Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

peltier

silviu_marian_2005

Postări Recomandate

Ieri am comandat 3 elemente Peltier cotate la 89W fiecare, azi au venit. Le-am luat doar pentru teste, sunt curios ce tensiune si ce curent pot obine. Afara este destul de frig, cu un radiator serios pe partea de racire sper sa pot obtine o diferenta de temperatura suficienta.A mai incercat cineva sa se joace cu asa ceva?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

7

• bogdan_

6

• yo6ial

6

• rodanny

6

Top autori în acest subiect

Ieri am comandat 3 elemente Peltier cotate la 89W fiecare, azi au venit. Le-am luat doar pentru teste, sunt curios ce tensiune si ce curent pot obine. Afara este destul de frig, cu un radiator serios pe partea de racire sper sa pot obtine o diferenta de temperatura suficienta.A mai incercat cineva sa se joace cu asa ceva?

Fii amabil si scrie pretul si de unde le-ai comandat,sunt interesat :da
Link spre comentariu

da,cu un element de vr-o 7-9w(1-4cmp) am atins -7 grade si diferenta de temperatura era de vro 40 grdar are nevoie de un radiator maricel,eu am folosit un cooler box de la proacele intel(cu tot cu ventilator)cu un element de vr-o 60w am avut diferenta de temperatuta de vr-o 30 gr,pt puterea asta ai nevoie de radiator cu heatpipe,ca radiatorul trebuie sa disipe ce bagi in elementul peltier+caldura piesei de racitcu elementele suprapuse am ajuns la < -20grtestele le-am efectuat in aer liber,iarna,cu vre-o 20-25 gr temp ambianta
Link spre comentariu

Fii amabil si scrie pretul si de unde le-ai comandat,sunt interesat :da
Le-am luat de la un magazin online capodimonte.ro, pretul fiind, cu tot cu transport 157 ron. Mi-au sosit a doua zi
Link spre comentariu

Pe mine ma intereseaza sa produc ceva energie cu ele, sa leg cateva elemente (nu stiu cate inca) serie paralel astfel incat sa obtin undeva pe la 14,4 V si cel putin 5 Amperi pentru incarcarea unul banc de acumulatori. Asta in completarea panourilor solare, care iarna vad ca stau cam degeaba si a eolienei care sta si ea , vantul ocolind zona. Ma costea prea mult sa pun generatorul in functiune in fiecare zi cam 2 ore considerand ca papa cam un litru pe ora.Fiind iarna, ma gandesc ca fac un mic cuptor afara, bine izolat, in care voi arde ulei de masina uzat (deci gratis), sa le racesc cumva cu un radiator (inca nu m-am gandit cum o sa-l aplic direct pe elementele peltier) prin care circula apa care la randul ei trece printr-un mic radiator de masina. Suprafata lui fiind mare sper sa creeze o racire eficienta, iar apa va circula prin termosifonare, fara sa adaug o pompa, pe principiul apa calda urca, apa rece coboara.

Link spre comentariu

Si eu am luat un modul peltier, mai demult, si m-am distrat cu el... Intai, ca aparat de aer conditionat cu un peltier... am apoximat 100 de btu... poate 200. Inutil. Ca generator electric, in schimb, am scos 3V la cam 1A din modulul de 12V la o diferenta de temperatura de cam 60 grade celsius. O spirtiera incalzea o parte si un radiator mare cu un ventilator pe partea cealalta. Ventilatorul alimentat direct din peltier. Dar dupa cam 5 minute, partea rece s-a incalzit deja prea mult si ventilatorul s-a oprit. Peltierul insasi conduce caldura prea mult . Concluzie: am aruncat 50 de lei degeaba. :nebun: Poate, cand oi avea destul timp si rabdare o sa fac un modul clasic, bimetal, cu fasii sudate, pentru un output de minim 12V 1A. Cam 1200-1500 de cuple. :freaza:

Link spre comentariu

Aseara am pus un cooler procesor de 486 pe partea incalzita de la o lumanare iar pe partea ce trebuia racita un recipient in care am pus cateva cuburi de gheata. Ambele suprafete au fost tratate cu vaselina siliconca termoconductoare. Tensiune maxima obtinuta 2.5 V; Amperaj in scurt 500 mA. Nu cunosc diferenta de temperatura creata.considerand ca un element Peltier de acest tip se invarte undeva pe la 30 ron si as avea nevoie sa inseriez 6 elemente pentru o tensiune de 15v, sa pun in paralel 10 siruri pentru a obtine un minim de 5 amperi pretul se duce undeva la 1800 ron un astfel de ansamblu ar fi cotat la 75W.Pe de alta parte, daca le-as incalzi mai puternic si as mentine o diferenta de temperatura rezonabila poate as putea obtine mai mult de la un numar mai mic, deci un pret mai rezonabil. Oricum, eficienta cea mai mare se obtine iarna, cand temperatura exterioara m-ar ajuta sa le racesc eficient.Ce parere aveti?

Link spre comentariu

Nu merita banii.

mult mai ieftin ai iesi daca ai face o arie de celule bimetalice. Cu un aparat de sudura in puncte, sudat un numar de cateva mii de perechi.

Perechi de fer-aluminiu sau cupru-aluminiu ori zinc-aluminiiu sau cupru-fer.

Ceva de genu:

----------Cald-----------

/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\/\

----------Rece----------

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

pai nu zice acolo ca folosesc celule solare? e simplu din desen de inteles. ai mai multe panouri eficiente, pe fiecare vine lumina reflectata de la o arie de oglinzi. probabil e mai ieftin/eficient asa decat sa faci arie de panouri. Mai exista si varianta care foloseste lumina concentrata pe un dispozitiv care incalzeste apa, generarea de electricitate fiind similara cu cea folosita in termocentrale.

Link spre comentariu

pai nu zice acolo ca folosesc celule solare? e simplu din desen de inteles. ai mai multe panouri eficiente, pe fiecare vine lumina reflectata de la o arie de oglinzi. probabil e mai ieftin/eficient asa decat sa faci arie de panouri. Mai exista si varianta care foloseste lumina concentrata pe un dispozitiv care incalzeste apa, generarea de electricitate fiind similara cu cea folosita in termocentrale.

Scuze...dar ce sunt celulele solare...eu am crezut ca sunt module pletier..eeventual mai avansate...Cred ca nu te referi la:http://ro.wikipedia.org/wiki/Celul%C4%83_solar%C4%83AStea nu au cum sa porduca atati V si A....chair daca le dai lumina puternica si caldura multa....Eu tot inversul efectului pletier cred ca e folosit...danny
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări