Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ceas LM8560

pelikanu

Postări Recomandate

Majoritatea radiourilor cu ceas alimentate la retea au un integrat specializat (TMS sau LM cu indicativele de mai sus, pilotate cu semnal de 50 sau 60 hz din retea; pentru a "economisi" pini la capsula integratului, acesta foloseste o "semi-multiplexare": pe fiecare pin se comanda cate 2 segmente de afisaj, acesta avand 2 electrozi "comuni" (adesea catozi), alimentati la cate o alternanta a tensiunii retelei, trecuta printr-un trafo coborator la 2x5-7 volti. "Spilul" e afisorul facut special, afisoarele de uz general avand fie un singur electrod comun pentru toate segmentele (cazul celor de la aparatele ci 7107 sau ceasurile cu integrat de 40 de pini), fie legarea "full multiplex" (adica exista o serie de pini pentru segmente - a,b,c...g, dp - si un alt set pentru fiecare cifra - solutia economiseste semnificativ pini, daca avem un afisor relativ mare (peste 6 cifre). MMC351 e la limita, cu 3 +1/2 cifre multiplexate. In cazul multiplexarii se comanda aprinderea secventiala a cifrelor, cu o viteza suficienta ca sa nu fie vizibila palpairea.Cunoscand acestea, va puteti da seama ca, desi nu e imposibila, transformarea comenzii pentru alt tip de afisor e stufoasa si nu prea se merita.Cand aveam inca suficient entuziasm, am "comis" urmatoarele: -Am intercalat buffere intre un 7107 si display-ul lui (pentru a nu altera referinta interna prin incalzirea cipului); cu inversoare, as fi putut utiliza si display cu catod comun.-Am schimbat semnalul de pilotare de pe retea pe ceva construit cu rezonator (cuart sau rezonator de ceas de 32768Hz; cu acesta se poate realiza cu numai un 4060 si un 4012 divizor la 60hz; cu alte cuarturi e ceva mai complicat de realizat divizarea, insa nu mi s-a parut chiar asa de dificil)-Am realizat un "puisor" care sintetiza un pseudo-semnal cu 2 faze in 50Hz, pentru un ceas cu TMS3450, dar cu precizie de cuart.Mai fac mentiunea ca desi initial nu mi-a placut ceasul cu MMC351 - in principal din cauza formatului de 12 ore - am revenit la constatarea unei surprinzatoare precizii - ceasul fiind expus la stres termic, fiind instalat pe automobil.Succes!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pelikanu

4

• cristian2009

3

• blazeu

2

• fenobarbital

1

Si raspunsul la intrebarea mea ? :84

Daca frecventa retelei este de 49,00Hz cu cate secunde ramane ceasul in urma in 24 ore ? Intr-o secunda trebuie sa numere 50 de impulsuri sau cum ?

Link spre comentariu

Frecventa la retea de 49,00 Hz, sper ca nu vom gasi, ar insemna caderea SEN, nu se pot sincroniza doua generatoare, unul avand 3000 rot/min, altul 2940 rot/min...ar da nastere unor pierderi imense, transformate in caldura de fider si trafurile din statiile de subtransformare...insa, 49,7Hz s-a vazut...ar insemna 2-3 minute deviatie la o saptamana, deci un asemenea ceas nu prea se compara cu unul pe cuart, care ritm de 32768Hz(2^15).

Link spre comentariu

-Am schimbat semnalul de pilotare de pe retea pe ceva construit cu rezonator (cuart sau rezonator de ceas de 32768Hz; cu acesta se poate realiza cu numai un 4060 si un 4012 divizor la 60hz; cu alte cuarturi e ceva mai complicat de realizat divizarea, insa nu mi s-a parut chiar asa de dificil)-Am realizat un "puisor" care sintetiza un pseudo-semnal cu 2 faze in 50Hz, pentru un ceas cu TMS3450, dar cu precizie de cuart.

Poti sa postezi schema aici ?
Link spre comentariu

Nu prea stiu cum o voi desena; poate v-o "povestesc", in forma unei liste de conexiuni (avand doar cele 2 integrate, rezonatorul din ceas de mana, 2 condensatoare mici (27-30pF) si eventual unul de filtraj pe alimentare. Sa o caut in week-end, cand ajung la "arhive"...Ideea e destul de simpla: din semnalul de 32768Hz divizat la 64Hz se "decupeaza" 4 impulsuri per secunda. Oscilatorul il gasiti in catalogul de circuite ca aplicatie la 4060.Pe curand.

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...
Vizitator h3x_your_nightmare

M-ar interesa si pe mine un datasheet exact al afisajului acesta de ceas pt ca am demontat un aparat de radio cu aceste componente enuntate in acest subiect. Ideea e ca as vrea sa conectez afisajul la un Arduino UNO doar ca nu gasesc o schema cum as putea lega afisajul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări