Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator elprod

CATA2003

Postări Recomandate

• 5 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 63
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• CATA2003

37

• zal

18

• Sharky

4

• George(sb)

1

Top autori în acest subiect

Din pacate in timp ce testam amplificatorul , am dat un scurt si a crapat un prefinal :smt021 , acum e problema schimbarii prefinalului , tin sa zic ca asta e primul meu proiect mare, din cate am auzit , si prefinali trebuie imperecheati. :smt010 , asta inseamna sa cumpar iarasi o cantitate mare , finali cred ca sunt originali ,i-am cumparat de la un user de pe forum , radiatorul este dintr-un amplificator kenwood , cred ca este bine dimensionat , la urma urmei amplificaorul este pt home use si unele petreceri... cu un hp15w pe 8 ahmi si +-60v.Sorin daca mai ai cumva mje 10530/10531 si daca sunt imperecheati as fi interesat de o pereche , mai ales ca stiu ca sunt piese originale.

Link spre comentariu

Nu vreau sa te dezamagesc, dar radiatorul e mic ptr tensiunea aia de lucru, chiar daca ai pus ventilatoare. Poate nu vad eu bine, nu ai pus foite de mica si vaselina siliconica intre trz si radiator?

Link spre comentariu

Nu vreau sa te dezamagesc, dar radiatorul e mic ptr tensiunea aia de lucru, chiar daca ai pus ventilatoare. Poate nu vad eu bine, nu ai pus foite de mica si vaselina siliconica intre trz si radiator?

Am pus si vaselina si folie de mica , dar am curatat apoi cu o bucata de tesatura imbibata cu benzima , nu stiu ce sa zic , daca e mic, acolo e un singur canal , am pus 4 tranzistori in pararel tocmai sa scad puterea disipata, cu acei 8 tranzistori (si pe + si -) se poate trage cam 600w daca s-ar creste tensiunea , asa ca 200w maxin e cam lejer .Poate ai dreptate , inca nu l-am incercat cu cei 8 tranzistori :rolleyes: , ci numai cu 2 pe cand eram in camin la faculta , montajul era alimentat tot la +-60v iar ca sarcina am avut o boxa unitra de 90w , amp era dat la maxim :supz: iar radiatorul era caldut , de mentionat foloseam numai un tranzistor pe ramura . Daca ai dreptate si se incalzeste ma apuc si de heatpipeline . :weedman:
Link spre comentariu

puterea disipata e aceeasi... se modifica puterea pe fiecare tranzistor!!! radiatorul va fi la aceeasi temperatura! :smt016

TERMAL runaway iti spune ceva?Daca folosesc un singur tranzistor de 15A la 60grade C el nu o sa mai fie instare nici de 10A (nu am verificat datasheetul) si temperatura in continuare ....dar daca folosesc mai multi tranz in pararel scap de asemenea pierderi , acum nu stiu cum stau cu curentul de mers in gol ... insemna aproape 800ma la 60v cam 48w caldura pura ... :smt009 Carcasa era facuta pentru racire pasiva => e plina de gauri pe capacul de sus si sub radiator.
Link spre comentariu

800mA iarna se transforma in 1A poate mai mult cind e rece ampliful, esti pe marginea clasei A acolo. Ce tensiune ai pe baze la trz finali? Dupa curent, as zice din ochi cam 600mV, coboara la 500-550mV si va merge rece pina la caldut radiatorul, in gol.

Link spre comentariu

800mA iarna se transforma in 1A poate mai mult cind e rece ampliful, esti pe marginea clasei A acolo. Ce tensiune ai pe baze la trz finali? Dupa curent, as zice din ochi cam 600mV, coboara la 500-550mV si va merge rece pina la caldut radiatorul, in gol.

Nu am masurat , asa stiu ca fiecare tranzistor trebuie sa fie duca 100ma prin rezistenta aia de 0.22 ohmi .Poate gresesc....
Link spre comentariu

Si la toleranta rezistentelor de 0,22 te-ai gindit? Poate una are 0,18 si alta 0,26 Ohmi. :rolleyes: Am avut odata ocazia sa verific la un miliohmetru industrial diverse rezistente de valori mici, m-am ingrozit, nimic nu se potrivea cu ce scria pe ele, mai ales la chinezarii, culmea ca cele românesti erau acceptabile ca toleranta. Mai exista unele rusesti cu 1% la 2, 3 si 5W.

Link spre comentariu

Si la toleranta rezistentelor de 0,22 te-ai gindit? Poate una are 0,18 si alta 0,26 Ohmi. :rolleyes: Am avut odata ocazia sa verific la un miliohmetru industrial diverse reistente de valori mici, m-am ingrozit, nimic nu se potrivea cu ce scria pe ele, mai ales la chinezarii, culmea ca cele românesti erau acceptabile ca toleranta. Mai exista unele rusesti cu 1% la 2, 3 si 5W.

Azi le verific :smt003 , le inserez cu un bec de 12v si 40w , masor caderea de tens pe ele , cu multimetru nu cred ca le pot masura o asemenea rezistenta, apropo de rezistentele astea bobinate , auzisem ca nu sunt bune pt audio :smt013 , au mare inductanta parazita....
Link spre comentariu

...apropo de rezistentele astea bobinate , auzisem ca nu sunt bune pt audio :smt013 , au mare inductanta parazita....

Circula multe legende, stai linistit, daca atitea firme le folosesc in audio, nu ai de ce sa-ti faci probleme, doar nu lucrezi in radiofrecventa acolo.
Link spre comentariu

In cluj nu am gasit mje10530-10531 , in schimb am pe acasa inca vreo 6 finali, ma bate gandul sa imperechez 2 si sa-i folosesc in locul prefinalilor actuali , oricum nu sunt sigur ca mje -urile pot duce cate 4 tranzistori.....

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări