Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Componente originale / false

Postări Recomandate

Legat de tehnologia chinezilor din păcate ii cam subestimăm,e adevărat că fac și multe tâmpenii dar asta nu reflecta nivelul tehnologic actual. SMIC încă nu a reușit să egaleze litografiile TSMC sau Qualcomm însă asta e doar o chestiune de timp.

Ce s-a apucat SUA să facă în 2019-2020 trebuia să faca încă din 2015-2016 când AMD, fiind puțin disperați, au vândut licențe Chinei pentru ca aceștia din urmă să își "facă" propriile procesoare x86. 

Ce-i oftică maxim este că pe parte de producție chipuri de ultimă generație Inca sunt dependenți de Taiwan. HiSilicon, firma de casă a armatei chineze împreună cu Huawei, au produs la TSMC  procesoare din familia Kirin pe 7 și 5nm (Kirin 980, 990 și 9000).

De ce nu clonează procesoare de ultimă generație? In primul rand pentru că nu le cumpără nimeni, ce mare producător de electronice să îți cumpere clone Intel și după să ai un milion de probleme ca nu le poți vinde din cauza că producătorul nu a avut patente, licențe, drepturi de proprietate intelectuala ... Desigur dacă o să găsească pe cineva care sa le fabrice.

Totusi de ce țin morțiș să își proiecteze propriile x86 și ARM-uri? Pentru că la o clona e mai greu sa îi aflii vulnerabilitățile și guvernul chinez știe cel mai bine cum e cu "portițele în instituțiile cheie".

Prin clonare poți face bani dar nu te poți ridica tehnologic și tot timpul ești dependent de alții, lucrul asta îl cunosc chinezii și nu mai vor să fie dependenți de Americani. Cu Taiwan-ul vad ei cum o rezolvă că și așa apele sunt cam tulburi in zonă.

https://www.notebookcheck.net/AMD-EPYC-CPU-clone-Hygon-C86-developed-in-China-is-best-suited-for-cryptographic-loads.440192.0.html

https://www.anandtech.com/show/15493/hygon-dhyana-reviewed-chinese-x86-cpus-amd/3

Link spre comentariu
Acum 12 ore, maxente a spus:

Eh, nu chiar !

Asa obisnuiam si eu sa cred pana cand am mai citit una - alta in domeniul fabricarii semiconductorilor. Chinezu poate copia la indigo tehnologie veche de-o seama cu mamaie, adica tehnologia de genul 2n5551, LM393, 2SC5200 etc. Cand vine vorba de tehnologie de ultima generatie, chinezu e in pom. Aici i-a infranat americanu bine de tot in ultima vreme.

Marea durere a chinezului este tehnologia de ultima generatie pentru fabricarea procesoarelor si cipurilor performante. Multumita americanului, chinezu nu a reusit decat tehnologia pe 14 nano metrii, dar si acolo e schiopatare mare datorita restrictiilor la tehnologie care in 99% vine din vest.

Cel mai mare producator de semiconductori  din lume (global foundry) e chinez si se numeste TSMC.

https://www.anandtech.com/show/16639/tsmc-update-2nm-in-development-3nm-4nm-on-track-for-2022

Au tehnologie de 2nm in cercetare, iar de la anul vor sa treaca la productia de cipuri pe 3 si 4nm.

Ce sa vezi? Cel mai mare producator american de procesoare (Intel) a ramas de caruta si trage cu disperare sa-l ajunga din urma:

https://www.pcmag.com/news/intels-7nm-pc-chip-will-arrive-in-2023-using-tsmcs-tech

https://www.anandtech.com/show/15217/intels-manufacturing-roadmap-from-2019-to-2029

In ceea ce priveste comentariile colegilor legate de calitatea componentelor chinezesti- aici trebuie mentionat ca este foarte importanta provenienta lor. Foarte multe componente comercializate pe situri gen Aliexpress sunt copiate sau sunt luate de la groapa de gunoi (semiconductori aruncati de producator ca rebuturi sau deseuri electronice care au stat in ploaie sau au facut cel putin o plimbare dus-intors cu vaporul pe ocean). Componentele originale sunt vandute prin intermediul firmelor mari de distributie de componente electronice care sunt in general firme cu capital ex-China (nu cunosc nici un distribuitor autorizat chinezesc care sa vanda in RO!) . De aceea, daca vrei performanta cu adevarat, te adresezi unui distribuitor mare si nu unui comerciant obscur sau chinezului de la Ali.  Multi or sa spuna ca au cumparat piese ieftine de pe Ali sau alte situri similare si ca merg perfect. Sunt absolut de acord cu ei. Daca voi alege sa proiectez un circuit care sa se apropie cat mai mult de "state of the art" , am sa cumpar intotdeauna componente originale de la un distribuitor mare, fiindca sunt patit. Economia de bani nu se justifica, fiindca timpul pierdut cu rezolvarea problemelor legate de calitatea semiconductorului (probleme care pot apare mai ales in timp sau sunt aleatorii) in anumite situatii depaseste timpul legat de proiectarea circuitului in sine. Pentru aplicatii "casnice", Ali  sau alte situri similare sunt alegerea perfecta!

Link spre comentariu

Chestie "proaspătă" de ieri, apropo de componente chinezești cumpărate din magazinele bucureștene: n-am ce face și mă apuc să înlocuiesc potențiometrii de volum ai unui amplificator (cei originali produceau oarece zgomote când modificam volumul). Aveam la dispoziție 2 potențiometri "ciaina" noi-nouți și strălucitori la vedere, mă ungeau la suflet când le roteam cursoarele. Știind că sunt noi, am făcut imprudența de a nu-i verifica. 

Demontez ampliful, înlocuiesc potențiometrii, montez totul la loc și... surpriză: nu mai funcționa un canal. Demontez iar (cu înjurăturile de rigoare) și măsor: unul dintre potențiometrii era întrerupt (terminalul "cald" nituit nu avea legătură electrică cu pista rezistivă) ... în fine, fac o țigănie cu fludor, lipind nitul cu terminalul și se rezolvă. Măsor valoarea potențiometrelor: unul avea 49k, celalalt 68k,  valoarea înscrisă fiind 50k logaritmic ... mai bine îmi vedeam de (altă) treabă  :rade:. Sau comandam potențiometrii "adevărati".

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Mai bine îți vedeai de altă treabă!

La fel ca în bancul cu Bulă şi neamțul cu grenada, în vremea războiului.

Legat de calitatea produselor chinezeşti, din diferite domenii, mi-aş permite o umilă comparație, cu produsele romăneşti, şi cred că este valabil universală:

Cîți bani, atîta peşte, vorba țiganului!

Chinezii fac lucruri bune, de mii de ani, depinde de tine ca potențial cumpărător, de unde să le cumperi şi cîți bani eşti dispus să cheltui.

Nu sunt un admirator al actualului sistem politico-economic chinezesc, dar nu pot nega sau desconsidera, realizările civilizației chineze.

Pe vremea cînd chinezii au inventat/descoperit, praful de puşcă, mătasea, şi multe altele, America nu fusese descoperită de europeni, iar indigenii de acolo trăiau bine merçi din vînarea bizonilor.

Ruşii nu ştiu cu ce se ocupau la vremea aceea.

Acestea fiind spuse, doar ca să ne raportăm la nivelul actual de civilizație, tehnologie, industrie, putere militară, sau altele.

Probabil au pierdut cumva startul, dar trag tare să revină în rîndul liniei de frunte!

Cinste lor!

Link spre comentariu
La 27.06.2021 la 13:09, baza a spus:

Cel mai mare producator de semiconductori  din lume (global foundry) e chinez si se numeste TSMC.

Da, este, dar inca nu sunt supusi Chinei continentale. Doar daca intra chinezii cu bocancii acolo :) 

De asta TSMC face silicoane doar celor care nu sunt in lista neagra a americanilor. Si in plus aia au contracte mari rau de tot, numai Apple a ''inchiriat'' cam tot ce inseamna pana la 3nm parca. Nu se complica aia cu wafere de 2n5551 sau LM393.

Link spre comentariu

TSMC-ul e în Taiwan.Chinezii trag tare să bage insula sub aripa lor.Americanii trag tare să n-o racoleze chinezii...Jocuri strategice...La o eventuală racolare "jidanii Asiei" în mod sigur n-ar deranja "găinile care fac ouă de aur"...

Prin Evul Mediu China a fost cea mai avansată ţară din lume!Foarte probabil,dacă nu vor fi boicotaţi,vor fi din nou în frunte.Nu uitaţi că au un potenţial de cercetare fantastic,pe care abia acum încep să-l folosească masiv.Mă întreb când vor aplica şi ei "formula americană",adică aia cu racolarea creierelor...

Link spre comentariu

Ce sa copieze americanii  [?] ca TSMC are tehnologia din Olanda, adica ce au si cei de la Intel ca doar in colaborare cu ei s-a dezvoltat tehnologia Extrem UV. Tehnologie care e, de fapt, cam in urma cu vreo 10 ani.

Poate vrei sa spui ca inginerii de la TSMC au mai multa experienta si mult mai multi bani investiti.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Producatorul CDIL este cât de cât ok? Vreau sa  cumpar  tranzistori MJ15024 de pe tme și am văzut ca sunt ceva mai ieftini cei de la CDIL decât Onsemiconductor. Multumesc.

Link spre comentariu

Da ce , domnu' Modoran  ?

Cdil este o firma Indiana un pic mai spalata decit pocnitorile chinezesti in capsula To3..acelea chiar sint de ultimul drum... ...dar tot slabe sint .Cine vrea un produs de calitate din seria MJ 1xxxx alege Motorola / On semiconductors originale ...Restul e tacere !

Link spre comentariu

@modoran Mulțumesc de răspuns, din păcate vânzătorul nu mai are pe stoc. Am făcut ceva  căutări și am văzut ca nici pe site-ul producătorului nu mai fac parte din oferta. Am găsit alta fima "Multicomp pro" pe farnell, ce părere aveți?

@misuraelectronic

As vrea eu Motorola sau Onsemiconductor, dar cam prea scumpi mi se par noi, mai ales ca din România nu prea am curaj sa iau, am văzut la ~30de lei (preț la minim 10 buc cuparate) dar mi-e frica de facaturi. 

Link spre comentariu

Multicomp pro sint tot chinezi ...in schimb , avind in vedere ca lucreaza pt Farnell , marfa este mai atent selectionata . Din punctul meu de vedere , componentele pasive de la Multicomp pro isi merita investitia ...cu toata increderea chiar . Componentele active insa ...mai bine nu .Fiecare face ce vrea , insa eu am scris un pic mai sus ceva ...Evident , cine are urechi de auzit , merge pe Motorola / On semiconductors ...cine nu ,nu ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări