Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa pentru alimentare laptop de la 12-24V (auto)

Postări Recomandate

Vizitator pisica matache

]Sursa o s-o folosesc la alimentarea unui laptop,de la acumulatorul masinii.Ma interesa protectia mai mult pentru mosfet,desi nu prea am cum sa fac scurt pe iesire.Laptopul se alimenteaza cu 17V,consumul mediu,masurat fiind cca 3A.Am folosit pt inductanta atat tor,cu intrefier distribuit,cat si traf cu intrefier.Torul se incalzeste,traful nu..,am ramas pe traf.Am incercat varianta cu traf de curent,primarul o spira,inseriat cu inductanta;in secundar redresare cu 1N4148,filtrat cu 100nF,o sarcina de 10 ohmi.Se intampla insa o ciudatenie pe care nu mi-o explic;tensiunea pe rezistenta de 10 ohmi,scade cu cresterea curentului pe iesire,in loc sa creasca cum ar fi normal...Am inversat capetele secundarului,presupunand ca n-am nimerit fazarea,aceeasi ciudatenie..Pana la urma as putea inversa semnalul,cu un bipolar,dar nu inteleg de ce-mi scade tensiunea in secundar,cu cresterea curentului pe iesire...Sa fie din cauza ca traful de curent nu are intrefier si e saturat de componenta continuua?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu m-am intalnit cu asemenea fenomen, dar recunosc ca tu ai idei pe care eu din start le-as refuza. E posibil ca saturarea sa distorsioneze forma, dar ai osciloscop, raspunsul e la tine.Pune 100n cu 1k in paralel iar cei 10 ohmi direct pe secundar (eventual inverseaza).

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Se pare ca lipsa intrefierului,respectiv saturarea miezului,era cauza ...ciudateniei.Am folosit un traf curent cu intrefier si tensiunea din secundar a devenit proportionala cu curentul pe iesire;spun proportionala,ca direct proportionala este doar cu un intrefier semnificativ,datorita caruia tensiunea in secundar scade destul de mult.N-am comandat inca integratul in pin 3,cu tensiunea obtinuta,dar banuiesc ca nu vor mai fi probleme.Nu mi-ar fi trecut niciodata prin minte,daca nu pomeneai de componenta continuua si necesitatea intrefierului,ca de aici vine paradoxul,...tensiunea pe secundar,invers proportionala cu curentul prin primar.De unde concluzia ca experienta conteaza mai mult ca imaginatia...

Link spre comentariu

Asta era o chestie de teorie,ca orice traf fara intrefier se satureaza in cc. Un pic curioasa este scaderea tensiunii obtinute.Apropo de acest traf: el reflecta in secundar curentul continuu dat de sursa,sau doar riplul (variatia curentului)? :nas:Ca nu prea vad cum un traf ar putea functiona in cc perfect filtratSa luam ca exemplu trafurile de iesire (cu intrefier!) are amplificatoarelor cu lampi: prin primar trece curentul continuu de polarizare al lampii,peste care se suprapune variatia de curent produsa de semnalul muzical. In secundar,vom regasi doar semnalul muzical,indiferent de curentul continuu permanent din primar

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Primarul trafului de curent este inseriat cu inductanta sursei;prin el va circula acelasi curent,ca si prin inductanta.In secundar se va regasi doar variatia de curent,fara componenta continuua;in schimb componenta continuua,dupa cum am constatat ,modifica ,daca pot spune asa ,raportul de transformare,datorita saturarii miezului fara intrefier,de aici si fenomenul de care vorbeam.Ca o completare,ca banuiesc de aici a venit nedumerirea ta,traful de curent nu poate fi inseriat cu sarcina,dupa redresare si filtrare,ci inainte,monitorizand de fapt curentul prin mosfet,pe care il protejeaza...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Aici se ridica o problema spinoasa. Ceea ce ofera ca informatie este riplul de curent. Acum, daca regimul este discontinuu, informatia e corecta si proportionala. Dar daca e continuu...Sa zicem ca fiecare impuls ofera o crestere de la 4 la 6A. Toff descarca energia inmagazinata de la 6 la 4A. Si ciclul se repeta. Regim continuu, fara trecere prin 0. Deci pe durata toff se ofera iesirii o medie de 5A. Traful de curent va sesiza doar cresterea/descresterea de 2A. Dar ar echivala cu cresterea/descresterea de la 0 la 2A si inapoi la 0, deci o medie de 1A. Sau 2-4-2A, adica 3A.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

In timpul testelor,am masurat tensiunea secundar traf curent,cu intrefier si am obtinut sa zicem 3V,la 3A curent iesire,respectiv 5V la 6A,pe iesire.Un 6A mi-ar fi suficient;daca din cei 5V,cu un divizor rezistiv,obtin 1V in pinul 3,sau tatonez rezistenta pusa pe secundar,sa obtin pe ea un volt,la 6A pe iesire,....peste 6A,integratul va micsora umplerea,limitand curentul.Poate ca solutia nu prea e corecta dpdv al teoriei,dar daca practic va da rezultate,eu as fi multumit.As obtine o protectie relativ simpla a mosfetului si mai ales fara sa-mi scada randamentul.Ramane sa testez,sa vad ce rezultate practice obtin..

Link spre comentariu

Se poate folosi un traductor Hall ... sint modele care se introduc pe conductorul de iesire , altele au chiar terminale de curent ce se pot planta pe cablaj , iesirea e liniara ... eventual daca e prea mica se poate amplifica comod si folosi informatia in continuare , la reglarea schemei sau pentru masurare .

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Probabil traductorul respectiv,e mai scump decat sursa in discutie;as zice ca nu se merita solutii precise,dar scumpe,avandu-se in vedere aplicatia.Solutia cu traf de curent,DACA FUNCTIONEAZA,nu costa mai nimic.Exista si varianta amintita de @Dr.L si @smilex,rezistenta plus AO,mult mai accesibila ca pret.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

http://freedatasheets.com/downloads/App ... 0UC384.pdf

Figura 13 prezinta varianta de limitare,cu traf curent;n-am inteles insa prea multe,engleza chiar este o limba straina,in ceea ce ma priveste.

Si o intrebare referitoare la sursa in discutie...Nu s-ar putea imbunatati randamentul,obtinand cei 17V necesari,dintr-o tensiune de cca 5V,inseriata cu tensiunea acumulatorului?Presupunand un curent de iesire de 5A,sursa in comutatie ar livra doar 25W,fata de 85W in varianta clasica....

Link spre comentariu

Nu s-ar putea imbunatati randamentul,obtinand cei 17V necesari,dintr-o tensiune de cca 5V,inseriata cu tensiunea acumulatorului?

Pai nu asa lucreaza sursa de tip boost cu o bobina?Pur si simplu inseriaza cu tensiunea de alimentare tensiunea de autoinductie a bobineiNu prea inteleg ce-i cu schema atasata: 1) e schema cu care ai lucrat pana acum?2) e varianta ta de a inseria 12+5V?Pt 2) -se vede clar ca e deja o schema de tip autotraf. Evident randamentul ar trebui sa fie mai mare decat o sursa cu traf (ca e exact cum ai zis: 25W vs 85W).Dar nu stiu cum ar fi fata de sursa de tip boost cu bobina (in special una bine facuta!)
Link spre comentariu
Vizitator smilex

25 versus 85 nu reprezinta nimic in situatia data, n-am inteles punctul de vedere. Si la boost are loc inserierea cu alimentarea. Este un flyback, comparativ cu inductor, trebuie sa aiba pierderi mai mari ce constau in inductanta de scapari (cuplaj). S-ar preta la alte tensiuni unde un anume raport de transformare poate genera o tensiune mai mica in drena. Plus ca necesita snubber.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Mi-am dat seama de eroare,dupa ce am citit postarea @Dr.L;plecasem de la premisa gresita,ca pe perioada on,in inductanta e acumulata intreaga energie,iar pe off aceasta e transferata sarcinii,fara inserierea cu tensiunea de alimentare.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Se poate: un MOS pe ramura de +12, unul pe -12, intre ele inductanta, cu descarcarea energiei in toff printr-o dioda la masa de la MOS+12 si printr-o dioda spre iesire de la MOS-12. Dar pierzi pe doua diode la toff. Avantajul e ca limitarea de curent poate fi la orice tensiune de la iesire.Mai poti limita curentul liniar pe o ramura de + sau pe masa (MOS+bipolar). Daca consideri prea mare puterea disipata se pot face cateva lucruri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări