Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tensiune stabilizata 1.5 V

danijblbass

Postări Recomandate

Salut.Vreau sa fac pentru cineva, o sursa de tensiune la 3 V, ca ii trebuie sa alimenteze un ceas cu pendul.Acesta merge cu 2 baterii iar omul s-a saturat sa ii cumpere baterii..A zis ca imi da un transformator pana in 7 v ,iar eu trebuie sa il stabilizez la 3 v , si m-am gandit la o punte redresoare, un condensator si o dioada zener la 3v , dar asta nu stiu, daca e bine sau nu doar cu o dioda zener . E suficient ?De precizat e ca ansamblul v-a sta mereu conectat la retea...Ma gandisem sa ii cumpar un adaptor cu valori 1.5 V si 12 V , dar astea nu rezista non stop in priza ...Astept parerile voastre :yawinkle:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Stefan

3

• danijblbass

3

• junior

2

• Dr.L

2

Top autori în acest subiect

E suficienta stabilizarea furnizata de dioda inseriata cu o rezistanta (tensiunea o culegi de pe dioda polarizata invers).Calculezi rezistenta a.i. prin zenner sa treaca circa 5mA , restul curentului (cativa mA ii trage consumatorul tau ) .

Link spre comentariu

mama ce iese acolo :rolleyes: pune unacumulator cu litiu,alimentat printr-o rezistenta(pt limitarea curentului) si un trz cu zenner in baza,pt limitarea tensiunii(la 4v)dupa acumulator urmeaza o dioda si apoi pendulul-si gata circuitulde obicei acumulatorii cu litiu au circuitul de incarcare inclus,asa ca nu cred ca o sa ai probleme

Link spre comentariu

Vad ca o luam usor-usor spre solutii tot mai scumpe, asa ca postez pana la urma. Vezi ca sursele de calculator au si un stabilizator pentru 3,3 volti, necesar placii de baza. Hackuieste una stricata si fa-ti treaba. Daca tensiunea este prea mare, mai bagi o dioda in serie si scapi de belea.

Link spre comentariu

va multumesc. am uitat sa specific : eu cautam o solutie simpla si ieftina; nu cu acumulatori si altele...un transformator, o punte si o dioda stabilizatoare la 3 V :yawinkle:

Link spre comentariu

pai daca tu cautai o sol simpla si ieftina de ce nu pui o punte , o dioda si rezultatul e pe masura --> tensiune cu varfuri (nu ai cond de netezire) si dioda care se incalzeste pana la o temp Tmax si face poc. sau poti fol cu adevarat cea mai simpla metoda : o punte + condensator + un CI LM317 SMD(cu o semireg si o rezistenta ) si cam atat . trebuie insa sa reglezi tensiune de sabilizare a integartului la 3V si daca gasesti 317 SMD tot montajul incape in locul bateriilor . daca pica tensiune retelei asta e , nu ai vreut sa te complici

Link spre comentariu

si cu ce te deranjeaza daca ai tensiune cu varfuri? pana la urma alimentezi un ceas... nu are de ce sa se strice dioda zener daca e dimensionat corect rezistorul serie, eventual poti pune un tranzistor sa preia sarcina dar si asa te complici.singura chestie pentru care merita sa te complici e aia cu acumulatorul, e o idee buna.Bafta.

Link spre comentariu

Eu zic sa pui un microcontroler pe 14biti macar 32k RAM , la cel putin 40MHZ .Faci o placa de 1m x 1m cu mutle SMD-uri si n-spe layeruri ......... Sa fim sanatosi ca nu ne apucam sa reinventam roata .Un banal stabilizator cu o dioda zenner este mai mult decat suficienta .

Link spre comentariu

Forumul asta e foarte serios... :rolleyes: Si cum nu-mi raspunde nimeni la intrebari m-am gandit serios sa donez vre-o suta de euro. Da' chiar asa, apesi pe butonul ala galben/portocaliu de sus...Lasand si gluma si chestia mai serioasa cu donatia la o parte, n-ai nevoie decat de doua baterii alcaline de buna calitate (care oricum sunt necesare ceasulul cu pen-lula) o dioda si o rezistenta de limitare a curentului in serie cu ele si orice transformator cu tensiune mai mare de 4Vef. Atat timp cat dimensionezi rezistenta corect ca bateria sa nu se poata descarca sub 80% in functionare continua (curentul de incarcare al bateriei cu 5-10% mai mare decat curentul consumat de ceas din baterie), circuitul va functiona ani de zile deoarece bateriile alcaline sunt reincarcabile.sa donez, sa nu donez ?

Link spre comentariu

ia uitati ce am gasit eu, dar nu stiu daca e bun pentru mine.. http://www.electroniq.net/files/surse/s ... transf.php

o solutie ar fi si cu CI LM317...

later edit : am gasit un incarcator de tel , cu mai multe tensiuni, printre care si 1.6V . Exact ce imi trebuie mie ca m-am uitat azi la ceas si are o baterie pt el si una pt pendul.deci imi trebuia 1.5 V . nu cred k are nimic daca o sa am 1.6 V in amandoua partile , ca se va divide doar curentul, nu si tensiunea ...sper :yawinkle:

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
Vizitator claudiukbi

Salutare,

Eu nu sunt electronist, electrician si altele insa am nevoie de unul :)

Am gasit postarea asta in urma cautarii disperate pe net. Am nevoie de o "masinarie" de genul asta, pe care a descris-o danijblbass .

Sa fiu mai explicit, am cumparat o lampa cu LED, care imita flacara. Este ca o lumanare tip pastila si are o baterie rotunda si plata CR2032 de 3v. Vreau sa o folosesc la o candela insa bateria se consuma intr-o zi. Imi trebuie sa functioneze non-stop. Am incercat smecheria cu un incarcator de telefon insa nu am gasit unul care sa scoata mai putin de 6V. Am incercat si s-a ars led-ul. Am mai cumparat o "lumanare" din asta dar nu vreau sa o mai ard.

Daca exista vreun priceput care ma poate ajuta cu asa ceva, eventual din Brasov, as fi tare bucuros. Sa stiti ca nu ma ajuta faza cu: " cumpara aia, fa asa, lipeste aia, etc" :) Binenteles platesc.

Multumesc si astept raspuns, va rog...

Link spre comentariu
Vizitator claudiukbi

He he,Oi fi eu nestiutor dar nu cazut in cap. Binenteles, oare cum de nu m-am gandit la varianta asta ! Ba m-am gandit, doar ca nici unul nu scoate atat cat scrie. Scrie 3.6v, scoate 6 (masurat). Scrie 5v, scoate 8. Nu am gasit unul care sa scoata 3, sau mai putin. Daca sti tu un magazin, da-mi de stire te rog.Multumesc

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări