Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare anodica

Postări Recomandate

Va salut !Vreau si eu sa ma apuc sa construiesc bine-cunoscutul amplificator ARITMA.Partea de alimentare a filamentelor nu pune probleme.Partea de alimentare anodica insa pune. Ideea era clasica : doua transformatoare, secundar in secundar.Ma intreb daca nu merge sa folosesc un singur transformator, alimentat invers, adica cu secundarul de 12V de exemplu, pus la retea, prin intermediul unui divizor rezistiv 220/12 .Din cate calcule am facut...pare sa nu prea fie viabila solutia.Credeti ca merge totusi ? ( Din calcule cu P=R*I^2, de ex I=2A...ajung rezistente de puteri f. mari )

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

si arunci , adliteram, la gunoi o gramada de watti.

Macar pune 2 trafuri de 220-12 secundar la secundar, asa macar ai un randament de 30-40%...

...mai bun ar fi sa folosesti un traf 220-300V sau sa bobinezi primarele de pe doua trafuri, pe un miez e+i, la puterea respectiva.

Link spre comentariu

sau poti folosi o mica sursa in comutatie(eventual una de tv/monitor modificata)ca trafuri,poti folosi cele pt becuri cu halogen,sunt destul de ieftine pt puterea lor(dar daca le pui cap in pap,pierzi ceva volti)sau mai poti sa modifici o sursa in comutatie pt becurile cu halogen,ca n-are reactie pe secundar si bobinezi ce vrei tu-dar trebuie sa aiba un consum minim permanent

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Saltare tocmai ce am terminat si eu amp-ul "Aritma",va dau un sfat prietenesc daca vreti treaba de calitate folositi un traf care sa debiteze direct fara alte artificii 220Vca(300mA) in secundar,am incercat si eu 1000 de metode sa evit acest traf dar pana la urma tot pe comanda l-am facut pt ca pur si simplu a fost mai rentabil decat sa insir vreo 3-4 trafuri prin cutie care evident au o gramada de dezavantaje.Inca un lucru importan sunt punctele de masa ,altfel o sa aiba muuult brum.Aaa si + de la filamente legat la masa generala asta am prins-o de pe forum. :partyman:

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator tipicar

Saltare tocmai ce am terminat si eu amp-ul "Aritma",va dau un sfat prietenesc daca vreti treaba de calitate folositi un traf care sa debiteze direct fara alte artificii 220Vca(300mA) in secundar,am incercat si eu 1000 de metode sa evit acest traf ...

Televizoarele cu tuburi redresau direct tensiunea de re?ea (Venus, Miraj, Opera) pentru a ob?ine tensiunea anodic?. De ce ar trebui neap?rat transformator?
Link spre comentariu

Pentru transformatorul de tensiune anodica se pot folosi trafo chinezesti.La acestea carcasa bobinajului este realizata din 2 bucati, fiecare are o bobina.Se demonteaza 2 bucati si se folosesc doar bobinele pentru primar, se asambleaza tolele si se obtine un trafo pentru tensiune anodica.Daca este suficient de mare este posibil sa se bobineze si infasurarea de filament peste una din bobinele de primar.Pentru tensiunea de filament se mai poate utiliza o varianta, alimentarea filamentelor tuburilor inseriate printr-un condensator direct din retea.Dar la aceasta varianta se folosesc tuburi din seria P care au nevoie de 300mA curent de filament.In general tuburile care au aceeasi tensiune de filament se monteaza in paralel, cele care au acelasi curent se pot monta in serie.Pentru alimentarea tensiunii anodice direct din retea este nevoie de un montaj realizat cu 3 relee alimentate la 220v pentru a realiza protectia, in asa fel incat nulul sa fie intotdeauna la carcasa.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări