Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

peltier

silviu_marian_2005

Postări Recomandate

ce ziceti de elementele peltier daca ar putea fi puse in jurul conductei de evacuare de la boiler sau pe racitorul de la frigider? inteleg ca astea dau tensiune electrica atunci cand apare o diferenta de temperatura intre doua parti ale lui?nu stiu daca m-am exprimat corect...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 64
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

7

• bogdan_

6

• yo6ial

6

• rodanny

6

Top autori în acest subiect

Hmm nu stiu daca ,,dau tensiune,,Procesul chiar nu cred ca e reversibil Un element peltier raceste pe o parte si pe cealalta incalzeste si se alimenteaza la 12V si-si schimba sensurile termice in functie de polaritatea tensiunii aplicate Elementul mai mult face un transfer de temperatura dintr-o parte in alta si tensiunea aplicata este un fel de catalizator .Cu cat partea care se incalzeste este racita mai bine cu atat cealalta parte se raceste mai mult.Transferul dintr-o parte in alta este in jur de 45 grade la cele de 100W si nomal asta in functie de cat de bine este racita partea cealalta Poate stiu altii despre proces daca este reversibil eu nu cred :partyman:

Link spre comentariu

efectul e reversibil(se cheama Seebeck). eu m-am jucat cu un peltier incercand sa incalzesc o parte cu o lumanare si sa racesc pe cealalta cu un radiator mare. nu am reusit sa obtin prea mult, daca tin minte aproape de 1V(nu am resit sa aprind un led).

Link spre comentariu
Vizitator sorin6

Deci, in realitate, se pot folosi in cel mai bun caz pentru a masura caldura (iesire pusa pe o instrumentatie oarecare...) NU pentru a obtine ceva util...

Link spre comentariu

dar aparatele de radio pe lampi nu aveau filamentele alimentate cu asa ceva pus pe gatul unei lampi pe petrol? inseamna ca ceva da...

Link spre comentariu

efectul e reversibil(se cheama Seebeck). eu m-am jucat cu un peltier incercand sa incalzesc o parte cu o lumanare si sa racesc pe cealalta cu un radiator mare. nu am reusit sa obtin prea mult, daca tin minte aproape de 1V(nu am resit sa aprind un led).

He he Macar stiu cum se numeste efectul pentru ca o fi reversibil dar nu si util in cazul asta Mai bine ar merge cu rezistori de valoare mare Nu mai stiu cum se cheama efectul dar era legat de zgomotul rezistorului la schimbari lente de temperatura Era destul de eficient aveam niste documentatii parca 0,3V pe un rezistor de 1 WNumai bine :partyman:
Link spre comentariu

tot peltierul e mai eficent,insa cum randamentul este de 1-2%,nu faci mare lucru+ca trebuie sa ai diferenta de temperatura mare-adica niste radiatoare pe partea rece a peltierului

Link spre comentariu

totul tine de numarul de celule.Am vazut un felinar cu celule Peltier, avea cam 400 de celule, racite cu un radiator format din vre-o 30 de placi de aluminiu.Am vrut sa o cumpar, dar se vedea ca cineva a "lucrat" la ele, si izolatia intre elemente era completata cu bucatele de ziar...In medie, se poate optine cam 10mV/celula.Curentul poate sa fie foarte mare, daca impendanta sistemului e destul de mica, iar cele semiconductoare sunt cele mai eficiente.Dar, daca are cineva rabdarea si materialele necesare, nu e decat o chestiune de rasucit sarme intre ele, sau bucatele de tabla, din metale diferite. Fenomenul e simplu de observat cu un multimetru digital, la care legi varfurile reuforilor intre ele, cu o sarma de nikelina sau aluminiu, si incalzesti sarma aproape de unul din capete.Ar trebui sa indice cativa milivolti, schimband polaritatea cand muti flacara dintr-un loc in altul.Iar la capitolul curent utilizabil, am citit documentatie despre generatoare peltier, cu carbuni, de ordinul kilowattilor.Parca 180V, in gol, la un "utilaj" de cam 1m inaltime...nu mai stiu exact...Randamentul e extrem de mic, fapt care le face inutile ca surse de curent, ca atare, in arafa de utilizarea in RPG-uri. (radioactive power generator).... un set de celule, poate alimenta un ventilator, de exemplu, din caldura pierduta pe hornul sobei sau a centrale-i termice, care sa aduca un aprot la evacuarea gazelor arse, sau, chiar alimentarea si incarcarea acumulatorului din electronica de reglare si automatizare a centralei sau a sobei.

Link spre comentariu

Elementele peltier sunt reversibile, ideea este realizabila, dar daca socotesti cat costa un KWh si in cat timp se amortizeaza investitia iti cam trece cheful sa le folosesti ca generatoare.

Link spre comentariu

Rusnaci foloseau in ani 50 pe lampile de petrol termocupluri legate in serie care erau capabile sa alimentese cun aparat de ratio din acele vremuri,cu lampi.Nu va mai chinuiti cu asa ceva,au fost alti care au incercat cate in luna si stele cu rezultate dezamagitoare. :smt021 :partyman:

Link spre comentariu

totul tine de numarul de celule.

Am vazut un felinar cu celule Peltier, avea cam 400 de celule, racite cu un radiator format din vre-o 30 de placi de aluminiu.

Am vrut sa o cumpar, dar se vedea ca cineva a "lucrat" la ele, si izolatia intre elemente era completata cu bucatele de ziar...

In medie, se poate optine cam 10mV/celula.

Curentul poate sa fie foarte mare, daca impendanta sistemului e destul de mica, iar cele semiconductoare sunt cele mai eficiente.

Dar, daca are cineva rabdarea si materialele necesare, nu e decat o chestiune de rasucit sarme intre ele, sau bucatele de tabla, din metale diferite. Fenomenul e simplu de observat cu un multimetru digital, la care legi varfurile reuforilor intre ele, cu o sarma de nikelina sau aluminiu, si incalzesti sarma aproape de unul din capete.

Ar trebui sa indice cativa milivolti, schimband polaritatea cand muti flacara dintr-un loc in altul.

Iar la capitolul curent utilizabil, am citit documentatie despre generatoare peltier, cu carbuni, de ordinul kilowattilor.

Parca 180V, in gol, la un "utilaj" de cam 1m inaltime...nu mai stiu exact...

Randamentul e extrem de mic, fapt care le face inutile ca surse de curent, ca atare, in arafa de utilizarea in RPG-uri. (radioactive power generator).

... un set de celule, poate alimenta un ventilator, de exemplu, din caldura pierduta pe hornul sobei sau a centrale-i termice, care sa aduca un aprot la evacuarea gazelor arse, sau, chiar alimentarea si incarcarea acumulatorului din electronica de reglare si automatizare a centralei sau a sobei.

Ce sunt astia :"reuforilor" ? Ca in dex nu " e" iar eu nu am intalnit asa ceva si chiar sunt curios !
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări