Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa pentru alimentare laptop de la 12-24V (auto)

Postări Recomandate

• 4 luni mai târziu...
Vizitator smilex

Ambele au limitare de curent pentru acea tensiune de iesire, dar daca la iesire tensiunea scade sub cea de intrare, curentul nu mai poate fi limitat. Se pune in pericol doar bobina si dioda redresoare, evental o siguranta la intrare ar putea rezolva ceva.

Link spre comentariu

Pentru a limita curentul,nu trebuie pusa o rezistenta in serie cu circuitul de - (de obicei),iar tensiunea rezultata sa ajunga la un comparator?Intr-adevar,asta e partea proasta la sursele astea,ca tensiunea nu poate scadea sub cea de la intrare

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Ambele au in sursele MOS cate un rezistor de pe care, cu terminalul 3 al UC, se citeste curentul prin MOS. Odata limitat la o valoare anume, tensiunea la iesire va scadea, dar daca va scadea sub cea de la intrare, curentul nu mai este influentat de tranzistor, va trece prin bobina si dioda iar limitarea e inutila. Nu pune in pericol tranzistorul, dar dioda trebuie sa reziste pana la arderea eventualei sigurante (e posibil).

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 9 luni mai târziu...
Vizitator pisica matache

Am testat sursa prezentata aici http://www.sprut.de/electronic/switch/up150w/up150w.htm si pot spune ca functioneaza conform descrierii.Am tras 5A la 25V,cu o alimentare de 12V.

Ce ma nemultumeste e lipsa unei protetii la scurtcircuit,pe iesire.Stiu ca s-ar putea implementa,inseriind o rezistenta intre sursa mosfetului si masa,iar tensiunea culeasa de pe rezistenta adusa in pinul 3;problema ar fi puterea disipata pe rezistenta,cca 10W pentru 25V/5A,pe iesire.

N-ar merge folosit un traf de curent,in locul rezistentei,economisind astfel cca 10W?Stiu ca am vazut cu ceva timp in urma,varianta asta,intr-o apliatie cu UC 3843,dar nu mai stiu unde ,nici detalii n-am retinut,nu eram interesat de acest lucru,la vremea respectiva....

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

E vorba de schema de aici? http://www.sprut.de/electronic/switch/up.htm

Ar fi o optiune...Totusi curentul se citeste cu o rezistenta de cca 80miliohmi,pe care se pierd la 6,5A vreo 3W;e drept ca la un curent mai mic,va scadea si puterea disipata pe rezistenta..Traful de curent nu e chiar complicat de facut,o spira in primar,vreo 50 in seundar,pe un tor de ferita.Tensiunea din secundar,redresata si apliata in pinul 3 la 3843.

O sa caut aplicatia in care imi amintesc ca am vazut aceasta varianta...

Vreau sa folosesc ca si carcasa una din plastic,in genul celor folosite la alimentatoarele de laptop;cum racirea e greu de asigurat,trebuie sa gasesc solutii de micsorare a pierderilor...

Link spre comentariu

Intr-o carcasa d-aia s-ar putea sa nu poti raci prea bine trz si dioda,ceea ce inseamna ca electroliticii n-o sa aiba viata lunga.Cu operational (TL) se pot folosi rezistente si mai mici.Interesanta abordarea cu traful de curent diy :da . Eu ma gandeam la gata facute

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Inductanta utilizata in sursa necesita intrefier, regimul are componenta continua. Orinde ai monta traful, problema se repeta si pentru el, deci nu poate fi unul standard. Si eu as opta pt. sunt cu AO de viteza, daca as considera necesara limitarea. Mai interesanta ar fi alegerea locului de comanda, pin 2 sau 3 al 3843. Dar blocarea MOS nu limiteaza la scurt sau tensiuni mai mici ca alimentarea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări