Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

O antena potrivia pentru Stabo xf4012

MDshelll

Postări Recomandate

• Răspunsuri 99
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• MDshelll

42

• yo9hnf

23

• Yo4You

10

• yo9hrb

9

Top autori în acest subiect

Asta-i CB, nu? Cel mai ieftin si simplu e sa faci un groundplane, pentru 11m, cu vibratorul din teava de cupru(ca se gaseste usor, dar e cam moale si greu...) sau aluminiu, si radialele din cablu de cupru litat, de cam 2-3mm, izolat cu pvc (cablu de pamantare, de exemplu, de 6mm cu tot cu izolatie) ancorate cu cate un fir de nylon.Vibratorul de 2.75m, iar radialele 1.375m.Pentru 50ohm, radialele vin la 0 grade, iar pentru 75ohm la 225 grade.Intr firul central de la coaxial, poti sa adaugi un condensator variabil, ceramic sau cu aer, de 6-12pF, dar eu m-am chinuit destul sa acord antena aia, perfect, din condensator, pe acoperis, la 30m deasupra solului :weedman: Dar, per total am lucrat tare fain cu antena asta, pana m-am mutat si a trebui sa o demolez...73-uri

Link spre comentariu

pai, nu ai nevoie de 11m de teava, mey...ai nevoie de jumatate de lungime de unda sau o patrime de lungime de unda, ultima fiind 2.75m.O teava din cometrt are 3m lungime.A doua inrtebare... pentru ca nu stiu exact despre ce statie e vorba, ci doar banuiesc, ne auzind de Stabo, decat in gama statiilor CityzenBand si maritime.Pe ce frecventa opereaza statia asta, eventual cate canale are si ce putere de emisie are?In CB, sigur acoperitea pe undeva prin forumu asta, ai voie, daca respecti cateva prevederi legale.Iar fara autorizatie de radioamator, mai sunt benzile GMRS si PMR accesibile persoanelor care nu poseda licenta dedicata sau de amator.Edit: se poate reduce dimensiunea la antena pana la un metru sau mai putin, dar nu mai e o antena prea eficienta...

Link spre comentariu

Are 40 de canale ceva informatii am gasit "CB stacjonarne AM,FM STABO XF 4012, które to w FM chodzi na pe?nych czterdziestu kana?ach natomiast w AM tylko 12.Jak wiadomo w FM 4W, AM 1W. Niestety nie posiadam schematu a podobno da si? przerobi? aby w AM pracowa?o na pe?nej czterdziestce z moc? 4 Waty."Ideea e ca am nevoie de autorizatie de radioamator daca o folosesc doar ca receptor, si nu emit nimic?

Link spre comentariu

Pentru CB nu-ti trebuie licenta de radioamator.In regulament parca scrie ca trebuie sa te inregistrezi undeva....Stai linistit ca nu te intreaba nimeni de sanatate pe CB.

Link spre comentariu

eu lucrez in CB si cu 50W fara probleme, nu e nevoie de nici o inregistrare :smt003 cat despre antena poti cumpara si una auto la care ii faci un plan de masa corespunzator, unii folosesc chiar si tabla de pe blocatentie mare la acordul antenei, daca ai un SWR prea mare risti sa arzi finalu statiei

Link spre comentariu

Am inteles, o sa incerc sa fac o antena. In momentul de fata am intins un fir prin camera si unul la masa. Si asa am reusit sa prind cate ceva de exemplu camioanele:D. Nu se supara soferii pe mine daca ii ascult, banuiesc nu?

Link spre comentariu

bineinteles ca nu se supara, poti sa si vorbesti cu ei, numai sa nu le bruiezi vreo conversatiecu un fir in camera merge doar la receptie, nu incerca si emisie sa nu parlesti ceva

Link spre comentariu

:weedman: Ar mai fi o solutie de antena...cumperi o undita si tragi sarma de Cu de la varf spre baza, unde o legi la o bufa SO...O sa ma uit intr-o carte de antena sa-ti caut o antena mai usor de facut.

Link spre comentariu

Cea mai simpla antena linie lambda/2 neadaptata deci direct un brat de 2,75metrii + inca un brat de 2,75metrii intins avand izolatori la capete doua inele de plastic teava PVC etc intinse sus pe bloc .CE am zis eu se numeste dipol deschis si poti sa il polarizezi cum vrei matale il intinzi pe verticala antena va fi verticala il pui orizontal antena va fi orizontala intinsa intre doi piloni.

Link spre comentariu

Cam lunga dinstanta pana pe bloc, mi-ar trebui niste fire foarte lungi pentru ca eu stau la parter :( . Ideea cu undita daca ar merge ar fi destul de buna, am vreo 4 5 undite prin casa:)

Link spre comentariu

deci...cartea se cheama "Antene pentru traficul de radioamatori " - G. Stanciulescu, Ed. Sport-turism 1977.O sa pun si un desen mai incolo.Cumperi cativa metrii de sarma Cu de instalatii electrice de fi2.5mm.Bagi intr=o undita, 2,75m, pe verticala.Deasemena, mai folosesti inca trei bucati de 2,75 pe post de contragreutati, inclinate.Fac desenul peste ceva timp si revin cu lamuriri.GATA...Later edit.Deci. pun poza.Imi pare rau pentru poza ca arata asa...dar daca eram pe windoz, foloseam paintul si iesea super.Firul vertical, il legi la o mufa SO..ceva la firul cald ( in mijloc )Contragreutatile le legi la masa ( la tresa cablului )contragreutatile sunt tot de 2,75, inclinate la 45 de grada fata de verticala, si sunt in numar de trei. Unghiul dintre ele este 360/3=120 grade.Contragreutatile cred ca e mai bine sa le lasi izolate.La capetele lor de jos, legi o bucata de textolit sau teava de PVC pe post de izolator, si de acolo de tuci in jos, spre pamant, unde le ancorezi cu ce fel de fir vrei tu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări