Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mas umiditate cu PIC

vasile doru

Postări Recomandate

Salut!Am facut un ceas cu PIC16F628, pe langa ora, data, temperatura vreau sa-mi arate si umiditatea. Am cumparat din magazin un senzor de umiditate (capacitiv), dar nu stiu detali despre el. Acest senzor l-am folostit drept condensator intr-un oscilator cu LM555. Iesirea oscilatorului am legat-o la un pin al PIC-ului, masurand astfel frecventa oscilatorului cu ajutorul PIC-ului. Problema este ca nu cunosc detali despre senzon, oscilatorul reglandu-l "babeste". Pe net am vazut ca acesti senzori au o capacitate de 100-200pF. Masurat cu un aparat de masura are o capacitate de ordinul zeci de nF.In montajul cu LM555 capacitatea senzorului este de cativa pF. Dati-mi o idee, sa schim tipul oscilatorului?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• vasile doru

2

• Abram Burel

1

• vsurducan

1

Top autori în acest subiect

Daca chiar vrei sa masori, eu as sugera o incarcare/descarcare cu curent constant (din doua surse cu oaresce precizie). Chestia cu 555 e cam "subtirica".Oricum, calibrarea o sa fie o problema, pentru ca nu gasesti asa usor un aparat de masura cu care sa te compari. Cu ceva fizica ai putea sa gasesti niste conditii experimentale controlabile, dar e destul de dificil.Fara foaia de catalog a senzorului viata e destul de amara. Ca sa o mai indulcesti, descarca orice foaie gasesti si studiaza. Poate se leaga ceva :)

Link spre comentariu

Presupunand ca ai unsenzor capacitiv cvasiliniar ai nevoie de calibrare in doua puncte, unul este umiditate minimaintr-o incinta inchisa ventilata in care exista un saculet de silicagel uscat in prealabil si senzorul tau. Al doilea punct este umiditatea la saturatie a clorurii de sodiu, cauti pe net si vezi ce valoare are ca nu-mi aduc aminte acum si nici n-am chef sa caut, faci o sulutie saturata de clorura de sodiu sau de potasiu, o pui in aceeasi incinta inchisa in care se gaseste senzorul intr-un vas larg (o farfurie) o lasi cel putin 10-20 minute pentru omogenizarea atmosferei si gata. In conditiile de calibrare descrise, daca esti un tip hotarat obtii o precizie de cca 5% umiditate.Si nu uita ca umiditatea este dependenta de temperatura.Dupa ce te-ai chinuit cu metoda descrisa arunca o privire la SHT11 sau SHT75 si vezi ce parere ai.Despre incarcare si descarcare din PIC a unui condensator de cativa pF hai sa nu povestim ca ne ia cu greata.

Link spre comentariu

Multumesc pentru raspuns.Senzorii SHTxx m-au interesat mai demult, dar pretul lor m-au facut sa nu achizitionez unul. In ceasul pe care l-am facut nu am vrut sa bag multi bani in el, senzorul de temperatura LM75 (multumit de el) si cel de umiditate au fost destul de ieftini.Am sa mai studiez problema...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări