30W/30Hz sa nu depaseasca excursia la 200W/60Hz de ex).

Hmm, cred ca aici se preteaza ceva de la 15" in sus. Si mai trebuie sa posede si un raspuns tranzitoriu bun. Cred ca toate dif-urile de mai sus au asa ceva.

Va multumesc la toti pentru feedback.

Link spre comentariu

Dj Dna mi-a recomandat ceva bun pt sateliti..aveau de la 90Hz in sus 100dB si puteau urca pana in 8kHz liniar, deci nu o sa forjezi tweeterele...pretul era de aprox 2.5mil bucata.din pacate nu mai am bani pt doua bucati si sa imi fac si amplifurile :((( ca altfel pana acum sigur erau gata si iti postam si eu parerea

Link spre comentariu

Imi amintesc de postul dau dar nu mai tin minte cum se numeau difurile. Oricum mi s-a parut si mie o chestie grozava.Si ca o nota de margine, care sunt diferentele auditive (de calitatea sunetului) intre difuzoarele de pe difuzoare.ro? Dar cele de la visaton sau eminence? Mai ales ca de exemplu mediile spre deosebire de bas se aud si nu se simt, aici e o buba mare cu fidelitatea redarii.Sanatate.

Link spre comentariu

G1251 si G1250 astea erauDNA zice ca se aud bine..din grafic iar arata totul destul de liniarVisaton nu cred ca o sa fie prea bune la ce vrei tu..numai daca iei mai multe ca nu au sensibilitatea asa mare. Eminence is bune..dar mai scumpe decat p-audio

Link spre comentariu

M-am plimbat si eu putin si am gasit.Ideea e ca as dori sa fac satelitii in cutie inchisa si aici e cam aiurea ca de pe la 130Hz in jos cam scade SPL cu G1251.Am un fel de cui infipt in teasta care imi spune ca cutiile reflex nu sunt bune pt medii, si dupa simularile din unibox tinand seama de rezonantele multiple ale tubului/tuburilor am vazut ceva armonici urate p'acolo. Si chestia asta mi se pare si logica si am auzit ceva sateliti reflex care parca colorau aiurea sunetul.Am dreptate sau vorbesc prostii ?

Link spre comentariu
Vizitator hazard

Din cate stiam (sa ma contraziceti dc gresesc), si din experienta nu cred ca exista inregistrare muzicala care sa coboare sub 40 de hz.Asa ca tot nu inteleg ce va trebuie un sub care coboara la 25???Pe urma, pb se pune ca la puteri mai mari(peste 150-200w) dif-urile profi sa coboare asa de jos sunt extrem de scumpe pp.N-am vazut in nici un club sau disco incinte care sa coboare sub 60.Si probabil ca sunt generos.Anyway, dc am gresit luminati-ma.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări