Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Convertor de cc - cc


Vizitator sorin2all

Postări Recomandate

Vizitator sorin2all

Salut oameni buni, am si eu o mica problema :( Tre' sa fac un proiect la electronica de putere....si anume un convertor de cc cc! Am gasit ceva pe net cu un integrat foarte bun... se cheama MC34063. Ceea ce vreau eu este k vreau sa l fac sa lucreze la curenti mai mari de 500mA....Am gasit in catalogul integratului o mica schema de convertor step-down care il poti face sa varieze la curenti mai mari cu ajutorul unui tranzistor extern.Eu nu stiu ce tranzistor sa folosesc si nici nu stiu cum sa calculez rezistentele lui de polarizare....Si in afara de asta nici nu stiu cum sa construiesc bobina aceea de 220 uH.Care ma puteti ajutati va rog am atasat data sheet-ul integratului si cu schema de step-down!Multumesc! :)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 3
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Frate draga,

 

Daca ceri in asa fel ajutorul, n-o sa te ajute nimeni si nici tu n-o sa ramai cu absolut nimica dupa proiectul asta.

Proful tau (oricat de timpit o fi), ti-a dat proiectul ca sa inveti ceva din el si nu sa copiezi mura in gura de pe web sau din datasheet-uri.

 

Mai intai trebuie sa intelegi tu cu propriul tau cerebel ce vrei sa faci:

-step-up (de la tensiune mai mica sa obtii tensiune mai mare)

-step-down (de la tensiune mai mare sa obtii tensiune mai mica)

-cu izolare galvanica (sursa de alimentare si cea obtinuta sa nu aiba masa comuna, sa fie perfect flotante)

-cu schimbare de polaritate (de exemplu din polaritate pozitiva sa obtii polaritate negativa cu masa comuna)

 

Presupunand ca vrei step-down fara izolare galvanica si tensiune pozitiva, din tensiune pozitiva de alimentare, trebuie sa stii cat este tensiunea de intrare si cat vrei sa fie tensiunea de iesire. Puterea de iesire iti dicteaza curentul mediu necesar. Curentul de comutatie maxim va fi cel putin 1.5x... 2x curentul mediu.

La 500mA nu ai nevoie de tranzistor extern, vezi schema din fig.9 pentru ca ai curent maxim de comutatie 1A.

Bobina trebuie s-o dimensionezi ca sa nu poti depasi curentul maxim prin tranzistorul de iesire intern in cazul comutatiei cele mai proaste. 220uH se poate calcula cu formula lui Nagaoka pentru bobina in aer cu un singur strat.

Formula lui Nagaoka o gasesti in "Memoratorul radiotehnicianului" a lui Lozneanu&Arpad editura Junimea 1985 sau aci la pagina55:

http://www.radioamator.ro/articole/files/171_1.pdf

Poti folosi si calculatoarele online pentru bobine:

http://www.dpg.devry.edu/~akim/new/inductor.htm

http://www.lalena.com/Audio/Calculator/Inductor/

http://www.daycounter.com/Calculators/A ... ator.phtml

http://www3.telus.net/chemelec/Calculat ... ctance.htm

si vezi care program e corect si care nu...

 

In final masori bobina cu o punte RLC in jurul frecventei de oscilatie la care va functiona. Daca ai obtinut o eroare de +/-10...15% la calculul teoretic fata de masuratoare se cheama ca esti bun...

Si uite-asa.

Link spre comentariu

salut,Dl. Surducan are dreptate, trebuie sa inveti singur sa faci proiectul. Ai inceput bine, ai gasit un circuit integrat foarte uzual si ieftin. Daca nu e obligatoriu sa il folosesti pe asta, sunt alte circuite mai mult sau mai putin capabile(vezi la national semconductor, maxim etc... cauti pe situl lor in produse). De exemplu LM2576 poate 1A, L296 poate 4A samd. Daca vrei sa il faci si practic, atunci recomand sa te uiti in ceva cataloage de la firmele din romania si sa vezi direct ce gasesti.La integratele pentru comutatie gasesti in datasheet cum se calculeaza componentele. Daca nu, poate exista la producator un application note. Orice nelamurire ai, google sigur ajuta. Sunt atatea documente pe net pentru surse in comutatie ca iti poti da 100 de doctorate. Referitor la bobina, cel mai recomandat e sa o iei gata facuta. Alegi prima valoare mai mare decat ce ti-a iesit din calcul. Nu ar fi deloc bine sa o faci fara miez de ferita. Ar iesi prea mare si ar avea o rezistenta prea mare. Bafta

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări