Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

am si eu o intrebare referitoare la un design cu atmega162

Vizitator spider_ktx

Postări Recomandate

Vizitator spider_ktx

acum lucrez la proiectarea cablajului imprimat si voiam sa implementez si niste pini pentri isp intrebarea mea e urmatoare:in primul rand am in montaj un quartz de 11,0592 mhz programatorul pe care il folosesc ( luat de la hi-end) are un quartz de 4mhz merge sa il programez isp si cu cristalul pus de mine, si inca o ontrebare eu am o rezistenta de 4k7 pe pinul de reset spre plus.. trebuie sa pun si un jumper pentru eea sau merge sa il las asa?va multumesc anticipatAdrian Sandu.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 19
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• danzup

6

• spinach

4

• bogdan_

2

• wingless

1

Top autori în acest subiect

Nu are nici o legatura cristalul programatorului ( majoritatea nici nu au cristal !) cu cristalul din circuitul tau utilizat !

Tu ai citit documentatia de la Atmel ? www.atmel.com

Rezistenta de pull-up a resetului asa trebuie sa fie conectata tot timpul . Fara ea nu functioneaza .

Link spre comentariu
Vizitator spider_ktx

multumesc pentru raspuns am tetrminat cablajul acum l-am trimis la ice felix pentru executie

Rezistenta de pull-up a resetului asa trebuie sa fie conectata tot timpul . Fara ea nu functioneaza

eu intrebam daca are vre-o importanta pentru ca in momentul programarii el stiu ca se reseteaza de cateva ori dar banuiesc ca nu are oricum nici o treaba.. fiind curentul prea mic
Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

1. Felix are talent la executia de cablaje ? ai cumva vreo poza ? cum se poate lua legatura cu felix ? ce preturi practica ? 2.Studiaza AVR910 de la atmel ; se refera la operatia ISP , hard si soft .Bafta 3. Cind esti in ISP , adica il programezi fara sa scoti tensiunea si fara sa in scoti din soclu-cablaj se folosesc 6 legaturi ; GND, +(pt alimentat programator=interfata de lucru cu PC), STK,Mosi, Miso ,Reset ;cred ca problema este ce se intimpla cu acesti pini ai mc presupunind ca ii mai folosesti si la altceva , si ce se intimpla cu ceilalti pini in timpul reprogramarii ;

Link spre comentariu

in modul de programare isp mc-ul este inut in starea RESET programatorul forteaza 0 pe pinul de reset integratul intra in reset si tot pinii devin in starea highZ impedanta inalta. Toti pinii integratului sunt asa in afara de cel de iesire MISO ai integratului.Este un thread similar in acest forum unde am mai zis odata folositi dtivere de bus tristated cu intrarea enabled legata la resetul mc-uluiBafta la proiectat

Link spre comentariu

Nu are nici o legatura cristalul programatorului ( majoritatea nici nu au cristal !) cu cristalul din circuitul tau utilizat ! Tu ai citit documentatia de la Atmel ? http://www.atmel.com Rezistenta de pull-up a resetului asa trebuie sa fie conectata tot timpul . Fara ea nu functioneaza .

pentru programare ai nevoie de ceva care sa faca oscilatorul uCului sa mearga. daca e setat pe cel intern, atunci nu iti trebuie nimic pe exterior. daca e setat pe extern, quartz, iti trebuie quartz. daca e setat pe RC, ai nevoie de oscilator RC sa il programezi.eu m-am ars o data asa, setasem pe RC si nu mai reuseam sa programez....
Link spre comentariu

Nu are nici o legatura cristalul programatorului ( majoritatea nici nu au cristal !) cu cristalul din circuitul tau utilizat !

Tu ai citit documentatia de la Atmel ? http://www.atmel.com

Rezistenta de pull-up a resetului asa trebuie sa fie conectata tot timpul . Fara ea nu functioneaza .

pentru programare ai nevoie de ceva care sa faca oscilatorul uCului sa mearga. daca e setat pe cel intern, atunci nu iti trebuie nimic pe exterior.

daca e setat pe extern, quartz, iti trebuie quartz. daca e setat pe RC, ai nevoie de oscilator RC sa il programezi.

eu m-am ars o data asa, setasem pe RC si nu mai reuseam sa programez....

Dupa cum scrie el mai sus deja are un cristal de quartz montat !

Intrebarea lui era ce se intampla daca programatorul are un cristal de frecventa 4Mhz iar el pe placa are 11Mhz !

Lucru la care i-am raspuns : conform zicalei din batrani " ce are ...ula cu prefectura ????? "

Link spre comentariu

La programare , se seteaza valoarea de xt extern folosita ; este adevarat ca majoritatea programatoarelor sint construite cu 4 mhz ;daca insa o faci pe regim de ISP , cristalul din programator nu mai are inportanta si cred ca ar trebui sa setezi valoarea de programare pe 11 mhz ; nu am incercat varianta asta si deci nu stiu cum ar reactiona .

Link spre comentariu

nu are treaba valoarea cristalului pentru programare, trebuie doar sa fie un cristal daca oscilatorul este setat pe cristal. eu am testat cu valori de la 1.8Mhz pana la 16mhz, nu-i nevoie de vreo setare din programator.datele pe SPI merg independent de clockul microcontrollerului.

Link spre comentariu

Cred ca in toata treba asta lipseste o informatie : cineva care a aplicat ISP si ne spune ce a facut , cum a facut , ce probleme a avut , ce rezultate a avut , ce aplicatie ,ce schema a flosit .

Link spre comentariu

Cred ca in toata treba asta lipseste o informatie : cineva care a aplicat ISP si ne spune ce a facut , cum a facut , ce probleme a avut , ce rezultate a avut , ce aplicatie ,ce schema a flosit .

Un exemplu : viewtopic.php?f=35&t=29786

De fiecare data il programez numai ISP si te sigur ca nici un releu nu clantane, nu se intampla nimic , nu am izolat nimic !

Am un atmega8515 pe care l-am scris de 487 de ori si un atmega8 scris de vreo 150 de ori in sistem .

Nu am avut nici o problema , intotdeauna a functionat perfect , rezultatele perfecte , am facut intotdeauna ce/cum scrie in pdf-urile de la atmel .

Cand folosesc Bascom si scriu programul in Bascom il programez cu programatorul asta :

http://www.qsl.net/zl1bpu/MICRO/ENV/AVRprog.gif

Cand folosesc Debian linux cu avrdude si scriu programul in C am un programator cu 5 fire intre portul paralel si ISP Avr ca aici :

http://www.tuxgraphics.org/electronics/ ... e352.shtml

Intotdeauna folosesc layout-ul mufei cu 10 pini de la Avr Atmel STK500 ISP .

Cateva poze cu unul din programatoarele folosite de mine :

http://i26.tinypic.com/2jb319x.jpg

http://i26.tinypic.com/2rzf2gy.jpg

Ce altceva mai vrei ?

--------------------------------------------

Toate aceste info sunt si la threadul : Cum programez Mc Atmel :

viewtopic.php?f=37&t=22396

Link spre comentariu

danzup, vad ca lucrezi cu placi de test si sarma obisnuita.Fa rost de sarma de wrap, e o sarma izolata foarte subtire, nelitata, folosita de obicei pentru prototipuri in tehnologia wire wrapping. Avantajul este ca unele tipuri de sarma de wrap, de exemplu aia romaneasca alba, merge lipita cu pistolul fara sa o dezizolezi. La nevoie merge chiar si fara sa tai sarma, de exemplu atunci cand ai de facut un traseu mai lung care are mai multe piese pe el.

Link spre comentariu

danzup, vad ca lucrezi cu placi de test si sarma obisnuita.Fa rost de sarma de wrap, e o sarma izolata foarte subtire, nelitata, folosita de obicei pentru prototipuri in tehnologia wire wrapping. Avantajul este ca unele tipuri de sarma de wrap, de exemplu aia romaneasca alba, merge lipita cu pistolul fara sa o dezizolezi. La nevoie merge chiar si fara sa tai sarma, de exemplu atunci cand ai de facut un traseu mai lung care are mai multe piese pe el.

He he, sa-ti povestesc ceva : acum 4 ani cand am facut un server de web cu avr atmega32 si RTL 8019 am lucrat cu fir de wrap ( pe care il stiu din anul de gratie 1989 de la niste module MIND de la microelectronica .....si cu care am lucrat un pic : Z80 almighty ! ) . A trebuit sa mai pun, ulterior, un eeprom pe placa , cum indoiam de doua trei ori sirma de wrap cum se rupea !!!!Deoarece am descoperit sirma de la pamblicile de IDE multifilare pe care poti sa o indoi de cate ori vrei a rezultat asa ceva :http://i26.tinypic.com/idbqrl.jpgsi da : cel care se vede in partea de jos este un soclu ISA scos de pe o placa de 286 ......in care intra o placa de retea cu rtl 8019 modificata de mine .
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări