Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor DC-DC cu PWM

Blacksmith

Postări Recomandate

Se da urmatorul circuit :poza01.JPG[/attachment]Din asta rezulta => cit timp [-]-ul e mai mic ca [+]-ul iesirea sta in 3,5V altfel sta in 1,5V. Si atunci cum :banghead: sa obtin eu tensiune variabila 0V-5V ?De mos-u ala nici nu mai zic .... Adica ce vrea sa spuna ca atiti cit ii dau pe poarta o sa am si in drena dar la curent mai mare ? :smt082 ca dupa cum e pus cam asa pare ca se vrea de la el.Dar nu se poate asa ceva. :smt005 Asta incalca legile fizicii si logicii.MOS-u ala cit timp are sub 3,7V pe poarta sta deschis iar peste 3,7V se inchide.Nu vad cum s-ar putea varia o tensiune in felul asta ....Asta considerind ca operationalul scoate ce trebuie, dar si el merge aiurea.Totul e aiurea :smt021

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 17
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Blacksmith

7

• bogdan_

6

• petre_s

3

• one

1

Top autori în acest subiect

R4 si C8 fac un filtru trece jos, la care aplici un semnal PWM de la uncontroller sau ceva. dupa filtru obtii o tensiune medie, aproximativ factorul de umplere*5V(daca 5V e tensiunea de alimentare a controllerului).R7 e rezistenta de sarcina. R5+R6 sunt divizor de tensiune, aplica la intrarea operationalului(folosit pe post de comparator) jumatate din tensiune. Comparatorul are grija ca la iesire sa ai o tensiune dubla decat ai la iesirea filtrului(sau intrarea inversoare a operationalului). asadar, la intrare trebuie sa aplici un semnal PWM cu factor de umplere 0-50% si amplitudine de 5V pentru a obtine la iesire 0-5V, sau amplitdine 2.5V si factor 0-100%

Link spre comentariu

Eu am facut circuitul cu TL072. In schema e MCP6001.Cind am inlocuit, in simulator (cu nu am MCP ), TL-ul cu MCP merge exact cum trebuie ! :smt003 Acu de unde sa stiu eu ce nu i-a placut la TL-u ca sa pot sa aleg altul cu care sa mearga ? Ca MCP nu gasesc ...

Link spre comentariu

tl-ul are banda mica, mai mult de audiofrecventa nu prea ai unde sa-l folosestiedit: pardon, uitai de filtru ala de pe intrare :d o fi fost din tensiunea de alimentare prea mica :smt017

Link spre comentariu

pai nu merge, pentru ca MCP-ul este rail to rail, adica poate sa scoata pe iesire tensiune egala cu tensiunea de alimentare(tensiunea de saturatie de cativa milivolti), pe cand TL-ul are o tensiune de saturatie mult mai mare(cativa volti) deci nu o sa scoata niciodata 5V pe iesire, sau 0V cand il alimentezi la 0-5V.

Link spre comentariu

aici comanda un MOSFET, deci nu se pune absolut deloc problema de rezistenta mica de sarcina. Motivul pentru care nu merge este ca TL072 nu este operational rail to rail si nu poate scoate tensiunea necesara sa comande mosul cum trebuie.

Link spre comentariu

pai normal, nici 358 nu e rail to rail. P-mos de care folosesti?ca sa faci schema asta sa mearga cu un operational normal, ti-ar trebui niste tensiuni de alimentare separate pentru operational, gen +/-9V.

Link spre comentariu

MOSFET folosesc : ZXM61P02F

Tensiunea de alimentare as vrea sa o pastrez la 5V ...

Stiti vreun operational rail-to-rail echivalent, care sa se gaseasca pe toate drumurile ? :smt017

Link spre comentariu

Tu vrei neaparat sa faci schema asta sau pur si simplu iti trebuie un alimentator 0-5V din 5V?Folosesti acea intrare digitala?Schema este detasata dintr-un proiect mai mare? Cumva mai era o bobina dupa acest fragment de schema?Ai verificat deschiderea tranzistorului cu o sursa reglabila? Se deschide intr-adevar si se inchide la tensiunea pe care ai precizat-o? Eliminarea tranzistorului si cuplarea iesirii operationalului direct la bucla de reactie pozitiva ce efect are?La iesire nu ai tensiune continua, cu o oscilatie cu o tensiune medie intre 0-5V, in functie de media tensiunii la intrare, practic dublul acesteia. Pentru a avea o tensiune continua ar trebui sa faci un filtru la iesire, cu o bobina, un condensator si o dioda rapida.Masurarea oscilatiei la iesire cu un voltmetru de curent continuu poate fi fara succes.Dezavantajul circuitului prezentat este frecventa de oscilatie in functie de viteza operationalului. Eu personal as face un oscilator cu frecventa fixa si factor de umplere variabil care sa comande un etaj cu fet-uri, la iesire as avea teoretic aceleasi impulsuri, dar cu o intensitate mai mare. Aceste impulsuri le-as filtra si as obtine astfel o tensiune continua.O alta varianta ar fi realizarea unei tensiuni de 7-8V printr-un ridicator in comutatie, dupa care as lega un stabilizator liniar reglabil.Ce curent iti trebuie la iesire si ce curent iti furnizeaza sursata de 5V ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări