pelikanu Postat Iunie 7, 2008 Partajează Postat Iunie 7, 2008 Salutare!Vreau sa construiesc un ceas, am ales deja integratul LM8560Dupa alegere, apar problemele :)1 - vreau sa folosesc un display "normal", ceva de tipul ELF-5126YGWA/S530 insa nu am nici cea mai mica idee cum se leaga pinii (spuneam "de tipul", deoarece acesta are anodul comun, schema cere catodul comun)2 - deoarece tot circuitul functioneaza raportat fiind la frecventa retelei de alimentare 50/60Hz, vreau sa construiesc un oscilator (eventual dirijat de un quartz) care sa-l folosesc drept generator de oscilatii, in loc de frecventa de pe retea3 - si la final, toata minunea asta ar trebui sa incapa intr-o cutie 4/7/12Atasez si schema, poate are cineva idee despre cum se face .. Link spre comentariu
pelikanu Postat Iunie 8, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2008 partea cu oscilatorul pe 50Hz, am gasit doua variante pentru a o construi1 - cu un 5552 - cu un MMC4011Problema este ca ambele scheme isi raporteaza frecventa la un cuplu R-C si nu prea am incredere in stabilitatea lorAre cineva vreo schema cu unul din integratele acestea, (sincer il prefer pe 4011) dirijata fiind de un quartz? Link spre comentariu
pelikanu Postat Iunie 8, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 8, 2008 Later Edit:integratul 555 are forma de unda - dinti de fierastrau, poate fi folosit ca oscilator pentru integratul LM8560?alternativa, in caz ca raspunsul la prima intrebare este "NU", ramane MMC4011, care poate genera o sinusoida cu frecventa de 50HzAtasez schema oscilatorului cu MMC4011 Link spre comentariu
Vizitator costin_bad Postat Iunie 9, 2008 Partajează Postat Iunie 9, 2008 pelikanu, oscilatoarele construite cu RC nu asigura stabilitatea frecventei ceruta pentru un ceas. Asa mai bine lasi sa citeasca cei 50 Hz din retea, ca va fi mai precis. Solutia este sa faci un oscilator cu cristal de cuart. Acesta poate fi cu 4011, dar nu schema pe care o prezinti, care este cu RC. Problemele tale vor fi: 1. cuarturile oscileaza pe frecvente mult mai mari decat 50 Hz, deci va trebui sa ai divizare la 5o Hz. 2. Ce vrei sa faci cu acea frecventa? ceasul tau isi ia cei 50 Hz din propria alimentare, deci ori faci o ridicare de tensiune la 220 V si nu mai modifici nimic in ceas, ori modifici schema si bagi direct in ceas cei 50 Hz, la o tensiune adecvata, pe pinul 25, plus ca va trebui sa comanzi afisajul cu doua tensiuni avand 50 Hz (aceiasi 50 Hz pe care ii bagi pe pinul 25), in antifaza, pe pinii k1 si k2 ai afisajului, pentru a fi afisate corect cifrele. Link spre comentariu
Vizitator gaby-cta-ro Postat Iunie 10, 2008 Partajează Postat Iunie 10, 2008 Eu am studiat mai demult tipul asta de ceas. Sunt ceasurile alea vechi care stateau pe mobila si aveau si radio si alarma. Am unul acasa si are o precizie satisfacatoare. Pentru inceput il poti lasa la frecv retelei, de aceea este conceput acest integrat. Problema cea mai mare este ca, precum vezi in schema, afisorul acela este special si anume are 2 (doi) catozi "comuni" ca sa zic asa! Nu cred ca poti sa faci o adaptare ptr un afisor standard din zilele noastre, si oricum ar fi foarte stufos si costisitor. Bafta ! Link spre comentariu
Vizitator costin_bad Postat Iunie 11, 2008 Partajează Postat Iunie 11, 2008 Ceasurile alea "vechi" se vand si acum in magazine. Adaptarea la alte afisoare se face simplu si direct-la catod comun si cu porti inversoare -la anod comun. Mai trebuie de tinut cont cum se conecteaza intre ele segmentele fiecarui afisor, in conformitate cu foaia de catalog, vezi atasament, precum si modul in care conectezi catozii comuni doi cate doi, ca sa se faca demultiplexarea cifrelor corect.[attachment=0]LM 8560.pdf[/attachment]. Acum, frecventa retelei de 220V este destul de stabila si precisa, dar in functie de cerinte... Link spre comentariu
pelikanu Postat Iunie 11, 2008 Autor Partajează Postat Iunie 11, 2008 Multumesc pentru indicatii.Asadar, prima (mica) problema cu precizia se dovedeste a fi neglijabila in fata display-ului.mai exact, cum se realizeaza adaptarea pentru un afisor cu katod comun? Ca varianta alternativa, se poate construi din leduri?Atasez datashet-ul afisorului Link spre comentariu
Vizitator costin_bad Postat Iunie 11, 2008 Partajează Postat Iunie 11, 2008 Sa-l construiesti din leduri se poate, dar va arata :smt009 . Studiind mai cu atentie foaia lui lm8560, cred ca nici afisajul tau nu merge.Spun asta pt. ca 8560-ul da cate 2 segmente odata, gen a+f, c+d, b+g, deci se pare ca parte din segmente ale aceleiasi cifre sunt pe un catod, parte pe celalalt catod: a,c,b pe un catod, f,d,g pe al 2-lea, pe cand afisajul tau are toate segmentele cifrei conectate la un acelasi catod.Deci ori gasesti un afisaj ca ala din foaia de aplicatie, ori faci din leduri -arata naspa, ori gasesti alt circuit de ceas, care sa comande afisajul pe care il ai. Sorry... Link spre comentariu
Vizitator gaby-cta-ro Postat Iunie 11, 2008 Partajează Postat Iunie 11, 2008 Pai parca : "Adaptarea la alte afisoare se face simplu si direct-la catod comun si cu porti inversoare -la anod comun" ! Nu mai dati raspunsuri aiurea ca sa zapaciti omul de tot ! @pelikanu : Ori ai si afisajul respectiv ori te lasi pagubas. Dar sa stii ca eu am cumparat din obor placa si cu afisorul respectiv. Daca ai unde, cauta si asa. Uite cum arata: Link spre comentariu
Vizitator costin_bad Postat Iunie 12, 2008 Partajează Postat Iunie 12, 2008 Da, si nu am voie sa imi reevaluez opinia in urma citirii foii de catalog? Si sa expun apoi ceea ce am concluzionat? este un forum de discutii, nu? Link spre comentariu
Vizitator daniel Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 As avea nevoie de un pic de ajutor pt un proiect din partea unei pers avizate dar nu prin forum si bineinteles contra cost.Rog sa fiu contactat pe adresa mea de mail [email protected] Link spre comentariu
fenobarbital Postat August 9, 2008 Partajează Postat August 9, 2008 Daca folosesti TMS3450 sau LM8360, cu alimentare de la curent continuu, o sa iti fie de folos schema din atach. Are generator de 50 Hz si circuit de alimentare a afisajului. Vestea proasta este ca va trebuii sa folosesti tot afisajul LED special pentru ceas-urile cu radio. Acest mod de adresare a unui display este folosit pentru a exista cit mai putine conexiuni externe intre display si circuit, si este 99% folosit la LCD-urile numerice (singurele exceptii sint la DVM-urile cu 7106). Printre cele mai bizare "adaptari" pe care le-am vazut; si care sint facute sa se poata utiliza afisaje cu 7 segmente independente si un anod sau catod comun, sint cu utilizarea unor LATCH-uri (tehnium 5/1993). Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Septembrie 5, 2008 Partajează Postat Septembrie 5, 2008 Pentru cat mai putine componente se pot folosi microcontrolere PIC sau AVR.Scheme de ceasuri se gasesc gramada la o cautare pe net.Se mai pot utiliza afisoare LCD de telefoane mobile sau cele standard alfanumerice 1x16 sau 2x16 pentru afisare (data, ora, minute,secunde, zilele saptamanii etc).Sau se pot folosi circuitele de ceas romanesti MMC351 sau MMC353, folosesc quartz-uri de 32khz si in functie de drive-ul de afisaj (MMC4543 ) se poate utiliza CC sau AC pentru MMC351 sau in functie de setari la MMC353. Link spre comentariu
miron1947 Postat Septembrie 5, 2008 Partajează Postat Septembrie 5, 2008 Poate cu acest circuit este mai simplu. Link spre comentariu
cristian2009 Postat Mai 4, 2011 Partajează Postat Mai 4, 2011 Daca frecventa retelei este de 49,00Hz cu cate secunde ramane ceasul in urma in 24 ore ? Intr-o secunda trebuie sa numere 50 de impulsuri sau cum ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum