Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa pentru alimentare laptop de la 12-24V (auto)

Postări Recomandate

Am modificat nr de spire, am pus 25 de spire, bobinate cu 5 conductoare de 0,6 in paralel, bobinate frumos unu langa altul si cat de strans am putut, maine poate voi reusii sa fac cablaju, trebuie sa merg la cineva cu o imprimanta laser eu nu am asa ceva, asa ca prin vecini...si apoi vom vedea ce a iesit

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@ silicipi : Calde salutari din Arad si felicitari pt. ambitia dovedita.Gandeste-te un pic, alimentez o inductanta din filtrul unui forward cu -19V, autoinductia e pusa la masa printr-o dioda, la iesire sunt -7V. Cu ce functioneaza diferit boost-ul? Daca nu functioneaza altfel, de ce n-ar merge un tor ce oricum duce 200-300W?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Doream sa spun ca pt. proiectarea lui poti folosi aceleasi reguli de calcul. Timpi, inductanta, nr. spire si intrefierul necesar pt. obtinerea inductantei. Daca folosesti un tor PC evident ca nu poti corecta intrefierul dar poti afla inductanta pt. un nr. de 10 spire, corectand si remasurand ulterior. Inductanta se poate aproxima binisor alimentand-o cu un curent contant intrerupt brusc si incarcand printr-o dioda un condensator de valoare cunoscuta pe baza relatiei: LI²=CU²

Link spre comentariu

Tocmai ce am terminat de realizat si testat sursa , cu cablaj nou tot tot bine pus la punct. M-am incapatnat sa folosesc tot un tor din surse de pc pe care il aveam dealtfel deja bobinat, 25 de spire cu 2 conductoare de 1,4. De data asta sursa functioneaza fara probleme mari, in sensul ca singura problema identificata de mine ar fii ca bobina se incalzeste binisor, frige chiar, poti tine mana pe ea fara probleme, dar ar trebuii sa fie rece, si aici problem cred eu ca este conductorul utilizat, de 1,4 care nu este adevat ptr frecventa la care functioneaza sursa si anume 42Khz, pierderile sunt destu de mari, dar voi rezolva problma pe viitor rebobinant torul cu 4 fire de 0,8 si atunci cred ca bobina va sta mai mult rece, cel mult calduta.Tensiunea de iesire este cat se poate de stabila, chiar si la un consum de 5,5A, mai mult mi-a fost tema sa nu cumva sa omor iar mosfetul, desii cred ca ar fi rezistat dar s-ar fii incalzit mai tare, mai tare se incalzeste insa dioda dubla, eu am folosit o dioda dubla de tipul HBR2040, dioda SCHOTTKY, din sursele de PC, insa cu un radiator nu foarte mare, am inteles insa ca dioda e bine sa functioneze ceva mai calda, nu cred insa ca temperatura ei depaseste 75 de grade celsius, ceea ce e ideal, cel putin asa reiese din datasheetul diodei respective.IN continuare voi pune cateva poze cu sursa realizata, mentionez ca am tras peste 100W din sursa aceasta si nu a caraitm a functionat fffff bine, la puterea aceea cred insa ca ar trebuii redimensionat radiatorul diodei, cel al tranzistorului fiind suficient de mare. Cablajul arat mult mai bine decat in poze, e camera mai slaba, am cositorit toate traseele iar pe toate cele prin are circul curenti mari le-am ingrosat cu cositor din belsug ca sa nu fie surprize, mai ales acolo nde sunt mai inguste. Apreciez ca sursa aceata poate debita cu radiatoare adecvate o puetre de maxim 150W, chiar daa proiectantul ei, vorbeste de o putere maxima de 95W, asta bineinteles ptr pastrarea randamentului de 95%, dar eu cred ca si un randament de 89% cat mi-a iesit mie cu bobina aceea, e destul de okDimensiunila placii sun de 50x100mm, iar inaltimea e de maxim 40mm, depinde bneinteles de condenssatorii folositi dar si de radiatoare, incape insa in orice carcasa de alimentatoarre de laptop de pe piata. O seara bna tuturor.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Cu unul 'normal 'ai incercat? probabil ca timpul de incarcare va fi de 2x sau pe acolo.Daca vrei sa lucrezi pe incarcator si crezi ca 5A nu sant suficienti,foloseste doua in paralel cu masa comuna si pe + cu dioda rapida de putere in serie.

Link spre comentariu

Salut,Am gasit pe net un proiect (schema, cablaj, montaj) de step-up de la 12V la 15V cu 34063, am facut si eu montajul care e foarte simplu, l-am reglat pentru 19.5V pentru laptop si functioneaza destul de stabil doar ca 'virgula' caraie foarte rau... daca pun un deget pe un pin al semireglabilului din feedback tace.... comanda in grila mosului arata jalnic si can pun degetul pe semireglabil si cand nu, diferenta este frecventa: cu degetul pus uneori trece si de 100 kHz cel putin asa imi spunea osciloscopul.Din cauza semnalului de comanda din grila are randamentul destul de prost: 65%(cu ceva pierderi pe fire)Cand spun stabil ma refer ca indiferent de tensiunea de intrare (intre 9V si 15V testat de mine) la iesire tensiunea nu scade cu mai mult de 0.2V in sarcina maxima (10A absorbiti de la sursa...mai mult nu ducea).Stie cineva daca pot remedia problema cu caraitul ....sau mai bine incerc alta schema?Multumesc!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări