Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

omnidirectionala 2m

Vizitator yo2mcq

Postări Recomandate

• Răspunsuri 29
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hnf

8

• yo9hrb

5

• MiniTehnicus

4

• yo3ihg

4

Top autori în acest subiect

Poti construi o antena HB9CV dupa modelul asta:

http://home.arcor.de/yo4gms/hb9cv/hb9cv.htm

Pentru repetoare sau FM polarizare verticala, pentru SSB orizontala.

Teava de aluminiu de 6mm se gaseste la bricostor?, sunt supermarket-urile cu materiale de constructii, se gaseste acolo cu siguranta.

Poti incerca si cu sarma mai subtire, 3,5 sau 4mm din cupru de la instalatii electrice, dar nu este asa de rigida.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am facut si eu un Jpole pt 2m.....este OK cred. Nu pare ca 0.5W sunt suficienti pentru a-l deschide pe R0...; am vorbit cu cineva din Valea Calugareasca ( foarte aproape ) , dansul avea un yagi ( deci mergea si daca scoteam capu' pe geam si tipam :d )....E Ok.Cost : 15 lei teava de 3m ; Cu fi 15mm 6 lei 3 capace;1 cot; 1 Teu 3 lei izoliersi cam atat.

Link spre comentariu

O antena compacta, usoara si dimensiuni reduse, castig pana la 6db este HB9CV.

Se poate realiza din conducta de cupru de la instalatiile de frana auto, sarma de instalatii electrice, (parca de 16mm2) sau din teava de aluminiu.

Se foloseste fi 6mm.

Datele de constructie se gasesc aici:

http://home.arcor.de/yo4gms/hb9cv/hb9cv.htm

Teava de aluminiu de la Bricostore sau baumax, de fi6mm si 2m lungime in jur de 10lei, suficient pentru realizarea unei antene.

Cu un FT290mk1 (2,5w out) si HB9CV am realizat legaturi in jur de 100-200km in mod curent si cand este propagare am ajuns la aproape 600km.

De fapt in ultimii 3 ani am folosit HB9CV si 30w out in toate concursurile. :da

Link spre comentariu

O sa fac si un HB9CV pentru "portabil".Dar vre-un catarg "portabil" pentru antena a facut cineva ?Recunosc ca nu am cautat pe internet....ma intereseaza sa-mi fac si un catarg in care sa pun o antena ( preferabil HB9CV usoara ) cam de vreo 4 sau mai multi metri.Ma gandesc la ceva telescopic sau usor demonatib pentru a fi luat usor pe tren/bicicleta/masina.Daca pilonul este metalic, nu influenteaza parametrii/impedanta antenei?

Link spre comentariu

eu cred ca influenteaza un pilon metalic, dar la tara am montat o directiva cu 4 elementi pe o teava de 6m si a mers ok.cat despre hb9cv am facut si eu una dupa siteul lui yo4gms, pt portabil, construita din antene telescopice de receiver pe o bara de lemn.inca nu am apucat sa o testez pe teren, dar de la etajul 9 (piata iancului) am deschis echolinku de la magurele cu 2w. antena se acorda foarte bine, prin modificarea lungimii telescoapelor.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Posted Image

Mi-am mai facut un Jpole pentru la Bucuresti. Merge foarte bine.

Este din alama de fi4mm ( bucata groasa ), pe care am indoit-o sub forma de "J" si apoi am prelungit-o cu teava de fi2mm, pe care am prelungit-o la randul ei cu sarma de Cu de instalatii (cred ca cea mai subtire).

Este extraordinar de usoara si foarte subtire ( rezistenta foarte mica la vant ) si asta pentru mine conteaza foarte mult.

Acum o sa incerc o HB9CV...

Link spre comentariu

eu cred ca influenteaza un pilon metalic, dar la tara am montat o directiva cu 4 elementi pe o teava de 6m si a mers ok.cat despre hb9cv am facut si eu una dupa siteul lui yo4gms, pt portabil, construita din antene telescopice de receiver pe o bara de lemn.inca nu am apucat sa o testez pe teren, dar de la etajul 9 (piata iancului) am deschis echolinku de la magurele cu 2w. antena se acorda foarte bine, prin modificarea lungimii telescoapelor.

Interesanta antena ta , insa lungimea elementelor ar trebuii sa fie exacta pentru o anumita lungime de unda, trebuiesc insemnate zgariat sau marcat cu vopsea , iar acordul ei sa fie numa din gama mach , vad ca la tine gama mach e facut cu coaxial , acel coaxial are si capacitate. Nu stiu ce sa zic antena ta functioneaza, dar nu cred ca da tot ce poate.Din cate stiu la HB9CV acordul se face dintr-un trimer de cativa pico , e greu sa gasesti asemenea trimer sa reziste insa existe metode se poate face din gama maci in teava ei sa-i bagi un coaxial pana faci raportul 1/1 si antena va rezista si la power astfel eliminanduse bataia de cap cu trimerul.73 de yo2mho!
Link spre comentariu

Nu am pus-o pe SWRmetru. Nu am si nici nu am putere suficienta . Doar 1W momentan.Stiu ca se acorda ridicant/coborand punctul de alimentare. Am calculat-o conform unei formule de pe net .

Link spre comentariu

Interesanta antena ta , insa lungimea elementelor ar trebuii sa fie exacta pentru o anumita lungime de unda, trebuiesc insemnate zgariat sau marcat cu vopsea , iar acordul ei sa fie numa din gama mach , vad ca la tine gama mach e facut cu coaxial , acel coaxial are si capacitate. Nu stiu ce sa zic antena ta functioneaza, dar nu cred ca da tot ce poate.Din cate stiu la HB9CV acordul se face dintr-un trimer de cativa pico , e greu sa gasesti asemenea trimer sa reziste insa existe metode se poate face din gama maci in teava ei sa-i bagi un coaxial pana faci raportul 1/1 si antena va rezista si la power astfel eliminanduse bataia de cap cu trimerul.73 de yo2mho!
este un model de hb9cv mai ciudat, in loc de gamma adaptarea se face cu un segment de coaxial de o anumita lungime, iar acordul pt un swr minim din lungimea elementilor (am marcat punctele cu marker ca sa nu stau sa masor mereu)
Link spre comentariu
  • 8 luni mai târziu...
Vizitator vestale

Am facut si eu un Jpole pt 2m.....este OK cred. Nu pare ca 0.5W sunt suficienti pentru a-l deschide pe R0...; am vorbit cu cineva din Valea Calugareasca ( foarte aproape ) , dansul avea un yagi ( deci mergea si daca scoteam capu' pe geam si tipam :d )....E Ok.Cost : 15 lei teava de 3m ; Cu fi 15mm 6 lei 3 capace;1 cot; 1 Teu 3 lei izoliersi cam atat.

La ce dimensiuni ai taiat tevile si montat? Pentru ca dimensiunile care sunt pe internet sunt pentru teava cu diamatreu de 1/2" si nu de 15mm.
Link spre comentariu

Din cate stiu eu teava de cupru se vinde la colac, unde e spira langa spira.Cum o indreptati ca sa stea dreapta?

Se vinde si la bucati de 3m. Suficient pentru un J-pole. Bucatile sunt drepte, gasesti la orice magazin de instalatii termice.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări