Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alternativa trafo out

elm

Postări Recomandate

viticultorii stapinesc fenomenul, ce parere ai Papelyno ?

Domnilor, domnilor, toti veniti cu explicatii largi de genul "motorul nu mere bine; pai de ce? pai pentru ca ciricaie" :rolleyes:

Si popa la biserica zice ca Dumnezeu exista. Pai cum? Crede si nu intreba. :prayer: Nu pot sa afirm ca sint de acord. In momentul in care cineva face o afirmatie trebuie sa fie pregatit sa o justifice.

Bine, inteleg, asta-i fenomenul, ferita nu functioneaza la frecvente mici. De acord. Pot sa accept asta. Insa astept sa aflu si de ce!!!

Daca stiam, nu mai puneam aceasta intrebare pe forum.

Dar nu explicatii doveditoare de genul "pai asa e ba, chiar nu pricepi?".

"Pai din cauza frecventei scazute???

De ce apa nu se transforma in vin??? Pt ca pur si simplu nu se poate."

Recunosc ca asteptam un raspuns mai ingineresc :smt017

Numai bine...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 46
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• elm

8

• danzup

7

• TESSLA

5

• Dj_Dog

3

Top autori în acest subiect

Pai nu-ti trebuie multa fizica sau inginerie : miezul de ferita al torurilor respective nu este paramagnetic ! Ce greu de inteles ? E ca si cum ai face miezul din aluminiu !

Link spre comentariu

Pai nu-ti trebuie multa fizica sau inginerie : miezul de ferita al torurilor respective nu este paramagnetic ! Ce greu de inteles ? E ca si cum ai face miezul din aluminiu !

Exact, ferita este feromagnetica, implicit are permeabilitate magnetica mare. Deci nu are nici o asemanare "magnetica" cu aluminiul care este paramagnetic. :confuz1 :smt039
Link spre comentariu

Exact, ferita este feromagnetica, implicit are permeabilitate magnetica mare. Deci nu are nici o asemanare "magnetica" cu aluminiul care este paramagnetic. :confuz1 :smt039
Nu !La frecvente joase este paramagnetic iar la frecvente mari este feromagnetic !La asta ma refeream !Adica in functie de frecventa are parametri diferiti !!!
Link spre comentariu

Nu !La frecvente joase este paramagnetic iar la frecvente mari este feromagnetic !La asta ma refeream !Adica in functie de frecventa are parametri diferiti !!!Aaaaaaa, ahaaaaaaaa, pai asa zii domne, deci variaza cu frecventa. Aha, pai proasta treaba, ca am destule d'alea care zac degeaba, le gaseam o intrebuintare :tonqe: Mde, asta e, merci si numai bine

Link spre comentariu

La frecvente joase este paramagnetic iar la frecvente mari este feromagnetic !

Si cam care e frecventa la care trece dintr-una intr-alta? Trecerea e brusca sau progresiva. Si daca e progresiva, cum e acolo la mijloc unde nu e nici fero nici para?Si un experiment... Ia un magnet al carui camp este stationar si apropie-l de o ferita. O sa vezi ca o atrage, deci materialul pare feromagnetic. Dar frecventa e joasa, ca e camp stationar, deci ferita trebuia sa fie paramagnetica. Hmmmm... ceva nu se leaga in explicatia asta. :smt017 :rolleyes: Cirip
Link spre comentariu

Chiar trebuia sa apara la retro audio acest topic?????

Bineinteles, este vorba despre un transformator de iesire pentru un amplificator cu tuburi, nu? Chiar daca dezbatem mai mult transformatorul decit tubul :)
Link spre comentariu

Nu cred ca exista material care sa fie paramagnetic si feromagnetic in functie de frecventa :smt018 . Ferita e folosita pentru filtre de retea si e clar feromagnetica . Nu se pot face trafuri de retea din cauza proprietatilor magnetice ( stiti voi , ciclul de histerezis , miu relativ , etc ) . Probabil ajunge la saturatie miezul de ferita la numarul de spire necesar pentru un trafo de retea.

Link spre comentariu

Ce este asa de complicat ? Feritele sant particule feromagnetice inglobate intr-un liant ce le izoleaza electric pt. evitarea aparitiei curentilor turbionali. L-a frecvente joase permeabilitatea magnetica scade rapid ,impendanta unui transformator creste inacceptabil asa ca inapoi la tole de ferosiliciu !!

Link spre comentariu

Si popa la biserica zice ca Dumnezeu exista. Pai cum? Crede si nu intreba. Nu pot sa afirm ca sint de acord. In momentul in care cineva face o afirmatie trebuie sa fie pregatit sa o justifice.

Corect. Feritele existente in prezent nu pot fi utilizate la frecvente joase, deoarece dat fiind procedeul de fabricare al feritelor(sinterizarea), reteaua cristalina rezultata (proprietatile magnetice ale unui material sunt date de modul cum se aranjeaza moleculele in reteaua cristalina)stocheaza campul magnetic un timp mai scurt cu 1-2 ordine de marime decat ar fi necesar la 50Hz(20 ms).Din cauza aceasta apare un fenomen de histerezis accentuat,(cca.200-800uS) campul magnetic produs de puterea reactiva se opune transferului de energie din primar.Solenatia primarului scade pana la anulare.La filtrele de retea, propritatea e ideala.
Link spre comentariu

Corect. Feritele existente in prezent nu pot fi utilizate la frecvente joase, deoarece dat fiind procedeul de fabricare al feritelor(sinterizarea), reteaua cristalina rezultata (proprietatile magnetice ale unui material sunt date de modul cum se aranjeaza moleculele in reteaua cristalina)stocheaza campul magnetic un timp mai scurt cu 1-2 ordine de marime decat ar fi necesar la 50Hz(20 ms).Din cauza aceasta apare un fenomen de histerezis accentuat,(cca.200-800uS) campul magnetic produs de puterea reactiva se opune transferului de energie din primar.Solenatia primarului scade pana la anulare.La filtrele de retea, propritatea e ideala.

Dupa un pic de studiu rezulta ca ai dreptate ! Am gasit cursul ala vechi de la facultate si explicatia profesorului era :" se comporta ca si cum ar fi paramagnetic la frecventa joase " dar mie nu mi-a ramas in cap expresia "ca si cum "... Mai uita omul! Si da explicatia ( ca si in curs ): campul magnetic produs de puterea reactiva se opune transferului de energie din primar la frecvente joase .....
Link spre comentariu

Corect. Feritele existente in prezent nu pot fi utilizate la frecvente joase, deoarece dat fiind procedeul de fabricare al feritelor(sinterizarea), reteaua cristalina rezultata (proprietatile magnetice ale unui material sunt date de modul cum se aranjeaza moleculele in reteaua cristalina)stocheaza campul magnetic un timp mai scurt cu 1-2 ordine de marime decat ar fi necesar la 50Hz(20 ms).Din cauza aceasta apare un fenomen de histerezis accentuat,(cca.200-800uS) campul magnetic produs de puterea reactiva se opune transferului de energie din primar.Solenatia primarului scade pana la anulare.La filtrele de retea, propritatea e ideala.Asta e cu totul altceva.Numai bine...

Link spre comentariu

Nu stiu daca zic bine ce zic, dar a incercat cineva sa utilizeze transformatoarele din UPS-urile pt calculatoare?Ca am observat ca au niste transformatoare pe tole E+I facute cu simt de raspundere, si ma gandesc ca pt un Single ended cred ca ar merge; Transformatoare de la cele mai mici UPS-uri cum sunt cele de la APC, de 350VA.

Link spre comentariu

Nu stiu daca zic bine ce zic, dar a incercat cineva sa utilizeze transformatoarele din UPS-urile pt calculatoare?Ca am observat ca au niste transformatoare pe tole E+I facute cu simt de raspundere, si ma gandesc ca pt un Single ended cred ca ar merge; Transformatoare de la cele mai mici UPS-uri cum sunt cele de la APC, de 350VA.

Da,eu am bobinat transformatoare de iesire pe carcase si cu tole de la transformatoare de ups si merg foarte bine chiar daca tolele sunt ceva mai groase.Pe un miez de aprox. 12 cm poti face un PP cu 6p3s iar pe cele din ups-uri mari de 800VA sau 1000VA poti bobina linistit trafuri pentru GU50,EL 34 sau 6p36s
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări