Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SWR metru

Yo4You

Postări Recomandate

• Răspunsuri 87
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• iulisan

22

• yo6pir

17

• maxxim33

9

• Yo4You

7

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Un cuplor asemanator am facut si eu cel de aici http://vk5ajl.com/projects/swrmeter.php .Iar cel de la swr metrul care l-am folosit multi ani este acesta http://sq1ftb.prothost.pl/articles.php?article_id=9. O sa incerc sa il bag intr-o cutie ecranata sa vad cum se comporta. Banuiala mea este ca "culege" de undeva reflectata ,cand emit reflectata este aproximativ egala cu directa, diferenta fiind de cateva diviziuni, cand pun intrarea la masa indica 0 .O idee de imbunatatire as avea totusi. Nu se poate face ca etalonarea puterii sa se face in functie de banda... Am observat ca daca emit cu 2,5w in 145 mhz indica corect( dupa etalonare) iar in 70cm indica diferit. De asemenea cred ca ar fi utila aceasta si pentru folosirea a doua cuploare respectiv vhf/uhf si hf astfel obtinand un swr metru care acopera toate benzile . Felicitari pentru software-ul SWR metrului, am preferat sa folosesc aceasta schema deoarece are tot ce ii trebuie unui astfel de aparat. Curand voi posta si poze... dupa ce il voi face functional :da .

Link spre comentariu

Nu cred ca e stricta nevoie de ecranare a cuplorului dar totusi ecraneaza-l. Versiunea folosita de mine, versiune industriala, este dublu-placat si are multe treceri de masa, asta asigura o ecranare eficace, dar daca nu ai posibilitate de dublu-placat atunci incearca sa-l ecranezi. Daca ai indicatii diferite in VHF si UHF e normal, fiind date de catre cuplor. Cuplorul tau are pierderi in UHf. Trebuie sa te decizi pe ce domeniu vrei sa-l folosesti. VHF sau UHF si acolo sa-l etalonezi. Cred totusi ca sunt domenii destul de diferite de realizare a circuitelor oscilante, ma refer la inductante, cuplaje etc.

Link spre comentariu

Tovarasi... cred ca ati uitat un aspect... DIODELE, cele cu germaniu sunt ieftine, cele schottky chiar merg... Asta o spun a-propos de indicatii diferite la frecvente diferite si aceeasi putere.

Link spre comentariu

Are dreptate diogenes, am facut masuratori foarte diferite cu diode cu germaniu si apoi cu diode Schotky. Ultimele s-au dovedit a fi mult mai liniare in frecventa. Deci, ca recomandare in cuploarele de antena folositi diode Schotky. Merg si cele de mica putere din seria BATxx sau cele de medie putere tip 1N5xxx. Succes!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Functioneaza bine cu BAT46 dar am o problema cu constructia cuplorului....Nu am gasit cablaj FR3 sau FR4 ci ceva asemanator.. Cuplorul indica aproximativ pe acolo unde ar trebui dar reflectata este cam mare si de exemplu in loc de 1,8 indica 1,5-1,6...Problema e ca pe rezistenta de sarcina indica reflectata 1,6 desi pe un alt swr etalonat arata 1.01. Stie cineva o metoda de a regla un astfel de cuplor? Sau o schema de cuplor care sa functioneze fara mari pretentii sau batai de cap? Cel construit de mine este unul de aici http://www.nvrecording.nl/nhc/Projects/DirectionalCoupler/directional_coupler_pa0nhc.htm .

Link spre comentariu

Daca este facut exact ca acolo sa stiiti ca merge din prima am facut si eu acel montaj, mai putin probabil sa fie devina poate sa fie acei rezistori de 100ohmi in paralel ca sa faca cuplajul de 50ohmi.Cablajul trebuie sa fie de fibra (sticlotextolid)

Link spre comentariu

Cred ca voi incerca cu semireglabili de 100-200 ohm sa gasesc valoarea corecta, eventual si la condensatorii de 100p voi incerca prin tatonare, am observat ca daca pun condensatori mai mici imi scade valoarea directei.

Link spre comentariu

Pentru verificarea antenelor in VHF/UHF folosesc doar punti echilibrate.Am renuntat la utilizarea cuploarelor directionale din cauza problemelor ce apar la constructia acestora.Imi aduc aminte ca la acordul unei antene auto pt. 2m, SWR era influentat de lungimea cablului dintre cuplor si emitator.Cu puntea rf problema a disparut, acordul a fost simplu si precis.Dezavantajele puntii: -nu poate fi lasata intercalata intre statie si antena din cauza antenuarii pe RX-necesita putere scazuta 0,5-2WPuntile echilibrate stau la baza analizoarelor de antena.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări