Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Releu reed

quinn

Postări Recomandate

Poate fi redusă şi mai mult, dar cum spuneam, sesizarea unei diferenţe aşa mici de consum dată de arderea becului de 5W e ceva mai complicat de realizat.Uite o schemă fără releu, care poate fi făcută ev entual numai pentru becul suplimentar.Detectarea arderii unui bec de 21W o faci cu REED clasic.

E dată şi formula de calcul a rezistenţei R1 funcţie de puterea (curentul practic) becului supravegheat

http://www.discovercircuits.com/DAJ-Schematics/Bad_Bulb_Indicator1.JPG

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 50
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pauly

11

• BRANCA

7

• validae

6

• quinn

5

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Pauly.Schema lui Validae e ok.Eu aş zice să o foloseşti pt tot pachetul de consumatori.Să testezi dacă simte căderea celor 5w.

Lucrează aşa.Pe rezistenţa 0,05 ohm apare o cădere de tensiune care,prin divizorul rezistiv,ajunge la baza Q1 şi îl deschide.Se deschide şi Q2 şuntând ledul.Dacă consumul scade se blochează ambii tranzistori şi luminează ledul.

Problema e că trebuie tatonat R1.Cel mai bine cu o spirală de reşou pe care plimbi crocodilul de contact.

Deci practic foloseşti bucata de spirală ca un potenţiometru.

Editat de BRANCA
Link spre comentariu

Valoarea rezistenţei din schemă corespunde detectării unui consum de 4A. Se poate modifica pentru orice curent împărţind 0,1 la valoarea curentului din circuit.De fapt relaţia e dată chiar în schemă...

Nu te aştepta la minuni, schema sigur nu va detecta întreruperea consumatorului de 5W împreună cu celelalte două becuri de 21W.Dar eu o recomandasem doar pentru becul de 5W separat...

Link spre comentariu

Validae.De acord cu ce zici că nu ştiu dacă tensiunea de alimentare e chiar 12V şi nu "bâlbãie" pe lângă.Un montaj cu opamp stabilizat separat poate fi mult mai precis.Dar merge experimentat...

Link spre comentariu

Ok. Vă mulțumesc tuturor pentru sugestii, sfaturi și ajutorul acordat. O să încerc și acest montaj, dar nu acum, mă aflu într-o criza de timp. Până atunci o sa folosesc RED-ul pentru arderea, întreruperea unui singur bec de 21 W.  Multă sănătate, tuturor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări