Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alternativa trafo out

elm

Postări Recomandate

Asa este, ma scuzati! :jytuiyu Dar daca toti am cauta si toata lumea ar face absolut tot conform regulilor forumului si netichetei ( asa am inteles ca se cheama eticheta morala pe net) dumneavoastra, moderatorii ce ati mai avea de facut? Nu-i asa ca v-ati plictisi? Sau nu ar mai fi nevoie de serviciile dumneavoastra?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• elm

8

• danzup

7

• TESSLA

5

• Dj_Dog

3

Top autori în acest subiect

Un alt aspect minor(dar nicidecum lipsit de importanta), este si fenomenul de casare a metalului din care sunt stantate tolele unui transformator clasic E+I(indiferent ca e de retea sau cuplaj, iesire, etc)-casarea consta in fragmentarea retelei cristaline a metalului, practic aceasta se împânzeşte cu miliarde de fisuri microscopice, ceea ce are ca rezultat modificarea proprietatilor initiale, nu doar a celor mecanice, ci si a celor magnetice. Se poate spune ca un transformator de iesire "raguseste" dupa cateva decenii, iar raspunsul in banda de frecvente initiala, se ingusteaza. In cazul trafurilor de retea fenomenul se observa sub forma supraincalzirii trafurilor foarte vechi, initial am pus asta pe seama faptului ca traful era bobinat in primar pt. 220 V, iar acum exista cam 230V la retea, dar incalzirea era prea accentuata, iar solenatia prmarului, care ar fi trebuit sa creasca la incrementarea tensiunii cu 10V, dimpotriva, era mult mai mica. Imbatranirea emailului cu care e izolata sarma de cupru a bobinajului, poate duce la strapungerea izolatiei acestuia, si implicit la scurt intre spire. Deci, transformatorul nu este "fara moarte". In cazul trafurilor cu miez de ferita utilizate in SMPS-uri, datorita curentilor Foulcault care incalzesc miezul, apare fenomenul de recoacere partiala, iar dupa un anumit timp, ferita isi pierde in parte proprietatile magnetice initiale, reactanta inductiva a primarului scade, curentul prin tranzistori creste necontrolat, si ori intra protectia, ori puşcă tranzistorii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări