Vizitator yo2mcq Postat Iunie 8, 2008 Partajează Postat Iunie 8, 2008 Buna!As vrea sa-mi construiesc o antena omnidirectionala pentru banda de 2m.As vrea ca antena sa aiba ceva castig(>6dB) , eu avand deja pe bloc instalata o antena omega , dar care nu e prea grozava.Multumesc anticipat! yo2mcq Link spre comentariu
Rx-Tx Postat Iunie 8, 2008 Partajează Postat Iunie 8, 2008 O antena omnidirectionala bunicica pt banda de 2m e si J pole (are ceva directivitate la emisie) si e mai "construibila" ar fi si triostarul dar nu stiu daca reusesti sa l construiesti si sa l acordezi prea usor J pole http://www.n7qvc.com/amateur_radio/copper.html Link spre comentariu
Yo4You Postat Iunie 8, 2008 Partajează Postat Iunie 8, 2008 Bun si eu sunt in cautare de un dual band castig peste 7decibeli daca se poate .Am tot gasit scheme de antene coliniare din coaxial de 50ohmi .Cine a construit asa ceva pentru 2metrii 70cm sa dea ceva detalii cum se comporta . Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iunie 12, 2008 Partajează Postat Iunie 12, 2008 Pentru o antena dual-band este preferabil un X510 de la Diamond. Pentru un castig de pana la 3-4 Db se poate construi un 5/8 lambda. http://www.antentop.org/004/vhf_antenna004.htm Realizata din teava de Cu de 6mm sau din aluminiu. Link spre comentariu
blackthorium Postat Iunie 12, 2008 Partajează Postat Iunie 12, 2008 Am realizat eu o antena colinera pentru banda de 70cm (am folosit cablu RG58) si nu se comporta deloc bine, am reflectata 3 la 430MHz si ajunge pana pe la 4.5 la 440MHz (ca reflectometru am utilizat Syncron RS-402, iar sursa de semnal un Yaesu FT60E). Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 20, 2008 Partajează Postat Iunie 20, 2008 blackthoriumAtentie si la un alt amanunt.RG-58 NU merge bine in frecventa. E bun doar in scurte, sau ca o solutie temporara, pana cand ai aprobare de la Ministerul de Finante, hi, hi...In urma unei discutii aprinse cu un alt radioamator, mi-am masurat colacul de circa 60m pe care il mai aveam. Crede-ma ca nu m-am mirat prea mult cand am constatat ca la 145MHz aveam 10dB, iar la 440 dB 20dB pierdere. Era atat de logic sa fie asa...Practic, e pacat si de antena (un Kenwood 510) si de tranciver (tot FT-60). Dar cum deocamdata...asta e...De abia cand il voi schimba cu altul adecvat acestor frecvente ma voi bucura de ce am. Si e pacat ca din amplasamentul meu aud traficul de pe repetorul bulgaresc, dar cum sunt la limita, nu il pot deschide. Sunt convins ca e vorba de exact cei cativa dB pierduti in cablu...Evident ca si cei maxim 5W nu ma ajuta.. Link spre comentariu
Vizitator yo2mcq Postat Iunie 27, 2008 Partajează Postat Iunie 27, 2008 eu imi fac un 5/8 lambda si ala merge perfect.na trebuie sa avem grija cand facem o asemenea antena.un mfj ar fi perfect.73,radu Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Iunie 27, 2008 Partajează Postat Iunie 27, 2008 Se poate folosi doar un SWR-metru.Se cauta priza pe bobina pentru unde reflectate cat mai mici dupa care se mai taie din varful elementului de 5/8 cate putin pana se obtine cel mai mic raport 1:1 sau 1:1,1.Antena 5/8 la care am dat link-ul am construit-o dupa dimensiunile date in documentatie si nu a fost nevoie sa o acordez, a functionat din prima. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 Pun aici o intrebare pentru a nu mai deschide alt subiect.Din ce merge condectionata o antena bici ( 5/8 lambda ) pentru 2m.Era un desen de antena cu lungimea de 118cm (parca) si bobina.Daca fac tija din mai multe sarme de Cu de instalatii ( fi 2.5 ) puse in paralel si lipite, pe verticala, din ce in ce mai putine ca sa iasa o forma piramidala credeti ca ar merge?Ar fi foarte usor sa fac un J-pole din teava de Cu dar cred ca este o antena putin cam grea (kg) pentru conditiile mele ( o teava de instalatii sanitare fi 40, 2m lungime scoasa afara din balcon pe orizontala si fixata cu 2 coliere in peret ).Deci, ce parere aveti?Sau concret (poze)...ce antene folositi pt 2m si 70cm? Link spre comentariu
yo3ihg Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 eu folosesc o antena GP de 1m urcata pe bloc. daca vrei o antena cu castig bunicel, poti face o coliniara din coaxial bagata intr-o undita (doar fibra de sticla), sau un j-pole din linie de 300/450 ohmi, acesta din urma trebuie atarnat de ceva (il poti atarna pe geam, dar sa fie un pic degajat) am construit un j-pole dasta si il folosesc in portabil, sau pe munte, atarnat de ceva sau pur si simplu tinut in mana. http://www.dxzone.com/cgi-bin/dir/jump2.cgi?ID=9293 http://home.comcast.net/~buck0/ll_coolj.html Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 ...Ar fi foarte usor sa fac un J-pole din teava de Cu dar cred ca este o antena putin cam grea (kg) pentru conditiile mele ( o teava de instalatii sanitare fi 40, 2m lungime scoasa afara din balcon pe orizontala si fixata cu 2 coliere in pereti )...De ce fi 40? Ia o bucata de fi 15 (3m), un teu si un cot la 90 si iese usoara. Eu una de asta am, agatata de balcon, si mere bine (ma rog, nu chiar asa bine, dar nu din vina antenei, ci din cauza pozitiei). Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 Multumesc vlad ! Frumoasa realizare ! De unde ai facut rost de cablul acela ?Yo9hrb in ce zona a Ploiestiului stati ?In Bariera Bucov i-a cazut unui baiat prin 90-91 o antena tv in cap... si n-a mai ramas nimic de ambele parti.Ideea este ca mie imi trebuie o antena foarte usoara care daca pica sa nu faca ravagii. Aici in Bucuresti, unde stau, se arunca regulat tot felul de chestii de la balcon ; am in fata un copac plin de haine ; ieri unii s-au gandit banuiesc sa-si pune termopane si au zis ca e mai usor sa sparga geamurile vechi si sa arunce cioburile toate in exterior ( daca se nimerea vre-un prost sa scoata capu'...ala era.)Atasez niste poza cu super simpla mea antena. Din Dristor, dupa blocuri, am vorbit cu Yo3AWH (parca) din dr. taberei, cu 0.5W. Link spre comentariu
yo3ihg Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 cablu dala se gaseste la http://www.lccom.ro, cu 2m iti faci antena un GP din cablu de Cu am facut si eu pt a monta la tara pe valea oituzului, deschideam R4 cu 5w, mai ploua se mai strambau radialii, hi zici ca ai instalat aia in dristor, yo stau prin iancului, la receptie deobicei in 145.550, facem o proba? Link spre comentariu
yo9hrb Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 Yo9hrb in ce zona a Ploiestiului stati ?...1. Nu "stati" ca nu-s 2 (chiar daca sunt ceva mai... bine crescut, asa )Stau pe langa gara de vest, am deschidere catre Bucuresti. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 14, 2009 Partajează Postat Ianuarie 14, 2009 Offtopic : S-a dus bateriaGround plade de 48cm.Yo9Hrb - o sa casc ochii dupa antene cand o sa plec inapoi cu trenul la bucuresti . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum